משה כחלון  (צילום: איל יצהר)
לא מיועד לאופוזיציה. משה כחלון | צילום: איל יצהר

ההערכות והספקולציות הן המשחק החם לפני הבחירות. מה משמעות תוצאות הסקרים? מה היינו עושים לו אנחנו היינו נבחרים לראשות הממשלה ויכולנו להרכיב בעצמנו קואליציה? זה מה שחשבו אנשי חברת "דעתה", העוסקת בעיצוב אינטראקטיבי והמחשת נתונים, אשר העלתה לאוויר בשיתוף "כרמל קו-אופ" ממשק "מיודע" בו כל גולש נחשף לסקרים המעודכנים ביותר, ויכול להרכיב קואליציה, להצביע לקואליציות אחרות וליצור קבוצות שיח ועניין. ממשלה בקליק אחד.

>>  בואו לשחק ולהרכיב בעצמכם את הקואליציה

אחד התוצרים של המחאה החברתית היא הפיכתנו לצרכנים נבונים יותר שחוקרים את השווקים, ויודעים היכן יקר יותר לקנות. באופן דומה, הפכנו להיות צרכני פוליטיקה פיקחים יותר. אם בעבר מכרו לנו תקוות ורודות על מצע של נייר, היום אנחנו רוצים עובדות מדידות לאורך זמן ולא תקוות. הביטוי של זה נמצא גם בקמפיינים האמוציונאליים שעולים מול הקמפיינים של מפלגות המוסרות מידע ועובדות. "ניתן לראות את זה בחודש האחרון בצורה יעילה. ככל שאתה משתמש בנתונים בשיווק שלך אתה מקבל אמון ויש לך אחריות לזה. זוהי מגמה עולמית, שהתחילה בארה"ב, אנו הופכים להיות צרכני מידע ולא תקוות", מסביר רון אורן מנכ"ל ומייסד "דעתה".  

גוש השמאל מוביל

ב"מיודע" יש מספר אפשרויות מרכזיות: מנדטומטר - כלי משחקי ששואב מידע מאמצעי התקשורת המובילים, ומתעדכן על בסיס יומיומי. כל גולש יכול  לבחור את המפלגות שלו. המנדטים הם בהתאם למה שצופים הסקרים, כאשר המטרה היא הרכבת ממשלה על ידי הורדה והוספה של מפלגות.  

מיודע (צילום: mako)
מלאכת ההרכבה. הממשק של מיודע | צילום: mako

לאחר יצירת הקואליציה אפשר להצטרף לשיחה, להצביע לקואליציות אחרות, להגיב וליצור קבוצות עניין בעלות דעות מגוונות. "הגולש ניצב בפני הדילמות והפשרות שיש לעשות כדי להרכיב קואליציה ולבנות ממשלה. באתר ניכרת תנודתיות ובכל זמן קצר הדברים מתהפכים, אם עד לפני שבוע הקואליציה הייתה ימנית המורכבת מהליכוד, ישראל ביתנו, הבית היהודי, ש"ס, יהדות התורה וכולנו, והובילה בצורה דרסטית על אחרות , בשבוע שעבר חל מהפך וגוש השמאל המורכב מהמחנה הציוני, יש עתיד, מרץ, כולנו והרשימה הערבית התחזק והוא עתה מוביל. אם זה מייצג... את זה נדע אחרי הבחירות", אומר אורן.

מכונים שונים, מספרים שונים

הממשק הוא פרי מודל אישי ייחודי, שלא קיבל השראה משום גוף או אתר זהה בחו"ל אלא נבע מתוך שיחה משותפת וערה של חברת דעתה וכרמל קו אופ. "בממשק אפשר להשוות בין סקרים שונים, כל סקר שמתפרסם מצוין לידו גוף המדיה והסוקר, מי הזמין ומי ביצע את הסקר. אפשר לראות שמכונים שונים נותנים מספרים שונים באותו זמן. אפשר גם להשוות טרנד מפלגה – הליכוד מול המחנה הציוני, ולפי חמשת הסקרים האחרונים לראות את ממוצע השינוי שלהם זה מול זה. דרך זה ניתן לחשוף התנהגויות שונות של הבוחרים במפלגות.

יאיר לפיד ובנימין נתניהו בישיבת ממשלה, אוקטובר 2014 (צילום: ap)
"יש התאמה בין עלייה בתמיכה ביש עתיד לירידה בתמיכה בליכוד" | צילום: ap

"לפני חודש לדוגמא יכולנו לראות התאמה מלאה בין יש עתיד שעלה לבין הליכוד שירד, או התאמה מלאה בין ש"ס ליחד שעולים ויורדים במקביל. קהל הבוחרים של הליכוד מול המחנה הציוני, אינו זהה ולא מתעמת אחד מול השני אלא מול מפלגות אחרות, באותה מידה גם כחלון ולפיד שהצטייר כאילו הם מתחרים אישיים, אין כלל התאמה בין עלייה של לפיד וירידה של כחלון או ההיפך. פוטנציאל הבוחרים הוא במקום אחר", אומר אורן.

איזו מפלגה הייתה חלק מכל ממשלה שהורכבה עד עכשיו?
"'כולנו' הוזכרה ברוב הממשלות שנבנו. זה נתון מרתק. השנייה שנבחרה היא הליכוד, והשלישית היא ישראל ביתנו.  גם "ש עתיד הוזכרה לא מעט פעמים, והגיעה למקום השישי.  אנחנו אמנם לא מדגם סטטיסטי, אבל נותנים כלי להבנת מגמות. השם מי יודע הוחלט לאחר דיונים רבים. הוא מייצג בעינינו את הישראלי הציני והאופטימי. מאוד ישראלי להגיד מי יודע מה יהיה? אבל אני יודע כי הנתונים מונגשים לי, הם קיימים ואתה הוא זה שצריך לבחור. הבחירות שאנחנו עושים הן אלו שמגדירות אותנו, והיופי הוא שאכן יש לנו את היכולת לבחור".

עוד בבחירות: