לשכתו הכחישה. השר כחלון (צילום: יוסי זילברמן)
כחלון. לוקח מנדטים מלפיד, עבודה, הבית היהודי והליכוד ביתנו | צילום: יוסי זילברמן

מפלגה בראשות משה כחלון היתה זוכה ב-19 מנדטים אילו הבחירות נערכו היום. כך עולה מסקר חדש של פאנלס פוליטיקס שנערך בקרב 498 אנשים. הנפגעת העיקרית מריצה אפשרית של כחלון היא הרשימה המאוחדת של הליכוד וישראל ביתנו. מהסקר עולה שהיא זוכה ל-29 מנדטים בלבד, בעוד שסקר מקביל, נטול כחלון, מנבא לה 35 מנדטים.

גם העבודה של שלי יחימוביץ' יורדת עד ל-19 מנדטים, מספר נמוך משמעותית מ-24 המנדטים שמקבלת המפלגה בסקר בלי כחלון. הריצה של כחלון פוגעת גם בלפיד שמקבל 12 מנדטים בלבד מול 15, בעולם נטול כחלון, וש"ס שיורדת מ-11 ל-9 מנדטים בלבד.

סקר בחירות 1.11 עם כחלון
חלוקת המנדטים במידה וכחלון יחליט לרוץ בראשות מפלגה חדשה

מפת הגושים ללא כחלון עומדת על 62 מנדטים לימין ו-58 לשמאל מרכז. אבל 19 המנדטים של כחלון עלולים להוות את לשון מאזניים כשעל פי הסקר, הצטרפות שלו לגוש השמאל מרכז יעמיד את הגוש על 68 מנדטים, מה שיאפשר ליחימוביץ' (או כחלון עצמו), להרכיב את הממשלה הבאה. אם יחבור לנתניהו ולימין, יעמוד הגוש הימני על 71 מנדטים.

מאיפה לוקח כחלון את המנדטים? בעיקר ממתלבטים (25%), מלפיד (18%), עבודה (14%), בית יהודי (11%) והרשימה המאוחדת של הליכוד וליברמן (10 אחוזים)

האפשרות שכחלון ירוץ במערכת הבחירות הנוכחית במפלגה חדשה עשתה גלים במערכת הפוליטית בימים האחרונים והתוצאות ניכרות היטב בסקר. כך, 35% מהנשאלים סבורים שהוא צריך להקים מפלגה חדשה ו-36% טוענים שיצביעו לו בוודאות (9%), או לפחות שוקלים לעשות את זה (27%).

בתשובה לשאלה למי צריך לחבור כחלון, עולה ש-18% מהנשאלים סבורים שכחלון צריך לחבור למפלגת העבודה, 16% יעדיפו לראות אותו חובר ליאיר לפיד, כשרק 12% סבורים שעליו להצטרף למפלגה חדשה בראשות ציפי לבני.

אולמרט ולבני בתקופת ממשלתו (צילום: רויטרס)
71 אחוזים לא יצביעו למפלגה בה ישולב אולמרט. לבני שווה עשרה מנדטים | צילום: רויטרס

נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא שרק 63% ממצביעי הליכוד בבחירות הקודמות תומכים במפלגה המאוחדת. השאר עוברים למפלגות אחרות כמו יש עתיד (5%), העבודה (6%) והבית היהודי (6%), או מתלבטים. במפלגה של ליברמן, הענין אפילו מקצין כשרק 45% טוענים שיתמכו בוודאות ברשימה המאוחדת. שאר הקולות זולגים לבית היהודי (10%), עבודה (9%) ויש עתיד (7%).

ומה לגבי שני המתלבטים הקודמים של מערכת הבחירות? אהוד אולמרט היה ונשאר גורם "שלילי" מבחינת כח המשיכה הציבורית שלו. אם ירוץ בבחירות הבאות בכל קונסטלציה שהיא, לבד או במשותף עם ציפי לבני, רוב הישראלים ( 71% ו-68% בהתאמה) מצהירים כי הם בטוחים שלא יצביעו למפלגה שבה ישולב.

ציפי לבני לבדה מהווה כח משיכה אלקטורלי, בעיקר לאנשים הרואים עמם במרכז הפוליטי. 6% בטוחים שיצביעו עבורה ועוד 16% אומרים שיתכן שיצביעו, מה שתואם למעמדה בסקרים כמי "ששווה" כ-10 מנדטים.

סקר בחירות 1.11 בלי כחלון
חלוקה למנדטים בעולם "נטול כחלון"

"סקר אינטרנטי מבוסס על פאנל גולשים", מסביר מנחם לזר, מנכ"ל פאנלס פוליטיקס, "מדובר בקהילה של אנשים שמתגייסים למיזם, כדי לענות על שאלות בנושאים שונים, ממש כמו סקר טלפוני. בקבוצת Panel4All חברים יותר מ-50,000 פאנליסטים ובכל סקר נבחר מדגם מייצג, בדרך כלל של 500 איש, שמורכב מאנשים מכל המאפיינים הדמוגרפיים והאחוז שלהם באוכלוסייה, כפי שקובעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה". בפאנלים של פאנלס פוליטיקס, יכולים האנשים להצביע פעם בשבועיים, כך שגם לא נוצר מצב של "פאנליסטים מקצועיים". "היתרון הגדול בפאנל האינטרנטי", הוא מוסיף, "הוא בכך שאנשים יכולים לראות את השאלות מול העיניים ולא ללכת לאיבוד בשאלת הסוקר הטלפוני" .