דפי המסרים שהכין לפיד (צילום: תומר אפלבאום, TheMarker)
"עשינו טעויות! אספרסו! בן גוריון!" - דף המסרים של יאיר לפיד | צילום: תומר אפלבאום, TheMarker

יאיר לפיד, ראש סיעת יש עתיד, כבר התחיל בקמפיין בחירות אינטנסיבי, שכולל כמובן הבלטה של הישגיו, לפי הערכתו. הצצה לדף המסרים שהכין לעצמו לקראת נאום בעצרת בחירות ברמת גן השבוע מגלה רשימה ארוכה של הישגים, אך בדיקה של מהלכיו בפועל מעלה כי רק בחלקם יש לו סיבה אמיתית להתגאות.

לפיד התחיל לכהן כשר האוצר במארס 2013, ופוטר מהממשלה ומהתפקיד כ–20 חודשים מאוחר יותר, זמן קצר לפני שהקואליציה התפרקה. בשנה הראשונה לכהונתו צמח המשק ב–3.2% ובשנה השנייה ב–2.6% בלבד. לפי נתוני הלמ"ס, קצב גידול התוצר ירד השנה מדי רבעון. התוצר לנפש בישראל גדל ב–2014 , עידן לפיד, ב–0.7% , מחצית מהגידול הממוצע במדינות OECD, בעוד שבכל השנים הקודמות התוצר לנפש בישראל גדל בקצב מהיר מבמדינות OECD.

אמנם הצמיחה בישראל היתה תלויה גם בשותפיו של לפיד לקואליציה ובאירועים גלובליים, אבל זהו כרטיס הביקור הבולט ביותר לשר אוצר. ובכל זאת, עליו לא תשמעו הרבה בנאומי הבחירות של לפיד.

מה כן תשמעו מלפיד? נתונים מוטים כלפי מעלה בנושא הדיור, טפיחה על השכם ללא סיבה בנושא הזזת שעון החורף, גיוס גברים חרדים ונשים ערביות לעבודה, וגם על אספרסו, בן גוריון ומע"מ 0%.

הבור עוד פעור

נתוני בנק ישראל, כפי שהוצגו על ידי הנגידה קרנית פלוג לפני כשבועיים, מגלים כי מדד ג'יני בישראל, המודד את האי־שוויון בהכנסות במדינה, הוא עדיין מהגבוהים בעולם - נמוך רק מבצ'ילה, בטורקיה ובארה"ב - ורחוק מאוד מממוצע OECD. אך עובדות אלה לא מונעות מלפיד לומר בימים האחרונים כי היה שר אוצר חברתי ודאג לצמצום הפערים בחברה, וכי התקציב שהכין ל–2015 הוא החברתי ביותר שהיה במדינה.

האם לפיד תרם להגדלת מספר התלמידים בכיתות, מספר המיטות בבתי החולים או קצבאות הביטוח הלאומי? לפיד מתגאה בתוספות לניצולי שואה, וזהו אכן מהלך ראוי, אך אין בו הישג כלכלי. בכל חודשי כהונתו התלונן לפיד, והוא חוזר על המנטרה הזו גם במערכת הבחירות, כי קיבל עם כניסתו לאוצר בור תקציבי בלתי אפשרי של 40 מיליארד שקל, וכי ברוב כישרונו הצליח להיחלץ מהבור.

יאיר לפיד בכנסת בחירות ברמת גן (צילום: תומר אפלבאום, TheMarker)
יאיר לפיד בכנסת בחירות ברמת גן | צילום: תומר אפלבאום, TheMarker

אלא שהדברים אינם נכונים. לפיד נלחם בנתניהו ובבנק ישראל כדי להגיש לכנסת תקציב מדינה ל– 2015 עם גירעון גבוה במיוחד, של 3.4%. לדעת בנק ישראל, הגירעון אמור היה להיות בפועל אפילו מעט גבוה יותר, 3.6%, השווים בדיוק ל– 40 מיליארד שקל. לפיד מתגאה כי מחירי הדירות ירדו מעט בתקופתו. כמובן שכל אזרח במדינת ישראל יודע כי המחירים רק עלו. תוכנית הדגל של לפיד בתחום הדיור - פטור ממע"מ על דירות - נקברה, וטוב שכך, ובינתיים רק פגעה בזוגות צעירים ובמשפרי הדיור. ההבטחות של לפיד גרמו לקיפאון בשוק, ולהאצה בעלייה במחירי הדירות. אף שכל כלכלן יודע כי הדרך לפתרון בעיית הדיור ולהורדת מחירי הדירות היא הגדלת ההיצע - לפיד לא נלחם לכך.

את כול כוחו הוא ריכז בתוכנית מע"מ 0% , שנפסלה על הסף על ידי כל הכלכלנים. לפי הנתונים המעודכנים של הלמ"ס, ההשקעה במגורים - שגדלה ב– 2010 ב–13.0% , ב–2011 ב– 12.1% וב–2012 ב–8.6% - גדלה ב–2013 , השנה הראשונה של לפיד בתפקיד שר האוצר, ב–1.2% בלבד. השנה היא אף קטנה ב-1.2%. כלומר, בתקופת לפיד, במקום שההשקעה במגורים תגדל - היא רק ירדה.

לפיד טוען בנאומי הבחירות כי ייתכן שהמחירים לא יורדים מכיוון שיש עתיד לא בממשלה., שר האוצר לשעבר מדבר בנאומי הבחירות שלו על גידול של 300% ביציאה לעבודה של חרדים, עלייה של 40% בגיוס חרדים, 16 אלף יחידות דיור בראש העין, 1,200 סיעות בגנים, 400 מעונות יום ושעון קיץ. אבל אלה מספרים מאוד מנופחים, ובכולם לפיד לא היה מחולל השינוי, אלא גלגל שלישי או רביעי בעגלה שהתחילה לנסוע עוד לפני שנכנס לפוליטיקה. ביחס לשעון הקיץ, כדאי להדגיש בפני לפיד את העובדות. שר הפנים ב– 2013 , גדעון סער, הקים ועדה בראשות שמואל אבואב לנושא. הוועדה המליצה על הארכת שעון הקיץ. ביולי 2013 אישרה הכנסת את הצעת החוק של הממשלה, עם הצעת החוק הפרטית של ניצן הורביץ וחברי סיעת מרצ.

כתבות נוספות:
הסכסוך שייקר בניית מגדל בתל אביב ב-33 מיליון שקל
"לא קונים יותר חולצות ב-500 שקל"