מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, התראיינה אמש (ראשון) למהדורה המרכזית וזעמה על כוונת משרד החינוך להאריך את הלימודים לחופשת הקיץ. "לא נוסיף יום אחד של עבודה ביולי על חשבוננו‎", הכריזה. היא טענה שמשרד האוצר עושה שימוש ציני במשבר הקיים ודרשה לממן בתי ספר בקיץ שלא על חשבון ימי החופש של המורים. בדף הפייסבוק שלה וברחבי הרשת עלו אלפי תגובות, ביניהם של אנשי חינוך והורים: חלק זעמו על דבריה - וחלק הביעו תמיכה נחרצת בעמדתה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לא מסכימים עם שר החינוך לגבי הלימודים ביולי", הצהירה בן דוד. בהמשך הסבירה: "אף אחד לא מבין מה נדרש מציבור עובדי ההוראה כדי ללמד מרחוק". כשנדרשה להסביר מדוע המורים לא מוכנים לתרום ימי חופש בחודש יולי בעקבות המשבר הנוכחי ענתה: "אנחנו הראשונים שנכנסנו מתחת לאלונקה ונתנו מימי החופש שלנו. יש כסף במשרד האוצר - הוא יכול לממן בית ספר קיץ". 

שורת מורים ואנשי חינוך התנגדו לדבריה של בן דוד, אחת מהן כתבה: "אני מתביישת שהיא מייצגת את המורים". מורה אחר כתב: "ממש לא להאמין לאנשים אין שכר והיא מתלוננת". אחרת כתבה: "עושה שירות רע למורים. בושה"‎.

בתגובה נוספת על דבריה נכתב: "במקום להיות דמות המחנכת הראשית, היא אחרונת העסקנים". מורה אחרת כתבה: "יפה בן דוד מנותקת מהמורים אותה היא מייצגת. אני חברה בקבוצות של למעלה מ-400 מורים. כולם מגויסים ללמידה מרחוק ומוכנים להיכנס מתחת לאלונקה גם ביולי כדי להציל את המשק. אנחנו כמורים רוצים קודם כל את טובת התלמידים והתלמידות שלנו וברור שכדי שהם יוכלו ללמוד בראש שקט וברוגע נפשי ולהתקדם גם בשנה הבאה הם חייבים שיהיה להם בבית אוכל. זה יקרה כשאנחנו גם נרתם ונכנס מתחת לאלונקה ביולי".  

כיתה ריקה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
הערים שלא חזרו עדיין ללימודים - צפויות לעשות זאת עד יום שלישי. אילוסטרציה | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

לצד המתקפות, היו גם תגובות גיבוי ותמיכה באמירותיה של מזכ"לית הסתדרות המורים. בדף הפייסבוק שלה נרשמו תגובות רבות המשבחות את בן-דויד על "עמידתה האיתנה" והעמדה שהציגה בצורה תקיפה בריאיון. 

סברינה, עובדת מערכת החינוך, כתבה שמי שמבקר את מזכ"לית הסתדרות המורים לא מבין מה המחיר של להיות מורה בישראל. "כל הכבוד לך. ייצגת את ציבור המורים והמורות בכבוד, כמורה חדשה במערכת, אני יכולה לומר שעד שלא נכנסים לתוך המערכת לא מבינים עד כמה היא תובענית. צריך להיכנס אליה מכל הלב והנשמה וזה מה שכולנו עושים", כתבה. "מאוד קשה לשמוע את כל הזלזול הזה מסביב, ניכר כי אמרת את דברייך מתוך הבנה מלאה ומתוך כאבם של המורים".

עבד, עובד הוראה, כתב: "המורים משקיעים שעות רבות, עם שכר מצחיק, וכל זה אחרי שנים של לימודי תואר ראשון, תואר שני, לימודי הוראה וים של השתלמויות. אסור לזלזל בלמידה מרחוק כי היא יותר מסובכת ויותר קשה מהלמידה הרגילה".

שר החינוך פרץ: "לא יהיה מנוס מהארכת הלימודים בחודש יולי"  

מוקדם יותר התראיין שר החינוך רפי פרץ ליונית לוי והתייחס לסגר שבו נמצאים תלמידי ישראל בשבועות האחרונים. הוא הבהיר: "לא יהיה מנוס מהארכת הלימודים בחודש יולי. לא יכול להיות שכולם יעבדו והמורים יצאו לחופש". בהמשך הסביר שבחודש אוגוסט חופשת הקיץ תימשך כרגיל.

השר פרץ הציג את המשך התנהלות מערכת החינוך במשבר בפעימה הבאה של ההקלות במשק: "רוצים שגני הילדים ייפתחו במסגרות קטנות של 7-8 ילדים בכל גן, בפיקוח ובהנחיה. עוד הוסיף: "כיתות א-ג יילמדו ב-4-5 ימים בשבוע וכיתות ד-ו פעמיים עד שלוש בשבוע - שאר התלמידים ימשיכו בלמידה מקוונת".

בנוגע להצהרה של ארגון המורים על כך שיסכימו ללמד בחופשת הקיץ 9 ימים בלבד, אמר שר החינוך: "יש מתווה שהאוצר קבע, ויש מתווה שההסתדרות רוצה - אנחנו כמשרד צריכים להיות הקו המחבר ולקבוע מתווה מאוזן שיחבר בין הצדדים וינסה למצוא את הקו המחבר שיתן אפשרות שגם מורה ידע שהוא מקבל את השכר - אבל לא את כל השכר". 

זעם על תוכנית הלמידה מרחוק (צילום: N12)
הלמידה מרחוק בימי קורונה | צילום: N12

שר החינוך פרץ התייחס גם לקושי שתלמידים רבים חווים בלמידה מרחוק והודיע שישנו מאמץ להרחיב את הלמידה לפלטפורמות נוספות ובמקביל לסייע בהענקת מחשבים לאוכלוסיות שזקוקות לו: "ניסינו שיהיה מנעד גדול מאוד של הצגת התוכניות גם בטלוויזיה דרך סלקום טי וי, בהוט, בערך במיליון בתי אב - גם בסמאטרפונים וגם במחשבים", הסביר. "דיברתי עם ראש הממשלה על הצורך שלנו לספק מחשבים לאוכלוסיות מוחלשות, כמו המגזר החרדי והערבי. מדובר ב-50 מיליון שקל שאנחנו עובדים בימים האלה לממש אותם". 

השר פרץ המשיך: "התוכנית היא להתקדם לתכנית של לפטופ לכל ילד, אבל לא בטוח שנעמוד בזה. התוכניות של למידה מרחוק הן כאלה שלא דורשות מכל ילד להיות מול המחשב כל הזמן, הוא יכול לקבל משימה ולשבת בצד ולהיפגש עם המורה שעה וחצי אחר כך". עוד הבהיר: "התלמידים לא מחוייבים לשבת מול המחשב - זו הצעה".