בימים האחרונים עשרות אלפי תלמידים בכיתה י"א ניגשו לבחינות הבגרות במתמטיקה. לקראת הבחינה תלמידים רבים ניסו לשים יד על השאלונים והתשובות, וגם היו מוכנים לשלם – אך הם לא ידעו שהפעם משרד החינוך היה שני צעדים לפניהם.

נציגי משרד החינוך ובראשם דוד גל - מנהל אגף בחינות במשרד החינוך – נמצאו גם הם בתוך חלק מהקבוצות שהוקמו, וראו את התכתובות. השנה ננקטו צעדים שנועדו למנוע את דליפת הבחינה – ובהם תרגיל אחד שהמעתיקים לא צפו: לראשונה, הבחינה פוצלה לשלושה שאלונים שונים, וכך בחינה שהועתקה בבית ספר אחד לא תעזור למעתיקים בבית ספר אחר: "הם אכלו אותה", אומרים בסיפוק במשרד החינוך.

בדקות שלפני כל בחינה ביקשו מנהלי הקבוצות תשלום בביט מהתלמידים: "להיכנס לקבוצת פתרונות פרימיום עולה 300 שקלים", נכתב באחת מהן. לאחר מכן הקבוצות גם התמלאו בהאשמות: "שיקרת לי, אלו לא התשובות".

"הם משלמים מאות שקלים ומצפים לקבל את התשובות"

"יש קבוצות בטלגרם שנמצאות סביב כל בחינה, בעיקר מתמטיקה", מסביר גל בשיחה עם N12. "הן מוקמות ונשאלות שם הרבה שאלות על הבחינה ושאלות הבחינה – תלמידים בעלי אינטרס משלמים מאות שקלים והציפייה שלהם היא לקבל את התשובות. הם מצפים לקבל את הבחינה כמה דקות לפני שהם נכנסים. צריך לזכור: כשהם נכנסים לבחינה לוקחים מהם את הטלפונים, ולכן הם מנסים לקבל את הבחינות קודם ולבוא מסודרים לבחינה".

"השנה החלטנו לסגור את כל הפתחים – ככל שהטכנולוגיות מתקדמות גם אנחנו. קודם כל הודענו שהכספות ייפתחו רק אחרי שהתלמידים יהיו בתוך הכיתה. אם הבחינה מתחילה בשעה 14:00 – היא לא יכולה להיחשף לפני שתיים. תלמיד לא יכול לאחר אפילו בדקה, אם הוא מאחר אומרים לו לבוא לבחינה ב'".

עוד מספר גל כיצד החלוקה של השאלון לקבוצות מסכלת הדלפות: "כמו כן, לכל שאלון יש גרסות וכל בית ספר מקבל גרסה. אם מישהו 'מתחכם' ומנסה להעתיק בטלפון, במקרה הזה הוא מעתיק מגרסה מסוימת ונדע לזהות אם זו הגרסה מבית הספר שלו או לא. ילד שמעתיק לא שם לב – לפעמים הוא יכול להעתיק בחינה של 3 יחידות כשהוא עושה 5 יחידות, מרוב שהוא בלחץ בזמן ההעתקה".

השיטה הזו, מספר גל, מובילה לגילוי ההעתקות: "אם בית ספר היה צריך להיות בגרסה של שאלון 1 וזיהו שם תשובות של שאלון 2 או 3, הילד ייפסל וייענש – לא יוכל לגשת לשני המועדים הבאים. כל ההחמרה הזו הייתה כדי לייצר מוטיבציה למנוע פגיעה בטוהר הבחינות. זו הפעם הראשונה שאנחנו עושים את זה – כמה גרסות במתמטיקה. זה לא קרה לפני כן. עכשיו אנחנו רואים גרסאות לא נכונות בתוך הקבוצות והאשמות".

הוא מסכם את מועד הבחינות הזה בהצלחה: "סיימנו את המועד הזה – אתמול נבחנו 88 אלף תלמידים ומעריכים שאלו בערך המספרים שיהיו היום. התשובות נמצאות לעיני המעריכים בזמן בדיקת הבחינות. אם אנחנו מזהים חיקוי של התשובות הללו, התלמידים נפסלים".