רפי פרץ הודיע כי הוא שוקל לאסור הכנסת סמארטפונים לבתי ספר יסודיים, כך פורסם אמש (שלישי) לראשונה במהדורה המרכזית. אך ישראל אינה המדינה היחידה ששוקלת את המהלך הקיצוני. גם באוסטרליה, צרפת, ארצות הברית ובעוד מדינות החלו לפעול בנושא. איך החליטו לפעול בעולם כדי להילחם בתופעות השליליות של הטלפונים הניידים? כל הפרטים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שר החינוך של מדינת ויקטוריה בדרום אוסטרליה הכריז בחודש יוני האחרון שכל התלמידים בבתי הספר היסודיים, בחטיבות הביניים ובתיכונים – לא יוכלו להיכנס עם הטלפונים הניידים שלהם. במשרד החינוך טענו שהצעד, שנחשב קיצוני במיוחד, נועד להילחם בתופעות של בריונות, ומה שהוגדר "שימוש לא נכון בטלפונים".

כך, באוסטרליה התלמידים נדרשים לכבות את הניידים שלהם ולהפקיד אותם בלוקרים בתחילת היום. הם יוכלו לשוב ולהשתמש בהם רק לאחר הצלצול האחרון. במקרה חירום, ההורים יצרו קשר עם הילדים בעזרת הטלפונים של בית הספר, כמו פעם.

על פי הדיווחים בתקשורת האוסטרלית, 80% מהמבוגרים תומכים במהלך. שליש מהם סבור שהטלפונים צריכים להישאר בבית. גם בחוק החדש באוסטרליה יש יוצאי דופן – פעולות מיוחדות שבהן הטלפונים משמשים ככלי ללימוד, מקרי חירום או מקרים רפואיים יוצאי דופן. במדינה אוסטרלית אחרת, ניו סאות' ווילס, החליטו כבר ב-2018 לאסור הכנסת טלפונים ניידים לבתי הספר היסודיים. בכיתות הגבוהות יותר – ההחלטה נתונה בידי ההנהלה.

בצרפת אסרו על הכנסת טלפונים ניידים לכיתות כבר מחודש יוני 2018, שם אסור להכניס טלפונים לגני הילדים ועד תחילת התיכון. המהלך, שהיה חלק מהבטחות הבחירות של הנשיא עמנואל מקרון, אוסר גם הכנסת טאבלטים ומחשבים ניידים.

רפי פרץ, שר החינוך  (צילום: רויטרס, רונן זבולון)
היוזמה תיושם בישראל? שר החינוך רפי פרץ | צילום: רויטרס, רונן זבולון

בניו יורק שבארצות הברית קבעו איסור להכניס טלפונים ניידים לבתי הספר כבר בשנת 2006, אך התקנה בוטלה ב-2015 אחרי שבעיר הבינו שקשה מאוד לפקח על ביצוע התקנה בכל בתי הספר בעיר.

גם בדנמרק, שבדיה ובריטניה שוקלים האם הגיע הזמן להוציא את הניידים החוצה. ראש עיריית ניו יורק דה-בלסיו אמר שהוא רוצה, כמו הורים אחרים להיות זמין לילדות כל היום.

מחקר: תלמידים שנמנעו מסמארטפונים שיפרו את ציוניהם

ניק גייב, שר במשרד החינוך הבריטי אמר לרשת BBC השנה כי הוא מאמין שבתי הספר צריכים להשאיר את הטלפונים של התלמידים בבית. פיטר, תושב ואב לשתי בנות אמר: "בתי הספר צריכים להיות חכמים ולהבין איך משלבים את הניידים בתהליך הלמידה".

הורים ותלמידים אחרים אמרו שבית הספר יכול גם לקחת על עצמו חינוך והנחיה – כיצד להשתמש בטלפונים בצורה חכמה ואחראית: "הגענו לשלב מאוחד מדי בכדי לקחת את הניידים מהילדים. כדאי ללמד אותם להשתמש בהם למטרות בעלות ערך".

מחקר שפורסם על ידי "בית הספר לכלכלה" בלונדון בדק את ההשפעה של איסור על הכנסת טלפונים ניידים לבתי ספר על ציוני הבחינות. החוקרים מצאו כי תלמידים בבתי ספר עם איסור על הכנסת טלפונים ניידים משיגים ציונים גבוהים יותר במבחנים וכי התלמידים בעלי הביצועים הנמוכים הם אלו שנהנו מהשיפור. "הגבלת השימוש בטלפונים ניידים יכולה להיות מדיניות, בעלות נמוכה, כדי להפחית את אי השוויון במערכת החינוך", מסכם המחקר.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום