שר החינוך נפתלי בנט (צילום: רויטרס, חדשות)
יזם או רק חתם? נפתלי בנט | צילום: רויטרס, חדשות

התעמולה:  נפתלי בנט קידם דמי אבטלה לעצמאים - ויאיר לפיד טירפד את המהלך (מתוך שלטי חוצות של הבית היהודי)

המציאות: מדובר בהצעת חוק של אילן גילאון (מרצ), ולא של בנט, שלא עברה בממשלה. ועדת השרים לחקיקה לא תמכה בהצעת החוק, ודחתה אותה ב–60 יום. בתקופה הזאת הוקמה ועדה בין־משרדית משותפת למשרדי האוצר והכלכלה לבחינת הנושא. בנט הביע תמיכה מסוימת בהצעה, אך בסופו של דבר לא ניתן להתגאות בהישג בתחום. גילאון אמר כי פנה לבנט וללפיד בכתב, כדי לבדוק מה עלה בגורל היוזמה בוועדה הבין־משרדית, אך לא קיבל תגובה. "בניסיון לקבור את הצעת החוק ולהורידה מסדר היום נדחה הדיון עליה ב–60 יום. מובן שהדיון בהצעה לא יתקיים מעולם", אמר גילאון. גם הצעה חלופית שהאוצר הוביל, למתן פיצויים לבעלי עסקים שנסגרו, לא הבשילה.

התעמולה: "הורדנו את יוקר המחיה ב–5.5%" (מתוך שלטי חוצות ותשדיר תעמולה של הבית היהודי)

המציאות: מדד מחירי המזון (כולל פירות וירקות) של הלמ"ס ירד ב–2014 בכ–3.6%, בעיקר על רקע מצבו הכלכלי של הציבור, שהורע בתקופת הממשלה האחרונה - בין היתר בשל העלאת המע"מ. הצרכנים צימצמו את מספר המוצרים שקנו, וכתוצאה מכך רשתות השיווק הרחיבו את המבצעים וההנחות - אך זה לא סייע להגדלת הצריכה. לפי דו"ח מצב המדינה ל–2014 של מרכז טאוב, אדם בעשירון התחתון בישראל מוותר על כרבע מצריכת המזון ההכרחית. בנט מתגאה בכמה מהלכים להורדת מחירי המזון, אך את רובם הוא לא יזם, אלא רק אישר כחלק מתפקידו כשר הכלכלה - ורובם עדיין לא נכנסו לתוקף.

התעמולה: שברנו את מונופול המלט ופתחנו את שוק המלט לתחרות 
(מתוך תשדירי תעמולה ודברי השר בנט)

המציאות: מדובר בשילוב יוזמות של הממונה על ההגבלים, דיויד גילה, ושל ראש אגף התקציבים במשרד האוצר לשעבר, גל הרשקוביץ - ולא של בנט. התרומה של בנט היתה אישור הרפורמה בענף המלט בקבינט יוקר המחיה, שבראשו עמד. למרות זאת, הרפומה עדיין אינה מיושמת. הרפורמה מורכבת ממכירת המפעל של נשר באזור התעשייה הר־טוב שליד בית שמש למתחרים ומפתיחת השוק לתחרות, אך המפעל לא נמכר, והשוק עדיין לא נפתח לתחרות.

התעמולה: העלינו את שכר המינימום לעובדי קבלן בניקיון ובשמירה (מתוך תשדירי תעמולה ודברי השר בנט)

המציאות: השכר אכן העולה, אבל אין מדובר ביוזמה של בנט, אלא בהסכם שנחתם עוד ביולי 2013 בין ההסתדרות, אז בראשות עופר עיני, לבין ארגון חברות הניקיון. בנט הוציא צו הרחבה להסכם ב-2014.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

לפיד מנסה לגדל כסף על העצים, טרכטנברג מאכזב

הרצוג: נעביר תכנית חברתית-כלכלית ב-7 מיליארד שקל