ברקע הדיונים בין משרדי החינוך, האוצר והבריאות על אסטרטגיית הפתיחה המחודשת של מערכת החינוך, גורם בכיר במשרד החינוך מסר הערב (שלישי) ל-N12, כי "הוויכוח הוא בין האוצר לבריאות, ולא איתנו". מוקדם יותר נודע ל-N12 שבמשרד החינוך החליטו להיענות בחיוב לבקשה הבריאותית לאפשר לימודים בקפסולות, אך רק בכיתות א'-ב ובאופן חלקי בלבד. כעת מוסר הגורם כי זה היה המתווה שהוכן במשרד החינוך מלכתחילה, אך מאז שהכינו אותו קיבלו עוד ועוד הנחיות סותרות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הגורם הבכיר סיפר על בלגן מוחלט בהוראות שמגיעות אליהם ממשרד הבריאות: "ביולי הכנו תוכנית לפיצול כל הכיתות - מגני הילדים ועד יב'. אמרנו שיידרשו כ-10 מיליארד שקלים, ושזה יקח זמן לבצע - בעיקר כי צריך לגייס מורים. הצגנו את התוכנית לראש הממשלה והיא אושרה על ידי האוצר. שלושת מנכ"לי המשרדים ישבו וחזי לוי קיבל החלטה - את הגנים ואת א',ב' לא צריך לחלק - וכך יצאנו לדרך. העלות - 4 מיליארד שקלים".

"כשסגרו את המערכת, ב-16 בספטמבר, שאלנו את הבריאות בכתב ובעל פה באיזה מתווה ירצו לפתוח ומאז קיבלנו סדרה של תשובות. כל אחד מהאנשים שם משנה את עמדתו. לפני שבוע קיבלנו תשובה - א',ב' חוזרים כרגיל. היום - משרד הבריאות אומר שכן צריך לפצל".

לגבי המתווה המפוצל אמר אותו גורם: "המתווה המחמיר הוא כמו זה שלנו. המשמעות היא שצריך 2 מיליארד שקלים לפיצול א' וב'. כשכולם מפוצלים - את ה', ו' צריך להפנות למבני החטיבות העליונות. 5 ימי לימוד עבורם יעלו כסף. המשמעות היא שז' עד יב' ילמדו במשמרת שנייה. יש לזה משמעויות של שכר. מרגע קבלת הכסף נצא לקול קורא וכולי (לגיוס מורים, י"א). כל זה יקרה בחמישה שבועות. הוויכוח עכשיו הוא בין האוצר לבריאות ולא איתנו".

_OBJ

במשרד הבריאות ביקשו ממשרד החינוך לאפשר לימודים בכיתות הנמוכות במתווה של קפסולות. במשרד החינוך עומדים על כך שהיערכות לפתיחה שכזו תיארך חודש לפחות, ולכן הציעו מעין פתרון ביניים - לחלק את שכבות א'-ב' לקפסולות שייפתחו לסירוגין. המשמעות היא שאם המתווה יאושר, הילדים ילמדו רק חלק מהזמן: או שקפסולה תלמד ברציפות רק 3 ימים ותתחלף בקפסולה השנייה או ששתיהן ילמדו במתכונת של שבוע-שבוע.

עם זאת, חרף הנכונות להסכמה, גורמים בכירים במשרד החינוך תקפו בחריפות את משרד הבריאות ואמרו כי הם התמהמהו: "הם בזבזו זמן יקר, כבר יכולנו לגייס את המורים לטובת פיצול הכיתות הנמוכות. במשך חודשים אומרים לנו שאין צורך בקפסולות שאנחנו הצענו - ופתאום בדקה ה-90 דורשים לפצל את כיתות א'-ב'".

מסתמן: שינוי ב-9 שלבי היציאה מהסגר

השלב הבא בהקלות אמור היה להיות חזרה של כיתות א'-ד' לבתי הספר וגם פתיחה של מכוני יופי, קומסטיקה ורפואה משלימה. אך כאמור, לפי משרד החינוך פתיחת הלימודים במתכונת של קפסולות תיארך כ-5 שבועות, ולכן הציע רק את המתווה שיאפשר לימודים חלקיים לתלמידי אותן שכבות. ייתכן שבישיבה שתתקיים מחר לא תתקבל הכרעה, ולכן במשרד הבריאות בחרו לדחות את פתיחת הלימודים בכמה שבועות, ולהתחיל לפני כן את המסחר, לאחר שישראל תגיע לממוצע יומי של כ-1,000 נדבקים.

אחרי פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר כרגיל, המגמה כעת במשרד החינוך היא להיענות לדרישות השונות של משרד הבריאות. במשרד הבריאות דרשו 9 שלבים שונים ליציאה מהסגר השני שהיו אורכים מעל לחצי שנה, ולכן נראה שקבינט הקורונה יחליט על קיבוץ של כמה שלבים - אך גם בשלב זה לא ברור אם הכרעה בנושא תתקבל מחר. 

שר הבריאות אדלשטיין התייחס לירידה בתחלואה ואמר היום כי "אנחנו שמחים מאוד שהסגר הקשה שסבלנו ממנו, נותן תוצאות והנתונים יותר טובים, אבל (אנחנו) מבינים שהכול שברירי". על הפרות הסגר אמר כי זהו מצב בלתי אפשרי, והוא הצהיר שיביא הצעה להחמיר את הענישה: "נגיף הקורונה הוא לא רוכב אופניים. הוא יכול לעלות מהר בדיוק כמו שיורד מהר, אם נישבר ואם לא נדע לאכוף. יש פער בין ההחלטות הזהירות של קבינט הקורונה לבין מה שקורה בשטח - הפרת הנחיות מצד מוסדות חינוך ועסקים. לכן, נביא לקבינט הקורונה הצעה להגדלת הקנסות באופן מחמיר. אי אפשר שמי שצדיק רע לו והאחרים טוב להם". עוד אמר שהצפי הוא שבמהלך החודש וחצי הקרובים כל 4.2 מיליון מנות החיסון לשפעת יגיעו לישראל ולדבריו, "כל מי שירצה להתחסן יוכל".