ההידרדרות ביחסי ישראל-ארה"ב: הערב (רביעי) הבית הלבן נשא הצהרה רשמית בטון מרוכך, בניסיון להרגיע את הרוחות לאחר ההתבטאות החריגה של הנשיא ביידן שהבהיר כי נתניהו לא יוזמן לפגישה. עוד לפני ההצהרה של דוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר, מטעם דובר במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב נמסר כי דברי הנשיא ביידן תאמו מסרים שישראל שמעה כל הזמן. "אנחנו דוחקים במנהיגים למצוא פשרה בהקדם", מסרו במועצה. 

דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר אמש במהלך תדרוך לעיתונאים: "נתניהו וביידן מכירים זה את זה 40 שנה, וכפי שזה אצל חברים, הם יכולים להיות גלויים אחד עם השני". הוא הוסיף כי "ישראל היא מדינה עצמאית שמקבלת החלטות משלה והנשיא היה רוצה לראות החלטות בקונצנזוס רחב ותמיכה ציבורית רחבה".

במשרד החוץ האמריקני דוחים את הציוץ של יאיר נתניהו לגבי תמיכה במחאה: האשמות האלו שיקריות מהיסוד, כל הרעיון שאנחנו מאחורי המצב הוא לא נכון, מדובר ב-NGO'S שזוכה לתמיכה מינימלית. 

ההצהרה מגיעה קרוב ליממה לאחר התייחסותו הפומבית של הנשיא ביידן לחקיקת המהפכה המשפטית בישראל ולהבהרתו כי אין בכוונתו להזמין את נתניהו לפגישה משותפת בקרוב לבית הלבן. 

מאחורי המתקפה של ביידן: פיטורי גלנט ו"משטרת בן גביר" 

על רקע דבריו של ביידן, בישראל ניהלו שורת מגעים ושיחות מול העמיתים שלהם בארה"ב כדי להבין את הפער בין הדברים של טום ניידס בריאיון בגל"צ לבין אלו של הנשיא האמריקני שטרק את הדלת על נתניהו. גורם אמריקני בכיר הבהיר: פיטורי גלנט היו הקש ששבר את גב הגמל ונתנו את התחושה שנתניהו לא שולט באירוע.

ולא רק הפיטורים של גלנט עוררו את זעם האמריקנים, אלא גם הקמת המשמר הלאומי. אותו הם כינו "מהלך מסוכן וחסר אחריות". מכאן, בירושלים עדיין מנסים לצמצם נזקים. שר החוץ אלי כהן אמר: "המצב מחייב הסכמה לאומית רחבה והידברות מלאה ללא תכתיבים של צד אחד על צד אחר".

עוד לפני כן גם סגנית נשיא ארה"ב הגיבה על ההתרחשויות הפוליטיות בארץ. "אני מודאגת ממה שקורה בישראל. אנו עוקבים אחרי זה", הבהירה. "לישראל וארה"ב יש מערכת יחסים ארוכה המבוססת על כמה ערכים משותפים, כולל הערך הדמוקרטי. נמשיך לעבוד עם ישראל כדי לחזק את היחסים בין שתי המדינות על בסיס המחויבות - בין היתר לערכים דמוקרטיים".

המשבר ביחסי ישראל-ארה"ב - סיקור שוטף ב-N12

נשיא ארצות הברית ג'ו בידן וסגנית הנשיא קמלה האריס
אחרי ההתבטאות של ביידן - גם האריס הביעה "דאגה מהמצב בישראל", ארכיון

בוושינגטון התייחסו במהלך היום לדבריו החריפים של ביידן בתדרוכים שפורסמו בכלי תקשורת אמריקניים. בין היתר דווח כי גורם בכיר בבית הלבן אמר לעיתון היהודי-אמריקני "Forward" ש"מנהיגי הימין יכולים להשמיץ את ממשל ביידן כמה שירצו - זה לא יעזור". עוד הוסיף אותו הבכיר בוושינגטון כי רה"מ נתניהו והשר רון דרמר שגו שגיאה גדולה בהבנת התגובה האמריקנית על המהפכה המשפטית: "אין תרחיש שבירושלים רצו להיות במקום שבו נמצאים כעת. כפי שהנשיא ציין, מה שיקרה מעתה תלוי בדרמר ובנתניהו".

על רקע השפל המסתמן ביחסים, ראש הממשלה השתתף בכנס "ועידת הדמוקרטיה", וענה לנשיא ארה"ב. כבר בפתח דבריו אמר נתניהו לביידן כי "יחסי ישראל-ארה"ב אינם ניתנים לזעזוע", ועל המהפכה המשפטית והקפאת החקיקה הוסיף: "ממשלים הביעו דאגה, אבל יש הזדמנות לחזק את הדמוקרטיה... אני חושב שאפשר להשיג איזון ולכן עודדתי הפסקה כדי להגיע לקונצנזוס. אנחנו עסוקים בשיח הזה". לדבריו, "אלו זמנים דרמטיים, אבל אנחנו רוצים לנוע מהפגנות לשיח. אני רוצה להבטיח לכם שישראל תמיד הייתה ותישאר תהיה דמוקרטיה בליבו של המזרח התיכון".

השר קיש: "ארה"ב לא תכתיב לנו"

זמן קצר אחרי שהנשיא האמריקני ביידן הודיע כי לא יזמין בקרוב את ראש הממשלה נתניהו לארה"ב במחאה על קידום המהפכה המשפטית - חברים בליכוד הגיבו על ההתפתחות המדאיגה דרך ותקפו ישירות את הבית הלבן. נתניהו נאלץ להנחות את חברי הליכוד שלא לדבר בתקשורת בנושא - ולמרות זאת, שר החינוך יואב קיש הגיב על הנושא בריאיון ל"שש עם": "ארה"ב לא תכתיב לנו את העניינים הפנימיים שלנו".

שר החינוך התייחס ליחסים בין המדינות וניסה לשגר מסר מרגיע."זה בסדר שיהיו ויכוחים עם הידידה הכי טובה שלנו, הדברים האלו קורים ויש אי-הסכמות. בסוף הידידות בין ארה"ב לישראל גוברת גם על היחסים האישיים -שהם מצוינים", הדגיש השר קיש. "מדינת ישראל היא אי יציב של דמוקרטיה וגם אחרי הרפורמה היא תישאר ככה. אנחנו נעגן בחקיקה את זכויות הפרט. אנחנו נחזק את הדמוקרטיה, נגדיר את מערכת היחסים בין הרשויות".

גל תגובות זועמות נשמעו במהלך היום מחברי כנסת בליכוד - שייתכן שאף העמיקו את המשבר. שר התרבות מיקי זוהר צייץ - ומחק זמן קצר לאחר מכן - שהנשיא "נפל לפייק ניוז". סגן יו"ר הכנסת חה"כ ניסים ואטורי הגדיל לעשות ואמר בריאיון הבוקר שישראל בכלל לא צריכה את ארה"ב כדי להגן על עצמה, שישראל היא יותר דמוקרטית ממנה, ושלדעתו, בגללה נהרגו חיילים בצוק איתן.