יוסי ביילין, שכיהן בעבר כשר וכיו"ר מפלגת מרצ, הכין ביחד עם משפטנית פלסטינית תוכנית חדשה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שתוגש בין היתר למזכ"ל האו"ם ולבכירים בממשל האמריקני. בדיווח של סוכנות הידיעות AP עולה כי על פי ההצעה, ההתנחלויות הגדולות בקרבת הקו הירוק יסופחו לישראל, כך שכמעט כל חצי מיליון המתנחלים בגדה המערבית יוכלו להישאר בשטחם, והמדינה הפלסטינית תקבל מישראל בתמורה קרקעות בשטח דומה. לתוכנית מוגדרת כקונפדרציה של שתי מדינות, טרם הגיבו בישראל וברשות הפלסטינית.

במסגרת התוכנית, למתנחלים שמתגוררים עמוק בתוך הגדה המערבית תינתן האפשרות להפוך לתושבי קבע במדינת פלסטין ומספר פליטים פלסטינים שמבקשים את זכות השיבה, יקבלו אישור לחזור לישראל, ויירשמו בה כאזרחים פלסטינים עם תעודת תושב. על פי הדיווח, ביילין ועו"ד היבה חוסייני, שגיבשו את התוכנית בצוותא "מקווים שהיא תוביל לפריצת דרך אחרי קיפאון של עשור במאמצי השלום במזרח התיכון".

ביילין, סגן שר החוץ לשעבר שהיה מאדריכלי הסכמי אוסלו, מוביל מול גופים עולמיים את התכנית החדשה, שמנוסחת במסמך בן 100 עמודים. התוכנית החדשה מבוססת על יוזמת ז'נבה, שהוא היה שותף לגיבושה ב-2003. ביילין אמר ל-AP כי הסרת בעיית הפינוי ההמוני של מתנחלים תקדם את המאמצים לפתרון הסכסוך. "אנחנו מאמינים שאם לא יהיה איום של עימותים עם המתנחלים המצב יהיה הרבה יותר קל למי שרוצה לקבל פתרון של שתי מדינות", אמר ביילין. לדבריו פתרון של קונפדרציה "כדאי". 

הדרישות שיעביר אבו מאזן לחידוש המו"מ עם ישראל (עיבוד: רויטרס,AP)
טרם הגיבו ליוזמה: רה"מ בנט ויו"ר הרש"פ אבו מאזן | עיבוד: רויטרס,AP

ביילין אמר בעת הצגת התוכנית במסיבת עיתונאים בזום: "רעיון הקונפדרציה אינו חדש, הוא עלה בעבר והוצג באו"ם. מדובר במהלך פוליטי חשוב. בעיות כמו ירושלים והפליטים חשובות, אבל סוגיית המתנחלים היא האתגר הקשה ביותר ומהווה בעיה בקרב הקהילה הבינלאומית שרואה בהן לא חוקיות ובשל החשש בישראל מעימותים על רקע פינויין. זה המכשול החמור ביותר לשלום בין הצדדים".

"אנחנו לא יכולים להמתין, המצב הולך ומחמיר, אי אפשר להמתין להנהגה יותר מתפשרת", הוסיף ביילין. "גם ראש הממשלה הנוכחי לא רוצה לפגוש את ההנהגה הפלסטינית, זה לא משנה. גם המנהיג הפלסטיני חלש וזקן. הוא לא צעיר, הוא חזק אבל יש לו את הכוח של האבות המייסדים - ככזה הוא יכול לחתום על הסכם עם ישראל. מה שאנו עושים היום מקדם דיון למרות הקושי הפוליטי".

חוסייני, יועצת משפטית לשעבר של צוות המשא ומתן הפלסטיני ובת למשפחה ערבית ירושלמית וותיקה הודתה כי ההצעה בנוגע למתנחלים  "שנויה במחלוקת מאוד", אך אמרה כי התוכנית הכוללת תגשים את שאיפת הליבה של הפלסטינים למדינה משלהם. "זה לא הולך להיות קל", הוסיפה. "כדי להשיג מדינה ואת זכות ההגדרה העצמית הרצויה שעליה אנחנו עובדים מאז 1948, עלינו לעשות כמה פשרות".

היא הסבירה כי על פי היוזמה, בהקשר של קונפדרציה יהיה קל יותר לטפל בנושאי ליבה כמו התביעות הסותרות על ירושלים, הגבולות הסופיים וגורל הפליטים הפלסטינים. "אנחנו הופכים את התהליך ומתחילים בהכרה", אמרה חוסייני.

במעמד הצגת היוזמה אמרה חוסייני כי "התכנית נועדה ליצור הזדמנות לפתוח בשיחות, הקונפליקט לא מנוהל בשני הצדדים היום. אנו עדיין מחויבים לשלום וליצירת מדינה פלסטינית עצמאית. הסטטוס קוו לא עובד, השלום שישראל חתמה עם מדינות ערב לא שיפר את מצבם של הפלסטינים, אנו חייבים לעבוד למען השלום".