בנימין נתניהו  (צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker)
בנימין נתניהו | צילום: אוליבייה פיטוסי, TheMarker

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הכלכלה נפתלי בנט ניצחו באחרונה, די בקלות, בהתמודדות בפריימריס על ראשות מפלגותיהם, הליכוד והבית היהודי. נתניהו גרף תמיכה מכ-36 אלף ממתפקדי הליכוד לעומת ח"כ דני דנון שזכה בכ-23 אלף קולות. נגד בנט התמודד מועמד אלמוני, שמעון אור, שנחשב חסר סיכוי. למרות זאת, נתניהו ובנט גייסו מיליונים, בהתאם לתקרת התרומות שמתיר להם החוק, מבלי לדווח כיצד הוציאו את הסכומים האלה בקמפיינים לראשות המפלגות.

החוק מאפשר למתמודד על ראשות אחת המפלגות הגדולות לגייס תרומות של 2.1 מיליון שקל, כאשר גובה התרומה המקסימלית מיחיד הינו כ-46 אלף שקל. נתניהו, שסיים לגייס כספים בשבוע שעבר, גייס 29 תרומות בסכום כולל של יותר ממיליון שקל. דנון גייס 60 תרומות בסכום כולל של כ-700 אלף שקל. בנט, שיכול להמשיך לגייס כספים עד סוף החודש, גייס עד כה 43 תרומות בסכום כולל של כ-1.2 מיליון שקל, ואילו יריבו, שמעון אור, לא גייס כספים כלל.

תקרת גיוס התרומות למתמודדים על ראשות מפלגות גדולות, כמו גם מיליון השקלים שגייסו נתניהו ובנט כל אחד היא גבוהה. גם נתניהו וגם בנט לא צריכים להוציא כמיליון שקלים בתקופה קצרה של פריימריס שאורכה פחות מחודשיים - וודאי לאור העובדה שלא היו מולם מתמודדים בעלי סיכוי גבוה. גם ח"כ משה פייגלין, שהתמודד בתחילה מול נתניהו ופרש, לא היווה לו סיכון ממשי. הקמת מטה פריימריס כוללת שכירת משרדים, טלפונים ניידים, העסקת עובדים (ומתנדבים), פרסום מודעות ושליחת מסרונים. פעילות ברשתות חברתיות אמנם דורשת תקציב, אך כלל לא ברור האם כל ההוצאות שלעיל מסתכמות במיליון שקל (אגב, הדלק ברכבי השרד של המתמודדים - הוא על חשבוננו).

הכסף מחו"ל, האינטרסים עלומים

היד הקלה על הדק הגיוסים עלולה לגרום לבזבוז מיותר. באמצעות התרומות הגבוהות קיים חשש לכאורה שישולמו סכומי עתק באצטלה של עבודה בקמפיין גם למי שמסייע להם בעצם בהתנדבות בכל 
ימות השנה.

יתרה מכך, אף אחד מהמגייסים, כמו גם חברי הכנסת המתמודדים בפריימריס לרשימות, אינם חייבים לתת דין וחשבון לציבור לאן הלך הכסף. המגייסים אמנם מחויבים להגיש למבקר המדינה דו"ח על התנהלותן הכספית, כולל אסמכתאות על קבלות והתקשרויות, (וגם לחשוף את שמות תורמיהם וגובה התרומה) אבל הדיווח הזה נותר עלום 
אצל המבקר.

זאת ועוד - בהתמודדות על ראשות המפלגות, מגויסים כספים בעיקר בחו"ל. מבין 29 התרומות שגייס נתניהו, 28 הן מארה"ב ואחת מגרמניה. בין התורמים לנתניהו נמצאת משפחת פאליק מארה"ב, המחזיקה ברשת דיוטי פרי בארה"ב ובדרום אמריקה, ושתרמה לנתניהו כ-180 אלף שקל. גם ארבעה בני משפחת שוטנשטיין, מבעלי רשת אמריקן איגל, תרמו לנתניהו יחדיו כ-160 אלף שקל. באחרונה נאלץ נתניהו להחזיר תרומה שניתנה על ידי תאגיד, מאחר שמותר לקבל תרומות מיחידים בלבד.

גם מתוך 43 התרומות של בנט, רובן הגיעו מארה"ב - רק שלוש מהן הגיעו מישראל ואחת מגיברלטר. בין התורמים לבנט היה לואיס מייברג, בעלים של חברות השקעה וקרנות ניהול בארה"ב שזכה בעבר בחברת "סלקט" בזיכיון להפעלת חברת סלולר בישראל, ותרם 39 אלף שקל. ארתור דנצ'יק, מבעלי בית השקעות המפעיל בישראל קרן הון סיכון, תרם כ-43 אלף שקל. ג'ורג' רואר מניו יורק, בעלים של חברת אקוויטי, תרם לבנט 
44 אלף שקל.

נפתלי בנט בכנס מתפקדים של הבית היהודי  (צילום: תומר אפלבאום, TheMarker)
נפתלי בנט בכנס מתפקדים של הבית היהודי | צילום: תומר אפלבאום, TheMarker

ראוי לאסור על מי שאינו מתגורר בישראל לתרום למועמדים למפלגות. אולי יש היגיון בכך שלחלק מהתורמים אין אינטרסים כלכליים בישראל והם תורמים מתוך נימוקים אידאולוגיים, אבל לאחדים מהם בוודאי יש שיקולים כלכליים שהציבור בישראל 
אינו מודע להם.

בפריימריס על ראשות מפלגה גדולה, שאורכם בדרך כלל תקופה קצרה של שבועות בודדים לכל היותר, יש להנמיך את תקרת גיוס התרומות ל–250 אלף שקל לכל היותר. יש לקוות שלאחר הבחירות יימצא ח"כ אמיץ שיעשה סדר ויפעל להגשתה של הצעת חוק להקטנת היקף התרומות, שתאסור על גיוס תורמים מחו"ל ותחשוף לציבור את סעיפי 
תקציב הפריימריס.

יעלון גייס 416 אלף שקל, שפיר גייסה 281 אלף שקל

המתמודד שגייס את מירב התרומות בפריימריס בליכוד הוא שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, אשר קיבל 51 תרומות מהארץ ומחו"ל בסך של כ–416 אלף שקל. יעלון הגיע למקום השישי ברשימה.

אחרי יעלון נמצא ח"כ צחי הנגבי, שזכה במקום השמיני, וגייס 51 תרומות מהארץ ומחו"ל בסכום של כ–409 אלף שקל. יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, שהגיע למקום השביעי, גייס כ–408 אלף שקל מתורמים בארץ ובחו"ל. בין התורמים לאלקין נמצא ולדימיר גוסינסקי, לשעבר הבעלים של "מעריב", שתרם 11 אלף שקל. גוסינסקי תרם סכומים זהים לשר סילבן שלום ולח"כ יולי אדלשטיין.

אדלשטיין, שזכה במקום השני, גייס 48 תרומות מהארץ ומחו"ל בסך 407 שקל. שר הפנים, גלעד ארדן, שזכה במקום הראשון, גייס 50 תרומות בהיקף של כ–403 שקל.

תורמים בולטים למתמודדים בליכוד הם בני משפחת פאליק מארה"ב, המחזיקה ברשת דיוטי פרי בארה"ב ובדרום אמריקה: ארבעה מבני המשפחה תרמו יחד כ–180 אלף שקל לבנימין נתניהו, נילי פאליק תרמה למשה יעלון ולזאב אלקין כ–11 אלף שקל כל אחד, וסיימון פאליק תרם לגלעד ארדן סכום דומה.

שיאנית גיוס התרומות במפלגת העבודה היא ח"כ סתיו שפיר, שגייסה 1,527 תרומות בסכום כולל של כ–281 אלף שקל והגיעה למקום השני בפריימריס. ח"כ שלי יחימוביץ', שהגיעה למקום הראשון, גייסה 717 תרומות בסך כ–224 אלף שקל. ח"כ מרב מיכאלי, שזכתה במקום הרביעי, גייסה 121 תרומות בסך כ–135 אלף שקל. ח"כ איתן כבל, שהגיע למקום השישי בפריימריס, גייס 26 תרומות בסך כ–147 אלף שקל.

איילת שקד ממפלגת הבית היהודי, שהגיעה למקום הראשון בפריימריס של מפלגתה, גייסה 32 תרומות בסך כ–268 אלף שקל - מתוכן כ–12 אלף שקל מג'וזף גוטניק, חסיד חב"ד מאוסטרליה. בעבר עמד גוטניק מאחורי הסלוגן "נתניהו טוב ליהודים".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
חשש: ועדת לוקר תמליץ על הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון
כל מה שצריך לדעת על טלטלת הפרנק השווייצי