למעיין אדם יש רבע מיליון עוקבים באינסטגרם. היא מדברת שם על הכול ומצלמת כל צעד, ואפילו בשבילה זה ממש לא טריוויאלי להכניס את כל עם ישראל - לתוך חדר הרופאה, לאולטרסאונד, לתהליך אינטימי שהוא לגמרי שלה. התהליך שהיא עברה לפני שנה וחצי השפיע עליה כל כך שהיא החליטה לצאת למסע פומבי של העלאת מודעות ושבירת מיתוסים על משהו שנשים בכלל לא אוהבות לדבר עליו - שימור פוריות. בריאיון מיוחד ל"אולפן שישי" היא שיתפה בדמעות: "לקח לי חודשים – אבל בסוף אמרתי שאני חייבת את זה".

"ישבתי בתוכנית הבוקר, כשלצידי פרופסור יריב יוגב, והוא שאל אותי: 'מה עם הקפאת ביציות?'", סיפרה. "הרגשתי שזה מאוד מוזר, השאלה הזאת, שהיא לא קשורה אליי ושהיא גם מצביעה שמשהו לא בסדר בי. התנערתי, התנערתי ממנו, והתנערתי מהשאלה. אבל הוא התעקש. ובאיזשהו מקום הוא הבהיל אותי".

הקפאת ביציות מעיין אדם (צילום: החדשות 12)
"אני רוצה משפחה גדול" | צילום: החדשות 12

בתחילת שנות ה-30 לחייה הקפאת ביציות זה משהו שנראה לה רחוק שנות אור. בראש שלה זה משהו שנשים עושות כמוצא אחרון, כשהן מתחילות להתקרב לגיל 40 ועדיין לא הביאו ילדים - אבל האמת שזו סטיגמה שצריך לנפץ.

"הוא הסביר לי שרוב הנשים מתקשות מאמצע שנות ה-30 צפונה להיכנס להיריון", אמרה. "כשאני חושבת על האופציה שיהיו לי ילדים, ועל האופציה שתהיה לי את האפשרות לעשות אותם גם בגיל מאוחר יותר, ברור לי שבגיל 32 כנראה שאין לי מה לדאוג שיהיה לי ילד. אבל אני רוצה יותר, אני רוצה משפחה גדולה. לקח שבועות, אולי חודשים, ובסוף אמרתי לעצמי שאני לא צריכה את זה - אני חייבת את זה".

אחד האתגרים הכי גדולים שלה היה ההזרקות. בשביל להכין את הגוף לשאיבת הביציות שאחר כך יוקפאו, צריך להזריק לגוף הורמונים כעשרה ימים. "אני לא איזו נסיכה עדינה ואני לא איזה פינוקי", אמרה והוסיפה: "לא ציפיתי להיות כל כך בקושי מול זה, גל גדות באמת לעולם לא תדע 'וונדר-וומן' מהי, כי הרגע הזה הוא באמת רגע של גאווה מזוקקת. הרגשתי שזה לא נטל, ראיתי איזה ילד בקצה".

הקפאת ביציות מעיין אדם (צילום: החדשות 12)
"חושבת שנדרש אומץ" | צילום: החדשות 12

אחרי ההזרקות יש גם את הפרוצדורה עצמה של שאיבת הביציות שנעשית בחדר הניתוח, ולמרות שהיא נחשבת מהירה, קלה ולא מאוד מסוכנת, היא נעשית בהרדמה מלאה. בישראל, נשים מגיל 30 עד 41  יכולות להקפיא ביציות ולעשות תהליך של שימור פריון, לא רק מסיבות רפואיות אלא גם מבחירה. מדובר כמובן על ביציות שעדיין לא הופרו.

בשביל מה צריך את זה? עם השנים חלה ירידה הדרגתית ואיטית בפוריות של כל אישה. מאמצע שנות השלושים לחייה, וככל שתתקרב לגיל 40, הירידה הופכת להיות תלולה יותר. זה לא אומר שאי אפשר להיכנס להיריון ספונטני בגילים האלו, אבל סטטיסטית זה עלול להיות קשה יותר, ויש סיכוי גדול יותר לסיבוכים. כדי להאריך את טווח הפוריות הרפואה הצליחה למצוא דרך לעצור את ההזדקנות של הביצית.

"כשאנחנו התחלנו לדבר על זה, כמו שמעיין אמרה, לא הבנתי למה", סיפרה יונה אדם, אימא של מעיין. "המחשבה הזאת, והאמירה הזאת, חששתי מאיזושהי נואשות אולי שלה, שהצורך שלה לעשות את זה מצביע על איזושהי נואשות. זה העציב אותי מאוד, אבל אני לא הלחצתי אותך".

הקפאת ביציות מעיין אדם (צילום: החדשות 12)
"בסוף אמרתי - אני חייבת את זה", מעיין אדם | צילום: החדשות 12

מתברר שאדם לא לבדה. בשנים האחרונות יש עלייה במספר המתעניינות בתהליך - וירידה בגיל שלהן. ההערכה של משרד הבריאות היא שכיום נערכים בישראל יותר מ-1,500 מחזורים של שימור פוריות מבחירה בשנה. "אני חושבת שנדרש אומץ, בגלל שהסביבה עדיין לא מבינה באמת מה זה", הסבירה שלומית יחזקאל שעברה שימור פריון. "אני פה ויש לי תוצאה מהדבר הזה - אביגיל שלי".

אין ספק שזו בשורה להרבה נשים, אבל צריך גם להיזהר מלהתייחס לזה כפתרון קסם או כתעודת ביטוח, שתבטיח לכל אישה ילד בכל גיל שבו תחפוץ. גם זה לא נכון. "סוגיה מאוד חשובה שאני מעביר למטופלות בפגישה הראשונה היא מגבלות הטכנולוגיה הזאת", הסביר ד"ר ערן אלטמן, רופא בכיר ביחידת ההפרייה החוץ-גופית בבית החולים בילינסון. "אחד, זה לא 100%, אז זה לא תעודת ביטוח, זה לא 100% שמהביציות שהקפאת את תוכלי להשיג ילד".

הקפאת ביציות מעיין אדם (צילום: החדשות 12)
הקפאת ביציות מעיין אדם | צילום: החדשות 12

הפרמטר הכי חשוב להצלחה הוא הגיל שבו הוקפאה הביצית. במחקר מקיף שעסק בלידות מביציות מוקפאות נמצא כי לנשים שהקפיאו 20 ביציות עד גיל 35 – היה סיכוי של 80% ללדת מהביציות שהוקפאו. אצל נשים שביצעו את התהליך בגיל 38-35, הסיכוי ירד ל-50%-40%. אצל אלו שהקפיאו ביציות מעל גיל 38 – הסיכוי כבר יירד לכ-20%.

יש גם את העניין הכספי, זה עסק מאוד מאוד יקר. בניגוד לטיפולי פוריות שמסובסדים על ידי המדינה, הקפאת ביציות מבחירה אינה ממומנת. "זה בין 30 ל-40 אלף שקל לשני סבבים", שיתפה נטלי קריסקאוצקי, שעברה תהליך שימור פריון. "אני למשל, יש מצב שאני אצטרך עוד סבב. נראה איך יהיה בסבב השני, כי אתה לא יכול לדעת. אני לא מבינה למה בקופת חולים את יכולה להוריד שערות בלייזר דרך קופת החולים, אבל אין שום מימון, שום השתתפות להקפאת ביציות".

רוב הנשים יעברו שני סבבים של הקפאה. בבתי החולים הציבוריים שני סבבים יכולים להגיע בממוצע לכ-15 אלף שקלים. בבתי החולים הפרטיים כמו אסותא, המחיר אפילו גבוה יותר - זה לא כולל את התרופות וההורמונים שיעלו בממוצע עוד 4,500 שקלים לכל סבב.