שנת הלימודים הראשונה בצל הקורונה נפתחה - אבל לא כולם חזרו ללימודים: 2.4 מיליון תלמידים פתחו הבוקר (שלישי) את שנת הלימודים תשפ"א - למעט תלמידים שלומדים בערים שהוגדרו "אדומות". חברי קבינט הקורונה הכריעו שהלימודים בערים אלה לא ייפתחו - עד לישיבה נוספת שתתקיים בסוגיה ביום חמישי הקרוב. על פי נתוני משרד החינוך - 332 בתי ספר ו-716 גני ילדים לא נפתחו היום. נתניהו: "בדרך כלל היינו מחבקים אתכם - אבל היום אסור לחבק". שר החינוך גלנט: "עובדים באופן בטוח ואחראי כדי לאפשר לימודים". מנכ"ל משרד החינוך: "שמח להודיע שמערכת החינוך ערוכה לקבל את התלמידים והמורים". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"צריך לשמור על מרחק", הסביר ראש הממשלה לתלמידות במהלך ביקור בבית ספר יסודי במבוא חורון. "צריך לשמור על מסכה, כי הקורונה, זה קטן קטן שאי אפשר לראות, אבל אם לא נזהרים זה עובד מאחד לשני. אז אתם זוכרות? שומרים על הכללים. 

"דבר שני, תמיד בכיתה א' כותבים שלום כיתה א'. מה מיוחד בשלום היום?", הסביר נתניהו לתלמידות. "היום יש שלום. ישראל עושה שלום, עכשיו השאלה הכי קשה, עם מי אנחנו עושים שלום? עם מדינה ערבית שקוראים לה איחוד האמירויות. אבל, מה אנחנו עושים כשעושים שלום? אנחנו מפסיקים לריב, ואנחנו מחפשים לשתף פעולה, אז זה מה שאבקש מכם לעשות, לשמור על המסכות, ללמוד, לכתוב, עברית, אנגלית, מתמטיקה. ללמוד תנ"ך, אנחנו במולדת שלנו, בארץ ישראל. אז קודם כל להרחיב דעת ולהיות חברות וחברים".

במהלך ביקור בבית ספר באפרת, התייחס שר הבריאות לאפשרות של הטלת סגר בתקופת החגים. "מדברים כל הזמן על סגר או לא סגר, שכולם ישבו בבתים", סיפר השר לתלמידים. "כמו שאתם זוכרים, ישבנו בפסח בבתים, לא היה נעים. אז אני אגלה לכם סוד, אם לרגע אחד נחשוב שכל אחד במדינה בלי יוצא מן הכלל עם מסכה, במרחק, וגם כל הזמן שוטף את הידיים, לא צריך שום סגר ושם דבר. אין מחלה".

"איפה הבעיה?", המשיך השר. "מספיק שמתוך 100 אנשים 10 לא ישמרו על הכלל הזה, כל ה-100 בבעיה. אז אני מבקש מכם, זה לא נעים, לא פשוט, גם אני לא נהנה מהמסכה, אבל אם כולנו נשמר ונשמור, כולנו נוכל ללמוד כמו שצריך, לעבוד כמו שצריך ולצאת מכל המצב הקשה הזה עם מחלת הקורונה".

לפי החלטת קבינט הקורונה, ביישובים המסווגים כ"אזור אדום" פתיחת שנת הלימודים תידחה, למעט בחינוך המיוחד ולנוער בסיכון. מוסדות אלה כוללים: בית ספר יסודי, בית ספר על יסודי, גן ילדים, צהרון, קונסרבטוריון ומרכז העשרה למחוננים. ביום חמישי צפוי להתקיים דיון נוסף בקבינט בו ידונו בהגבלות נוספות על ערים אדומות.

תלמידים עם מסכות (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
חוזרים ללימודים בצל הקורונה | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

רשימת היישובים ה"אדומים" שבהם לא חזרו הבוקר ללימודים: דליית אל-כרמל, טירה, עין מאהל, עמנואל, כפר קאסם, עספיא, לקיה, בין ג'ן, מעלה עירון, אעבלין, כפר ברא, ג'לג'וליה, כפר עזה, אל-בטוף, כעביה-טבאש-חג'אג'רה, ג'דיידה-מכר, אום אל-פחם, ג'ת, טבריה, ביתר עילית, כפר כנא, רכסים וזמר. 

במשרד החינוך הבהירו הבוקר כי תלמידים וצוותי חינוך שגרים ביישובים אדומים ולומדים או מלמדים במוסד חינוכי שמחוץ לעיר אדומה, רשאים לצאת ולחזור לצורך כך מהיישוב שלהם. מוסדות חינוך מיוחד ונוער בסיכון הנמצאים בעיר אדומה, יפתחו את שנת הלימודים ללא מגבלה. התלמידים וצוותי החינוך וההוראה של החינוך המיוחד ונוער בסיכון שמחוץ לעיר האדומה ולאלה שגרים בעיר האדומה יכולים לצאת ולבוא לצורך כך בכל האפשרויות העומדות לרשותם.

מבין 2.4 מיליון התלמידים שיתחנכו בשנה הקרובה במערכת החינוך, כ-169 אלף ילכו לבית הספר בפעם הראשונה ויגידו "שלום כיתה א'". כ-132 אלף ילכו לבית הספר בפעם האחרונה - תלמידי כיתות י"ב שיחתמו השנה את שנות לימודיהם במערכת.

הנשיא ראובן ריבלין בית הספר החדש "גשר" (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
הנשיא ראובן ריבלין בית הספר החדש "גשר" | צילום: מארק ניימן, לע"מ

השר גלנט התייחס לפתיחת שנת הלימודים ב"חדשות הבוקר": "אנחנו מייצגים אי של יציבות עבור התלמידים, ההורים והמשק. זה הישג כביר ביחס למה שקורה בעולם. אנחנו מתכוונים להכשיר את רוב המורים כדי שיהיו מסוגלים להתמודד עם למידה מרחוק. אם נגלה שתלמיד חלה, נסגור את השכבה הגילאית".

את השנה החדשה פתחו 1,871,000 תלמידים בכיתות א'-י"ב, 529 אלף ילדי גן, 275,471 תלמידים בחינוך המיוחד, 179 אלף מורות ומורים, 20,600 גננות וגננים, 5,182 מנהלות ומנהלים ב-25,789 מוסדות חינוך - 5,173 בתי ספר ו-20,616 גני ילדים.

בני גנץ בפתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: חורחה נובמינסקי, לע"מ)
בני גנץ בפתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: חורחה נובמינסקי, לע"מ

בכ-90% מהרשויות המקומיות ברחבי הארץ יתאפשרו בין 3 ל-6 ימים של לימודים בבתי הספר, כשהמטרה של משרד החינוך היא לאפשר ליישובים שבהם יתקיימו לימודים באופן פרונטלי 3 ימים בשבוע לעלות ל-4 ימים מהר ככל הניתן. 

קורונה בישראל - בית ספר במבשרת ציון חוזר לשגרה (צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP)
מכיתה ג' ומעלה - למידה בקבוצות של עד 18 תלמידים | צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP
תלמידים לובשים מסיכות מגן בבית הספר (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
מסכות בשיעורים ובהפסקות | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

כך ילמדו הילדים בגני הילדים ובבתי הספר בחודשים הקרובים, בהתאם למתווה שגובש במשרד החינוך:

בגני הילדים ילמדו כבשגרה וללא פיצול במשך 6 ימים בשבוע. צהרוני "ניצנים" יפעלו 5 ימים בשבוע (בכפוף לאישור הממשלה) בקבוצות קבועות ובצוותים קבועים. הילדים לא יידרשו לעטות מסכה.

בכיתות א'-ב' ילמדו גם כן ללא פיצול ולפחות 5 ימים בשבוע באופן פרונטלי. בחינוך המיוחד, לעומת זאת, הלמידה תתקיים כבשגרה, ללא פיצול ובמשך 6 ימים בשבוע. גם בכיתות הללו הילדים לא יידרשו לעטות מסכה.

בכיתות ג'-ד' ילמדו בקפסולות: בקבוצות של עד 18 תלמידים ולפחות 5 ימים בשבוע במוסדות החינוך. תלמידי כיתות ד' יעטו מסכה בשיעורים בלבד, ואילו בהפסקות תלמידי כיתות ג'-ד' יעטו מסכות.

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: דוברות המשטרה)
פתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: דוברות המשטרה

כיתות ה'-ו' ילמדו אף הם בקבוצות של עד 18 תלמידים - אך במקרה שלהם, מדובר על יומיים בשבוע בממוצע במוסדות החינוך. תלמידי הכיתות הללו ילמדו לפחות 3 ימים בשבוע בלמידה מרחוק. במשרד החינוך הדגישו כי ייעשה מאמץ מיוחד ללמד יותר מיומיים במוסדות החינוך. תלמידי כיתות אלה יעטו מסכות בשיעורים ובהפסקות.



גם בכיתות ז'-י"ב ילמדו בקבוצות קבועות של עד 18 תלמידים, לפחות יומיים בשבוע במוסדות החינוך, וביתר הימים למידה מרחוק. מעבר בין קבוצות/ מגמות יתאפשר ל-5 קבוצות לכל היותר. חלה חובה על עטיית מסכה בשיעורים ובהפסקות.

"הלימודים יתקיימו על פי תוכנית 'לומדים בביטחון', שנבנתה על ידי אנשי משרד החינוך", אמר שר החינוך יואב גלנט. "כל הילדים בישראל – מגן ועד י"ב – יפתחו את שנת הלימודים במועדה, ירכשו חינוך והשכלה תוך שמירה על ביטחונם ובריאותם. על אף האתגרים שעמדו בפנינו - הגענו להסכמות עם כלל השותפים, למען חינוך ילדי ישראל ולמען רווחת כלל הציבור במדינה".

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: החדשות12)
פתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: החדשות12

"הפכנו כל אבן, פעלנו ועשינו כל שנדרש כדי ששנת הלימודים תפתח כסדרה", אמר מנכ"ל משרד החינוך עמית אדרי. "הרחבנו באופן ניכר את הגמישות החינוכית, הקצנו משאבים רחבי היקף לתקשוב ומיגון, הגמשנו את שעות הלמידה ומיקדנו אותה, צמצמנו את היקף התוכן הלימודי כדי שבתי הספר יוכלו להתארגן ולתכנן את השנה באופן ראוי".

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: דוברות עיריית חולון)
פתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: דוברות עיריית חולון

____________

לרגל פתיחת השנה, מעמיד משרד החינוך 4 מוקדים טלפונים ייעודים לשאלות ותשובות בנושאי אורחות חיים בתקופת הקורונה, הנחיות והיבטים פדגוגיים ללמידה ומענים רגשיים: 

  • מוקד פניות ציבור: המוקד מופעל ע"י אגף פניות הציבור ונותן מענה לקהל הרחב. המוקד יפעל בימים א'-ה' בין השעות 15:00-08:00, במספר טלפון: 1-800-25-00-25

  • מוקד סיוע רגשי: מיועד למתן מענה רגשי לתלמידים, להורים ולעובדי הוראה באמצעות יועצות. המוקד יפעל בימים א'-ה' בין השעות 20:00-08:00 וביום ו' בין השעות 14:00-08:00, במספר טלפון:
    073-3931888

  • מוקד עובדי הוראה: ייתן מענה כללי לעובדי הוראה בכל נושא ובפרט מענה לפניות שכר ותנאי העסקה של עובדי הוראה. הוא יפעל בימים א'-ה' בין השעות 17:30-07:30, במספר טלפון 6552*

  • מוקד למנהלי בתי ספר ומנהלות גן: המוקד נותן מענה לבעלי תפקידים בבית הספר ובגן, לרשויות ולבעלויות חינוך. הוא פועל בימים א'-ה' בין השעות 18:00-07:30 וביום ו' בין השעות 14:30-08:00, במספר טלפון: 03-6906600