החלטה דרמטית: שלושה ימים לאחר הדיון המכריע בעניינו - שופטי בית המשפט העליון הודיעו היום (ראשון) כי חבר הכנסת לשעבר עמיחי שיקלי יוכל להתמודד ברשימת הליכוד בבחירות הקרובות. ההחלטה, שמהווה מכה לשופט יצחק עמית, התקבלה ברוב של 8 נגד 1 - כשרק השופט עופר גרוסקופף היה בדעת מיעוט. לצד זאת, השופטים קבעו פה אחד כי גם מפלגת בל"ד וחה"כ עידית סילמן רשאים להתמודד לכנסת ה-25. "מברך על החלטת השופטים, הצדק נעשה", בירך שיקלי לאחר פרסום ההחלטה.

שיקלי בדיון במחוזי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עמיחי שיקלי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

סיקור N12 בנושא:

השופט מינץ התייחס לאישור בל"ד בפסק הדין - וסיפק התבטאות מעניינת במיוחד: "דעתי הייתה והיא כך גם כיום, כי יש לאשר את החלטת ועדת הבחירות לפסול את רשימת בל"ד. דלתי תשובה אינן ננעלות אך רשימת בל"ד טובלת ושרץ בידה. אלא שאחרי כל זאת, שעה שבעניין כסיף הוכרע זה מכבר על ידי בית משפט זה ברוב דעות (ובניגוד לעמדתי בדעת יחיד) כי אין בחומר שהוצג (ובכלל זה מצעהּ של בל"ד והצעת החוק שהוגשה על ידי חבריה) כדי להביא לפסילתה של בל"ד (בריצתה המשותפת אז עם מפלגת רע"ם), אינני סבור כי הוגש לפנינו בפעם הזו חומר חדש שיש בו כדי לשנות מקביעה זו".

מוועדת הבחירות המרכזית נמסר: "הדיון בבית המשפט העליון בעניינו של שיקלי היה סבוך, והשאלות המשפטיות שנדונו בו המחישו עד כמה החלטתו של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית הייתה משפטית. יש להצר על המתקפה האישית עליו. העליון קיבל את עמדת יו"ר הוועדה בנושא ח"כ לשעבר עידית סילמן. החלטת בית המשפט העליון היא המכרעת. מדובר בנושא תקדימי וראשוני ונמתין לנימוקי ההחלטה. ועדת הבחירות המרכזית פועלת על פי אמות המידה המקצועיות והמשפטיות הגבוהות ביותר וכך תמשיך לפעול".

בית המשפט העליון דן בערעור בל"ד (צילום: לע"מ)
בית המשפט העליון | צילום: לע"מ

חה"כ עמיחי שיקלי הגיב להחלטה וצייץ: "מברך על החלטת השופטים, הצדק נעשה. עכשיו עם הפנים קדימה לניצחון הליכוד והמחנה הלאומי!".

עו"ד אילן בומבך, סגן יו"ר ועדת הבחירות המרכזית מטעם הליכוד, התייחס לפסק הדין: "ביהמ"ש העליון קיבל היום החלטה נכונה וצודקת. ההחלטה ניתנה ללא נימוקים אך נראה מהתבטאויותיהם בדיון שגם הם סבורים שהחלטת השופט עמית ניתנה בחוסר סמכות ומי שהיה צריך לקבל את ההחלטה היא מליאת ועדת הבחירות המרכזית כפי שקובע החוק. חה"כ לשעבר שיקלי הסתמך על הפשרה שהושגה ביוזמת שופטי ביהמ"ש המחוזי באישור היועצת המשפטית של הכנסת. כל תוצאה אחרת הייתה פוגעת באמון הציבור וביכולתם להסתמך על הצעות פשרה מצד שופטים וזו תוצאה שהדעת אינה סובלת. שיקלי פעל ממניעים אידיאולוגיים ולא קיבל כל תמורה ולכן גם פעל כדין".

מנגד, התנועה לאיכות השלטון התייחסה להחלטה באכזבה: "התנועה לאיכות השלטון מאוכזבת, אך אנו מרכינים את ראשינו אל מול החלטת בית המשפט העליון שלא לפסול את עידית סילמן מלהתמודד בליכוד. אנו מצרים על כך שמי שמכרה את מדינת ישראל בעבור טובות הנאה אישיות, ושלחה אותנו להליך בחירות יקר שיעלה למשק לא פחות משלושה מיליארד שקלים, תהנה מהספק ותזכה להכנס פעם נוספת אל תוך קודש הקודשים של הדמוקרטיה הישראלית- אל בית הנבחרים".

יו"ר מרצ זהבה גלאון גם התייחסה להחלטת העליון: "השיריונים של שיקלי וסילמן בליכוד הם שחיתות שלטונית. גם אם בית המשפט קבע שזה כשר, זה משחית ומסריח".

זהבה גלאון (צילום: Yonatan SindelFlash90)
זהבה גלאון | צילום: Yonatan SindelFlash90

כזכור, בדיונים שנערכו ביום חמישי האחרון, דנו השופטים בשורת סוגיות, מתוכן, הערעור שהגיש חה"כ לשעבר עמיחי שיקלי - נגד החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט יצחק עמית, שלא לאשר את מועמדתו ברשימת הליכוד. תחילה, דן הרכב השופטים בערעור שהגישה מפלגת בל"ד על פסילתם מההתמודדות לכנסת, וכן בעניינה של חה"כ עידית סילמן - שתוכל להתמודד בליכוד.

בתחילת הדיון, נציג הליכוד התנצל בשמם של שיקלי ויו"ר האופוזיציה נתניהו על כך ש"התנסחו בלהיטות יתר". נשיאת העליון חיות הבהירה שלא מדובר בטיעון משפטי - אך ההתנצלות במקומה. בנוסף, היא אף ביקשה משיקלי שנמצא בדיון לקום והתנצל - אך הוא סירב.

במהלך הדיון, ביקש שיקלי לדבר מול השופטים והנוכחים באולם והדגיש: "אני עומד מאחורי הדברים שנאמרו בפתח הדיון. אני מצר על הדברים שנאמרו לגופו של אדם. אני כופר מכל וכל. דבקתי בעמדת הסיעה, הייתי נאמן לבוחר". עוד הוסיף שיקלי כי "היה לי ברור שיש פה פשרה, הסתמכתי באופן מוחלט על פסיקת המחוזי - אחרת הייתי רץ עצמאית".

עידית סילמן בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עידית סילמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בדיון בעניינה של חה"כ סילמן התרחש רגע דרמטי, כאשר מרצ משכה את העתירה - זאת לאחר שנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, הציעה לעשות זאת מפני ש"אין בה טעם". המשמעות - סילמן תוכל להתמודד ברשימת הליכוד בבחירות הקרובות. בניגוד למרצ, בתנועה לאיכות השלטון לא משכו את עתירתם - למרות המלצתו של השופט סולברג.

בפתח הדיון בעניין בל"ד, פנה השופט אלרון לחברי הכנסת של בל"ד בנוגע לאמירות שהשמיעו בדבר תמיכה בטרור: "תגישו הצעת חוק שתקדם מדינת כל אזרחיה?", שאל השופט אלרון. בהמשך, השופט סולברג שאל: "למה לתת הצהרות בבית המשפט ובסוף לא לתקן את זה במצע?", בהתייחסו לסתירה העומדת במצע המפלגה אל מול אמירותיהם של חברי בל"ד. 

לאחר מכן, הנשיאה חיות נזפה בנציג מפלגת "אנחנו" שהגישה את בקשת הפסילה: "לא ביססתם את התשתית הראייתית, והבוקר ביקשתם להגיש ראיות נוספות - כשמבקשים לפסול רשימה מלהתמודד בכנסת, ויש לכם ראיות, מגישים את כולן".

בית המשפט העליון דן בערעור בל"ד  (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
חברי בל"ד | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

"כבר בפסיקה הקודמת אמרנו שהמפלגה הזאת בגבול האסור ושיש בעיות. השאלה אם הבקשה הזאת הצליחה להעביר אותה אחרי הגבול האסור", המשיכה חיות. השופטים, שהודיעו כי יפרסמו את החלטתם ביום ראשון, נזפו במגישי בקשת הפסילה וטענו כי הם לא ביססו כראוי את התשתית הראייתית.