הבמאי דוד פישר, בן לניצולי שואה מרומניה, גדל כל חייו בצילה. בסרטו החדש הוא מבקש לבחון את את אחד המושגים השגורים בפיו של כל אדם שנכח בטקס או באירוע זיכרון - 6 מיליון. "שאלתי את עצמי באיזשהו שלב - איך הגיעו לזה? מי ספר? ולמה זה מספר עגול ולא מדויק?".

בסרט שמשודר ב-HOT8 מעלה פישר שאלות מורכבות בנוגע לסוגיה. לדוגמה, ממתי סופרים? האם מהרגע שהיטלר עלה לשלטון ב-1933? מליל הבדולח ב-1938? האם מתחילת מלחמת העולם? או אולי רק ממחנות ההשמדה והפתרון הסופי? לכל חוקר יש שיטת ספירה משלו.

ארכיון יד ושם (צילום: מתוך הסרט המספר העגול, HOT8)
צילום: מתוך הסרט המספר העגול, HOT8

בין החוקרים שמוצגים בסרט - אין תמימות דעים ביחס לסוגיה. "חוקר בשם ג'ראלד רייטלינגר, אמר אחרי השואה -  'מספר הקורבנות הוא 4,200,000'. חוקר ענק אחר, ראול הילברג, דיבר על 5,100,000. החוקרים של יד ושם הגיעו ל-5,800,000 בערך, ויש עכשיו את האב פטריק דובואה שאומר - 'חברים, רגע, אני מצאתי לפחות עוד מיליון נרצחים. המספר עלול להגיע לשבעה מיליון'".

,מדובר במספר נאצי", הסביר פרופסור יהודה באואר, אחד מבכירי חוקרי השואה. המספר הוצג לעולם בפעם הראשונה במשפטי נירנברג, כציטוט של אדולף אייכמן. לאייכמן, האחראי על ביצוע הפתרון הסופי, היה עוזר בשם וילהלם הוטל שהצהיר בפני בית המשפט כי שמע מהבוס שלו את הדברים האלה - 4 מיליון יהודים בקירוב נרצחו במחנות ריכוז שונים. שני מיליון יהודים נוספים נרצחו בדרכים אחרות ובסך הכול 6 מיליון. אבל האם אפשר לסמוך על המספר של אייכמן?

היכל השמות יד ושם (צילום: N12)
היכל השמות יד ושם | צילום: N12

לרבים לא היה נוח עם השאלות שפישר מעלה בסרטו והוא התקשה למצוא לו מימון. כל סרטיו הקודמים תוקצבו בסכומים גבוהים על ידי קרנות בארץ ובחו"ל והוקרנו בפסטיבלים ברחבי העולם, בוודאי בגרמניה. הפעם הם לא רצו לקחת חלק בעשיית הסרט. "בגרמניה אומרים לי - אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשדר סרט כזה לקהל שלנו. אנחנו חוששים שהסרט ייתפס כאילו אנחנו תומכים בהכחשת שואה", הסביר פישר.

אולי יש אמת בביקורת? מכחישי השואה עלולים למצוא בסרטו של פישר אמת אלטרנטיבית נוחה לפרשנות. לדברי, פרופסור באואר, הביקורת והספקות שמעלה היצירה הם אלו החשובים לשימור הזיכרון. "למה אתה כל הזמן שואל אותי על המספר הזה? הוא כל כך לא חשוב בתולדות השואה". אני לא מצאתי תשובה אחת אחידה, למעט העובדה שאם נבין ש-6 מיליון הוא סמל אז אין עניין לשנות אותו", אמר פישר. "אם נבין שגם יש לו חשיבות לדורות הבאים, שהוא יהפוך להיות גם מספר אמיתי או כמה שיותר קרוב לדיוק, אז יש ועוד איך עניין לשנות אותו".