בשבועות האחרונים קיבלנו עדויות מטרידות על הנעשה בפריימריז של הליכוד, כיצד לצד החגיגה הדמוקרטית, יש כאלה שמציעים עסקאות של ייעוץ, אבל גם הבטחות ללא מעט קולות. הפריימריז יתקיימו היום (רביעי), ובתחקיר מיוחד שערכנו בשבועות האחרונים ופרסמנו אמש ב"מהדורה המרכזית", הראינו כיצד פעילים ויועצים בכירים של חברי הכנסת הבטיחו למועמדים הפיקטיביים שלנו, מועמדים בלי שום ניסיון ציבורי, בלי עשייה או אידאולוגיה, ושלא באמת קיימים, שידאגו להם לקולות תמורת כסף.

אליהו עמר (צילום: חדשות 12)
אליהו עמר | צילום: חדשות 12

א', שהתמודדה בעבר בפריימריז של הליכוד, סיפרה לנו: "כשהתחלתי במסע הבחירות פניתי לפעילים בכירים. פניתי לזה ופניתי להוא... ומה הם אמרו לי? הם אמרו לי שאין סיכוי להיבחר אם אני לא אקנה קולות. העבירו אותי מבכיר אחד לבכיר אחר, ושילמתי לא מעט כסף עבור התמיכה של המתפקדים".

כדי שלא לחשוף את זהותה של א', הקלטנו את דבריה והיא הובילה אותנו אל הפעילים הבכירים, ובהם גם חברי כנסת בעבר, והם סיפרו למצלמה הנסתרת שלנו על המאכערים, על איך שילמו תמורות קולות ואיך עובדת השיטה. כדי לבדוק עד כמה קל להתברג ברשימה הגדולה בכנסת, שני חברי מערכת חדשות 12 הציגו עצמם כמועמדים חדשים בפריימריז: אליהו מן שמתמודד על משבצת העולים, ושרון כהן שמתמודדת על משבצת האישה החדשה. לשניהם דבר משותף, מועמדים אלמוניים שלא קיימים.

אליהו (ללו) עמר, פעיל מוכר וחבר מרכז בליכוד, אמר בשיחה עם המתמודד הלא קיים שלנו: "אתה מתמודד על המשבצת של העולים. יופי, יש לנו סיכוי מצוין. אני בזמנו, סילבן שלום, אני עזרתי לו להיכנס בהתחלה, בפעם הראשונה. משה כחלון. אם לא אני, הוא לא נכנס לכנסת. אני עוזר לדוד ביטן, אני עוזר לו. אתה יכול עם כמה אלפי קולות להיכנס".

שמעון ביטון (צילום: חדשות 12)
שמעון ביטון | צילום: חדשות 12
דורון אטיאס (צילום: חדשות 12)
דורון אטיאס | צילום: חדשות 12

כששאלנו אותו כמה מתפקדים בסך הכול יוכל להביא למועמד, השיב: "300. כל אלה שלי באנקרים. אז כל אלה, אתה תהיה ברשימה שלהם. אני גם אעזור לך באשקלון, אני אעזור לך בעוד כמה מקומות. אני, האנשים שלי, לוקחים את הפתק ביד ושמים אותו. אני אומר להם כמעט את כל ה-12".

ההצעה של עמר ברורה. המתפקדים יסמנו את שמו של המועמד האלמוני מבין 12 המועמדים בטופס ההצבעה בליכוד. ומה התמורה? עמר שאל מה התקציב שיש למועמד והוסיף: "אנחנו מדברים על משהו בסביבות 20 אלף שקל".

"זה כולל הכול, שאני גם מחזיק לך את הפעילים ביום הבחירות", המשיך עמר. ואיך הוא מבטיח שבאמת יצביעו למועמד? "אני בן-אדם שלא הייתי יושב איתך אם לא הייתי יודע את הכוח שלי ואת מה שאני יכול להביא לך. בצפת אני מביא לך קולות, בעכו אני מביא לך קולות, כמה שיהיה, יהיה, אני מביא לך.  צריך לתת עוד קצת, אני אומר לך עוד פעם, אם זה עכו וצפת וזה, זה מגיע ל-30 (אלף)".

"אני אביא אותך לכנסת, בעזרת השם. לגבי התשלום, אנחנו מדברים על 30 (אלף), נכון? כמה אתה יכול לתת עכשיו?"

"אתה מגיע ללמעלה מ-400 איש. אם אתה תיבחר, אני אעבוד איתך. אני רוצה שאתה תעשה התקדמות בתוך המערכת. צריך להפגיש אותך עם כל האנשים החשובים בליכוד, אז תתחיל לעבודזו עבודה, צריך לרוץ, צריך לנסוע, נסיעות, זה... אני כאילו עכשיו העוזר שלך".

עסקת החבילה שמוצעת למועמד כוללת כסף, פעילים, ייעוץ פוליטי וגם קולות, ויש לעמר גם בקשה - סידור עבודה כשניבחר לכנסת. "תיקח אותי אחד העוזרים שלך, עם קבלה או משהו. לא צריך פה איזו משכורת עתק, משכורת סבירה. אני אעבוד איתך כדי להכניס אותך בתוך הליכוד למעלה. אני אביא אותך לכנסת, בעזרת השם. לגבי התשלום, אנחנו מדברים על 30 (אלף), נכון? כמה אתה יכול לתת עכשיו?"

ירון מזוז (צילום:  Photo by Flash90)
סגן השר לשעבר ירון מזוז: "רימו אותי ברמות גבוהות מאוד" | צילום: Photo by Flash90
דוד ביטן (צילום: חדשות 12)
יועצו של חה"כ ביטן: "החזרנו אנשים מכפר ערבי למשל, שהיו מתפקדים בליכוד" | צילום: חדשות 12

וללו עמר הוא ממש לא הפעיל היחיד. הגענו גם לפעילים בכירים בדרום. שמעון ביטון, חבר מרכז הליכוד, יועץ לשעבר של הח"כים אופיר אקוניס ויובל שטייניץ, פעיל ליכוד מוכר, אמר: "טכנית, אתה מכיר את אופן הבחירה? אתה צריך מתפקדים. אני יכול להגיד לך שבחיבורים שלנו אנחנו יושבים על דיל של לפחות 2,500 מתפקדים. אני יכול להביא למשבצת הזו לפחות 2,000 קולות בחיבורים ובפגישות. צריך להניע אותם עם משאבים".

ביטון התייחס לעניין הוודאות בהצבעה – ועל המחיר: "קודם כול, אתה מקבל רשימות סדורות. צריך לבנות לך תוכנית, אם אתה הולך על ייעוץ פוליטי וייעוץ זה... זה יעלה לך בסביבות 40 אלף שקל. זה אנשים שאני כל השנה תחזקתי אותם, מוניציפאלית עזרנו להם. צריך לקנות לך סמסים, כל התוכנות של הסמסים זה כסף, לקנות לך זה... לבנות לך איזושהי גרפיקה מסוימת. זה קמפיין פלוס פוליטי, סרטונים קצרים וזה. אנחנו נשב עם אנשי המקצוע, הם יגידו לך בדיוק מה... נרד לרזולוציות". והמחיר – 50-40 אלף שקלים.

בעסקת החבילה של ביטון יש בין השאר כ-2,000 קולות מהתושבים בדרום, כמעט רבע מהקולות כדי להיבחר לרשימה במשבצת העולים. "כל אלה שנדבר, שצבענו אותם, ינועו לקלפיות", טען ביטון.

כחלק משיטת הבחירות של הליכוד, במקומות 19-2, נבחרים לרוב הח"כים המכהנים שצריכים לקבל הרבה מאוד קולות. כדי ליצור רשימה מגוונת שמתחדשת בכל בחירות, החל מהמקום ה-19 נשמרים מקומות לנציגי המחוזות, לנשים חדשות ולעולים. עם מעט מאוד קולות הם יכולים להשיג מקום ריאלי ולהיכנס לרשימה, על חשבון מועמדים שיקבלו הרבה יותר קולות מהם. כך למשל אוסנת מארק השיגה כ-5,000 קולות בפריימריז ב-2019, קפצה למקום ה-35 ששמור לאישה חדשה, ועקפה את איוב קרא שקיבל כ-14,000 קולות ונדחק למקום ה-39 ולא נכנס לכנסת. כך בליכוד מבטיחים ריענון של הרשימה, ומנגד, כשמספר הקולות לא גבוה, קבלני הקולות הופכים חזקים הרבה יותר.

_OBJ

מחיר החבילה 40 אלף שקלים והמועמד האלמוני יקבל ייעוץ פוליטי, שלא כולל רק עצות, אלא גם חיבורים לחברי כנסת מכהנים. המועמד האלמוני המשיך להיפגש עם פעילים מרכזיים. אחד הוביל לשני, עד שהגענו לדורון אטיאס, אחד האנשים החזקים מאחורי הקלעים בליכוד. בפגישה הראשונה אטיאס לא לקח סיכונים, נמנע מלהבטיח את תמיכתו והרבה להזהיר מהמאכערים במפלגה. "שלא תתפתה לאנשים שיגידו לך 'תשמע, אתה רוצה שאני אעזור לך? תביא 5 אלף, תביא 10 אלף'. תיזהר מזה, כי יש הרבה כאלה. אני אומר לך, אני חוויתי את זה, אני מכיר את זה מאנשים שמשלמים כסף סתם. תראה, אין בעיה לשלם, אני גם בעד לשלם, אבל אתה משלם לאנשים שעובדים".

הפגישה הסתיימה ולמוחרת המועמד שלנו קיבל טלפון בהול. "יש לי דברים מעניינים שיכול לעניין אותך. אם אתה רוצה לשמוע ולהתעניין, אולי זה יעניין אותך, אני מאמין שזה יעשה לך רק טוב מה שנקרא". אטיאס ביקש שנגיע לפגישה בבית קפה בקיסריה: "אני רוצה להגיד לך משהו. הלכנו לאיזה מהלך שהתחלנו אותו היום. אני היום החזרתי, אמרתי לך, 200 איש. 200 מתפקדים. אתה יכול לשמור על סודיות? אנחנו החזרנו אנשים מכפר ערבי למשל, שהם היו מתפקדים בליכוד, הם מתפקדים בליכוד אבל הם קוד 99 והם, קשה להם לשלם".

קוד 99 הוא שם כינוי לחברי מפלגה שהתפקדותם פקעה והם נדרשים לשלם כדי שיוכלו להצביע. אטיאס מציע מהלך מתוחכם, עם הכסף שנעביר לו הוא ירכוש כרטיסי אשראי לא מזוהים מהדואר, יטעין אותם בסכום הדרוש לחידוש חברות במפלגה ולאחר מכן יעביר את הכרטיסים עם הוראות הפעלה ברורות - חידוש החברות שיאפשר להם לבחור,  הגעה לקלפי והצבעה לרשימת מועמדים שתימסר מבעוד מועד.

"מה עשיתי - לקחתי מישהו שעוזר לנו, הוא טען, קנה כרטיסים, קנינו כרטיסי אשראי של הדואר. אתה מכיר את זה? נגיד, אתה ממלא אותו ב-200 שקל, זה ארבעה מתפקדים. עכשיו, אתה לא יכול לשים ארבעה מתפקדים עם שמות שונים. עכשיו, אצל הערבים יש לך הרבה אנשים שהם משפחה אחת. אני סידרתי למישהו שהוא קנה 80 כרטיסים של 100 שקל. אמרתי לו: זוגות, כל כרטיס וה... כל זוג והכרטיס שלו".

א', שהתמודדה בעבר בפריימריז של הליכוד: "נאלצתי לקחת הלוואת, נכנסתי למשבר כלכלי, הבנתי שאין לי יותר מה לחפש בפוליטיקה מכיוון שהשלטון נקנה בכסף. לא בוחרים אנשים בסיס הניסיון הציבורי שלהם וההשלכה, אלא שפשוט נדרש תשלום של כסף והרבה כסף כדי להיבחר. ועולה התהיה גם - האם יש חברי כנסת מכהנים ששילמו כדי להיבחר בפריימריז?".

בישראל יש חוקים רבים שנועדו לשמור על טוהר הבחירות. החוקים קובעים שמתן או קבלת שוחד כדי להשפיע על מצביעים או להצביע ותשלום על דמי חברות לאחר, אסורים על פי החוק. שאלה שנשאלת היא כיצד יש כל כך הרבה פעילים שממסחרים קולות, מספרים ומזהירים מהשיטה שממשיכה להתקיים באין מפריע ומאפשרת לאחדים לעשות קופה, ולאחרים ייתכן שמגדילה את הסיכוי להיבחר כחבר כנסת, לקנות כרטיס כניסה לאחד מהמוסדות החשובים – כנסת ישראל.

התגובות המלאות:

אליהו עמר: "אני עובד מספר שנים כיועץ ארגוני בצורה מסודרת כך שלא הייתה שום מניעה לעזור. אני גם מוציא חשבוניות כחוק".

שמעון ביטון: "אני דוחה על הסף את כל האמור. בהכשרתי ובמקצועי אני בעל ניסיון רב כאיש מקצוע, כיועץ אסטרטגי ומומחה בעל ניסיון בניהול קמפיינים ומערכות בחירות. כמי שמכיר את המפלגה היטב, כבר מלכתחילה עוררה הפניה אליי תהיות. השתתפתי בשיח שאותו יזם נציגכם, בתוך רצון לשמוע ממנו את מירב הפרטים כדי לבדקם ולאמתם. לא התכוונתי להתקשר בהסכם ולא הייתי נותן שירותים מבלי ובטרם בירור ובדיקה, אלא רק אם הייתי מוצא שמדובר במועמד ראוי, שמכבדים ויכבד את התנועה וערכיה, רציני ובעלי סיכוי להצליח. ברור הוא ששירותיי המקצועיים אינם ניתנים בחינם, והם ניתנים תמורת תשלום ואין בכך כל פסול - נהגתי כדרכי בהוגנות, ביושרה, במקצועיות וכראוי".  

דורון אטיאס: "את התחקירן פגשתי פעמים למשך כ-20 דקות בערך בכל פעם. הפגישה הראשונה הייתה בבית קפה ליד ביתי, הוא הציג את עצמו כמועמד לכנסת במשבצת העולים והחל לפרוש את משנתו וקורות חייו, אמרתי לו כי אין לו סיכוי להיבחר וישנם מועמדים ותיקים וחזקים במשבצת שלו ואף הוספתי שהוא צעיר ולא מוכר ושחבל לו על הכסף והזמן שלו. על מנת להתמודד בליכוד הוא צריך להסתובב בארץ ללכת לכנסים להכיר אנשים, הוא טען שמעוניין להמשיך ולהתמודד ולא הירפה מכך לכן הצעתי לו להיפגש עם מועמדים נוספים כדי לשתף פעולה איתם ואף לצמצם את העלויות הכספיות שלו. באשר לעניין הכספי, הצעתי לו שיש אופציה נוספת כדי לאסוף עוד חברי ליכוד שיחבור לעוד מועמדים במשבצות אחרות ואכן הוא נסע לעפולה, נפגש עם מועמד וגם בתל אביב עם עוד מועמד, ויחד איתם על מנת לצמצם את העלויות, ניתן לחדש את החברות של חברי ליכוד הרשומים בקוד 99, שזה אומר שהם לא שילמו את דמי החברות שלהם האחרונה מכל מיני סיבות כמו שלא מוכנים לשים את כרטיסי האשראי האישי שלהם מטעמי אבטחת מידע לכן, הם משתמשים בכרטיס אשראי חד-פעמי שנקנה בדואר. למען הסר ספק, הסכום שאותו נקבתם הינו עבור רכישת כרטיסי אשראי חד-פעמיים כולל עמלה שמשולמת לדואר עבור כל כרטיס שבאמצעותם ניתן להחזיר מתפקדים אחרי אישור שלהם לקוד 1 שמאפשר להם זכות הצבעה בפריימריז וכן להעסיק עובדים ביום הבחירות בקלפיות מרכזיות כמו נהגים וממריצים. העלויות התחלקו ביניכם וכך תחסוך עלויות. חשוב לציין שמעולם לא ביקשתי לא בעקיפין ולא במישרין בעבורי תמורה כלשהי מאף אחד. ועוד נציין שהפגישות התקיימו כאשר אני בחופשה מהעבודה ביום שקמתי מהשבעה על מות אימי ולא במסגרת עבודתי כיועץ לדוד ביטן, ועוד יותר מזה ח"כ דוד ביטן לא ידע כלל על פגישות אילו. על ההבטחה שחבר המערכת שלכם יהיה מקום עשירי בכל טפסי הצבעה ושהוא יקבל 1400 קולות, משפט זה הוא שקר וכזב. לא אמרתי דבר כזה מעולם, כן אמרתי שאנחנו קבוצה של בערך 1200-1500 מתפקדים ואני לא יכול להבטיח לך את הקולות האלה.

הני, בת הזוג של דורון אטיאס: "חשוב לציין כי בן זוגי אשר גם אותו צילמתם במסתרים ובחשיכה קם משבעה על מות אמו אשר נפטרה בפתאומיות ושעדיין האדמה לא ספגה את גופתה אליה . משבר זה הוביל את בן זוגי לטראומה ושבר שממנה לא יצא כלל עד היום ולאור כך אני מלווה את בן זוגי עד אשר ירגיש טוב ובטוח. אני עובדת כמורה מחליפה במשרד החינוך וכיום אני בחופש מהעבודה שלי. אציין כי אינני עובדת עם בן זוגי כלל ובלשכתו של דוד ביטן בפרט. את התחקירן המועמד ראיתי בסה"כ פעמיים למשך מספר דקות. הפגישה הראשונה הייתה בבית קפה, הגעתי במהלך הפגישה שבה בן זוגי והמועמד היו כבר ישובים ומנהלים שיחה והצטרפתי אליהם והפגישה הייתה מאוד קצרה. בפגישה השנייה כולנו אמרנו לו פה אחד שסיכוייו קלושים, אבל הוא התעקש שהוא יכול לשפוך כסף ואולי לזכות. הבהרנו שזה לא עניין של כסף ושכדי להתמודד בליכוד צריך אג'נדה טובה והיכרות אישית רבת שנים עם חברי המפלגה והמלצנו לו שלא לרוץ ושחבל לו על הכסף.

לשכת ח"כ דוד ביטן: "אין כל קשר בין מה שנטען לבין חה"כ דוד ביטן. חה"כ ביטן לא היה מודע לדברים ומעולם לא בקש דברים מהסוג שנטען. כאמור, אין לו יכולת להתייחס לטענות שלא היה קשור אליהם, ובהם סוגיית הדואר ורשימות מועמדים, כאשר טרם הופקו טפסי הצבעה ועדיין לא גובשה רשימת מועמדים כלל. לגבי הני קוכנר, היא אינה עובדת בלשכתו. העובד המדובר היה שרוי באבל ופעל בתקופה האחרונה באופן עצמאי. לאור הטענות הנטענות העובד יוזמן לשימוע".

חה"כ לשעבר ציון פיניאן: עלות כל המירוץ שלי ב-2009 לפני 13 שנים אם איני טועה עלה לי כ-100,000 שקלים. זה כלל הפעלת עובדים ליום הבחירות הקמת מטות בכל עיר קמפיין ועוד. בשיחה עם התחקירנית דחיתי על הסף כל ניסיון לשלם לי תשלום. הסברתי שאין לה שום סיכוי להיבחר וחבל על כל ההוצאה שהיא תוציא מאביה. בסוף שיחתנו הצעתי לה שבבחירות הבאות שתעבור להתגורר בצפון ואני אשקול לעזור. החלפת כתובת נהוגה בליכוד וכל מתמודד בוחר את אזור מגוריו בהתאם לרמת הסיכויים בכל אזור ואזור. אם לשלם לפעילים היא קניית קולות אז שכל אחד יראה זאת לפי הבנתו אני וחבריי הפקודים בליכוד בטבריה לא שותפים לשום קבוצה. אנו בטבריה מאורגנים היטב ואנו נבחר את הנבחרת הטובה ביותר שתנצח בבחירות בנובמבר".

סגן השר לשעבר ירון מזוז: "הליכוד היא התנועה הדמוקרטית הגדולה היחידה שנותרה בישראל, וחברי הכנסת של התנועה נקבעים על ידי מעל ל-140 אלף מתפקדים אשר מצביעים לפי צו מצפונם ולא סרים למרותו של איש. זאת בניגוד למפלגות אחרות, שבהן שוררת דיקטטורה של איש אחד שקובע את הרשימה לכנסת לבדו. הדמוקרטיה בליכוד מלאה באזרחים מעורבים ופעילים אשר מעולם לא קיבלו תשלום בעבור הצבעה, חלקם התנדבו וחלקם עבדו ביום הבחירות ועל כך קיבלו תשלום ע"פ חוק.