עדכנת את קבלת המחזור שלך באפליקצייה ייעודית? את בסיכון למעקב דיגיטלי. בעקבות החלטת בין המשפט העליון בארהב המבטלת את הפסיקה המאפשרת הפסקות הריון, גובר החשש שכמה מהמדינות ינקטו בצעדי ריגול דיגיטליים אחר הנשים. 

״נגיד שקיבלת וסת, למשך זמן מסויים היא פסקה ואז שוב קיבלת וסת ואת כל אלו עדכנת באפליקציית המעקב - זו הוכחה פוטנציאלית לפשע כביכול שלך או של הרופא שלך״, מסבירה דניאל סיטרון, פרופ׳ למשפטים באוניברסיטת וירג׳יניה ומחברת הספר ״המלחמה לפרטיות״ בשיחה עם CNN. 

העולם שלפני פסיקת רו נגד וויד, שאפשרה לנשים לבצע הפסקת הריון, שונה בתכלית מזה המוכר לנו היום. העובדה שהחקיקה חזרה עשורים אחורה, ללא כל התייחסות לאמצעים הדיגיטליים הקיימים - מעוררת חשש כבד אצל מומחי זכויות פרטיות.

הפגנה בעניין הזכות להפלות בארה"ב (צילום: Reuters)
הפגנת הנשים נגד פסיקת העליון | צילום: Reuters
התפשטות האינטרנט ותפוצתם של הסמארטפונים יצרה מציאות שבה אנשים חולקים מדי יום כמות עצומה של נתונים על עצמם - בין אם הם מבינים זאת או לא. בכך, נפתחת הדלת למעקב, בין היתר מעקב של הרשויות, שהוא פולשני הרבה יותר. מספיק להעיף מבט מזרחה, למדינות כמו סין, כדי להבין את משמעות הדבר.

החשש המרכזי הוא שהמדינות שעומדות לחוקק חוקים שיקשו על הפסקת הריון, יתחברו למערכות הדאטה של האפליקציות וחברות משופעות דאטה כמו גוגל ופייסבוק. העובדה שבחקיקה המקורית לא היתה כל התייחסות למגוון אמצעי איסוף מידע דיגיטליים, עלולה להכשיר דרכי פעולה אשר יפרו את זכויות הנשים ומטפליהן באופן לא מידתי. היסטוריית החיפושים, נתוני המיקום, ההודעות ומידע דיגיטלי נוסף שנאגר בשרתים של חברות שונותאת כל אלו יכולות לדרוש הרשויות כחלק מהחקיקה החדשה

החלטת בית המשפט העליון היא איננה כזו שניתן לערער עליה, ומהבחינה הזו נפתח עידן חדש בארה"ב. אבל, כפי שמבינים רבים, המציאות של מיליוני נשים תושפע לא פחות מהדרך שבה תיושם ההחלטה במערכות החוק של המדינות