מייסד תיאטרון גשר, יבגני אריה, הלך לעולמו הלילה (רביעי) בגיל 74. אריה שימש כמנהל האומנותי של התיאטרון וביים ב-30 השנים האחרונות את מיטב ההצגות שהועלו בו. 

השחקן הנרי דוד סיפר בשיחה עם N12: "אני לא יודע מה לומר. הוא היה אחד המורים העיקריים שלי בחיים, בתיאטרון, ועכשיו הוא הלך וזה מסמל תקופה חדשה. הוא היה איש תיאטרון, אומנות ובכלל אדם בעל טעם משובח וכישרון אדיר". 

"אנחנו המומים וכואבים את לכתו בטרם עת של יבגני ועדיין מחפשים את המילים", מסרה מנכ"לית תיאטרון גשר, לנה קריינדלין. "התיאטרון העולמי מאבד היום את אחד הבימאים והיוצרים החשובים בדורו ואנחנו בתיאטרון גשר מאבדים את המורה, האב, החבר ומי שהיה ויישאר חלק בלתי נפרד מהתיאטרון, מייסדו ומקימו, הלב והמהות של גשר".

הבמאי נולד במוסקבה ב-1947. לאחר סיום לימודיו בפקולטה לפסיכולוגיה, עבר ללנינגרד ולמד תיאטרון אצל הבמאי הנודע גאורגי טובסטונוגוב. הוא החל לביים בתיאטראות המובילים של לנינגרד ולאחר מכן שב למוסקבה וביים בתיאטרון על שם מאיאקובסקי.

יבגני מיכאילוביץ' אריה ז"ל (צילום: תיאטרון גשר)
יבגני מיכאילוביץ' אריה ז"ל | צילום: תיאטרון גשר

במשך שנים היה אריה מסורב עלייה. רק ב-1990 הצליח לעלות ארצה יחד עם קבוצת שחקנים שרובם היו תלמידיו. כאן, יחד עם סלבה מלצב, הוא הקים את תיאטרון גשר. שיטת הבימוי האמנותית זיכתה את אריה לאהבת הקהל בארץ ובעולם. כבר מההצגות הראשונות שביים בתיאטרון גשר הצעיר זכו אריה ולהקתו להוקרה רבה. יצירותיו הציגו בכל רחבי העולם, מבוגוטה שבקולומביה, עד בייג'ינג שבסין, דרך מוסקבה, ברלין, ניו-יורק ועוד.

אריה זכה בפרסים רבים, ביניהם פרס רוזנבלום לאומנויות הבמה, פרס א.מ.ת., בפרס "מסכת הזהב" (פרס התיאטרון הלאומי של רוסיה) וכמה פעמים בפרס התיאטרון הישראלי. קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית, ממכון וייצמן ויחד עם תיאטרון גשר בתארים דומים של אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת תל אביב. יבגני אריה שימש כמנהלו האמנותי של תיאטרון גשר מיום היוסדו עד שנת 2019.

במהלך השנים ביים אריה למעלה מ-40 הצגות. הבולטות שבהן: "רוזנקרנץ וגילדנשטרן מתים", "אדם בן כלב", "עיר. סיפורי אודסה", "כפר", "השטן במוסקבה" , "העבד", "שונאים. סיפור אהבה", "יונה ונער", "הדיבוק", "אורסטיאה" ועוד. ביים מספר אופרות בתיאטרון הבולשוי במוסקבה, הצגות בתיאטרון סוברמניק מוסקבה, בניו-יורק ובלטביה.

השחקנית טלי אורן ספדה לבמאי וכתבה: "תודה על הצגות שהשאירו אותי ללא מילים גם כשצפיתי בהן שוב ושוב. בימיי התיכון שלי הייתי מחכה להצגה הבאה שתביים בתאטרון גשר והייתי מגיעה לראות את כולן. ההצגות נחרטו חזק בנשמתי והרבה בזכותן התאהבתי בדבר הזה שנקרא תאטרון", וחתמה את דבריה: "מוקדם מדי". 

שר התרבות והספורט חילי טרופר: "יבגני עלה ארצה לאחר שביים בתיאטראות הגדולים והיוקרתיים ביותר ברוסיה וזכה בפרסים רבים על ההישגים האמנותיים שלו. יבגני הביא אל תיאטרון גשר את הנסיון העשיר שצבר בעולם והצליח להפוך אותו לאחד מהתיאטראות הנחשבים והאיכותיים בישראל. שולח את תנחומיי הכנים למשפחתו". מנכ"ל תיאטרון הבימה נועם סמל ספד גם הוא: "הלך לעולמו אחד מגדולי הבמאים היהודים בדורנו! מנהיג אמנותי, ציוני גדול, איש אשכולות. יהי זכרו ברוך".