הנתונים בענף ההייטק מהעת האחרונה מעידים על תמונת מצב מגדרית מטרידה: לפי הלמ"ס מספר המועסקים בהייטק זינק בשנתיים האחרונות בכ-50 אלף, אבל רק 13% מהעובדים החדשים הם נשים, כך ששיעור הנשים בענף הצטמצם ל-33.4% בלבד. ובכל זאת, נראה שגם מאחורי המספרים הבומבסטיים האלו יש חברות הייטק שחרטו על דגלן שלא ליפול לסטטיסטיקת האפליה המגדרית ומקפידות לשמור על איזון בין העובדים. אחת מהן היא "easy", אפליקציה לחיפוש מקומי הגדולה בישראל, עם מעל 3 מיליון משתמשים מדי חודש. 

אז איך זה בדיוק עובד בשטח? שוחחנו עם אורית נוימן (38), מפתחת תוכנה ואם לשתיים, וחנית כהן (47), סטרטאפיסטית לשעבר ואם ל-3 מתבגרות, שתיהן עובדות בחברת  "easy" בתפקידים בכירים ופעילות בארגונים וקבוצות שונות בקהילות הנשים בהייטק.

אורית נוימן  (צילום: esay)
"לצערי קרו לא מעט מקרים בהם יצא לי להיות האישה היחידה בחדר" (אורית נוימן) | צילום: esay

"עולם ההייטק עדיין מאד גברי בהרבה מובנים, אבל הוא במצב טוב יותר היום משהיה כשהייתי צעירה", טוענת חנית ה-VP R&D של החברה,  שמאחוריה כברת דרך ארוכה בענף ההייטק, "לאורך רוב שנות הקריירה שלי, הייתי האישה היחידה בפוזיציות השונות בחברות בהן עבדתי. מתכנתת יחידה בצוות פיתוח, ראש צוות אישה יחידה, מנהלת יחידה. המצב היום טוב יותר ויש כבר חברות כמו "easy" שבהן יש איזון מגדרי או קרוב אליו ושואפות לו. אצלנו למשל, חצי מתפקידי ההנהלה הן נשים, בכל חדר בחברה יש 2 נשים לפחות, וכמעט 50 אחוז נשים במחלקת הפיתוח", היא מספרת.

כסטרטאפיסטית לשעבר, איך הפערים באים לידי ביטוי היום בשוק? 

"בתור מישהי שעד לא מזמן דיברה עם קרנות ומשקיעים, אני יכולה לומר שלשתי נשים הרבה יותר קשה לגייס כסף מאשר לשני גברים או אפילו גבר ואישה. כשהייתי מגיעה לפגישות כשלצדי גברים, איכשהו תמיד התקשורת הופנתה כלפיהם, גם אם אני הייתי האדם הטכני הבכיר בחדר. באופן כללי, אישה צריכה להיות יותר חזקה טכנית כדי לקבל את אותה מידה של 'כבוד'". סיפורה של חנית מתכתב עם הנתונים שפרסמה רשות החדשנות לאחרונה, לפיהם מתוך 3,636 סבבי השקעה בסטרטאפים ישראלים בין השנים 2018-2021, רק 281 סבבי השקעה היו בהובלת מנכ"לית. 

"בראיונות שערכתי למועמדים תמיד הופתעו לגלות שאני לא ממשאבי אנוש, אלא ראש צוות פיתוח"

גם אורית, Senior software developer ב-"easy", הגיעה לחברה לאחר שצברה ניסיון רב בתחום כמפתחת תוכנה כבר 14 שנה. לאורך הדרך שעברה, היא לא יכולה הייתה להתעלם ממספר הנשים המועט בתפקידים הטכנולוגיים: "מתחילת הדרך הורגש מאוד שכל עולם ההייטק הינו מאוד גברי, מספר הנשים שלמדו מחשבים גם בתיכון וגם באוניברסיטה היה זניח, הדומיננטיות הגברית הייתה מורגשת כבר אז", היא מספרת. ואם חשבתם שמדובר בנחלת העבר - הדבר נכון גם היום, כאשר לפי רשות החדשנות 35% בלבד מהניגשים לבגרות 5 יחידות במדעי המחשב, הן תלמידות ומספר הסטודנטיות למקצועות ההייטק מהווה עדיין פחות משליש מהסטודנטים. 

"גם אם יצא לי לעבוד בצוות שרובו נשים, בהסתכלות רחבה על החברה, תמיד היה ניתן לראות שיש רוב גברי מוחץ", ממשיכה אורית, "לצערי קרו לא מעט מקרים בהם יצא לי להיות האישה היחידה בחדר או בראיונות עבודה שערכתי למועמדים במשך השנים ואנשים תמיד הופתעו לגלות שאני לא עובדת במשאבי אנוש, אלא ראש צוות פיתוח. בשנים האחרונות מרגישים את השינוי, בעיקר במספר הג׳וניוריות שיוצא לי לראות שנכנסות לתחום", היא משתפת. ואכן, הנתונים מראים שליותר ממחצית מהחברות יש לכל היותר שתי נשים בלבד בהנהלה, כאשר התפקיד הנפוץ לבכירות בהייטק הוא ניהול משאבי אנוש.

>>להגשת מועמדות למשרות פנויות ב-easy

את מרגישה שכאישה נאלצת להתמודד עם יותר קשיים?

"במהלך הקריירה שלי הייתי צריכה להיות מחושבת, לא הרגשתי שאני יכולה לעזוב מקום עבודה כאשר אני מתכננת להיכנס להריון - כי איך זה ייתפס להתחיל מקום עבודה בידיעה שאני יוצאת בקרוב לחופשת לידה", משיבה אורית, "למרות שבראיה ארוכת טווח, אני מאמינה שיש מקומות עבודה שרואים את הפוטנציאל ולא רק מה הסטטוס לחודשים הקרובים, אבל עדיין לא הרגשתי שאני יכולה לקחת את ה'סיכון' הזה", היא נזכרת, "וחוץ מזה, לצערי נתקלים גם בגברים שחשבו שבגלל שאני אישה הסיי שלי פחות חשוב, שאני צריכה להוכיח את המקום שלי ואת מה שאני אומרת או שאני לכאורה זקוקה לגבר שיגבה אותי. הסטייט אוף מיינד היה כל הזמן להוכיח את עצמי, להראות לכולם שלמרות שאני אישה ואני אמא אני יודעת ויכולה לא פחות ואפילו יותר".

חנית כהן  (צילום: easy )
"על החברות עצמן להבין שלאיזון מגדרי יש הרבה מאוד יתרונות" (חנית כהן) | צילום: easy

"המודל ההיברידי הוא גמיש ומאפשר איזון בית חיים" 

כשחנית ואורית הגיעו ל- "easy", הן הבינו שמדובר בחברה שלקחה את נושא האיזון המגדרי כמה צעדים קדימה. "המודל ההיברידי הוא גמיש ומאפשר איזון בית חיים. ישנה אווירת עבודה נעימה ואישית, מרחב נשי נעים, דאגה אמיתית לכיבוד האחר וליחסי עבודה, קולגיאליות וחברות", מתארת חנית ומוסיפה אנקדוטה שממחישה עד כמה מדובר בחלק מהותי ב-DNA הארגוני: "בסבב חיפושי העבודה האחרון שלי התראיינתי לא מעט. בכל הראיונות הסברתי שאני מחפשת איזון עבודה-בית, בהיותי אם גרושה ל-3 מתבגרות, ויש חברות שכבר בשלב הזה סיננו אותי. אחרות לא, אבל קבעו איתי ראיונות עבודה בשעות הערב המאוחרות. ראיון העבודה ב-"easy" עם הבוס שלי הסתיים ב-16:00, כי הוא היה צריך לצאת לאסוף את בנותיו מהגן, וזו רק דוגמה אחת".

"שלא תבינו לא נכון", היא מדגישה, "מדובר באחד האנשים היותר עסוקים בחברה, שחיי את "easy" מסביב לשעון, גם בלילות. מה שמאפשר לו ולכלל העובדים להיות כל כך מסורים ומחוברים, היא בדיוק העובדה ששמים דגש מרכזי על העובד ועל צרכיו. זה הופך את כולנו להיות גאים במוצר ובמסר של החברה".

גם אורית מספרת על חוויה דומה: "אני הגעתי לחברה  אחרי הרבה זמן בתעשייה וידעתי בדיוק מה חשוב לי במקום העבודה. ב-"easy" יש רוב נשי והמון נשים בפיתוח. העבודה היברידית ונותנת דגש לבלאנס נכון בין עבודה לבית. חנית, ראשת ה-R&D שלנו, מעצימה כל אחת מאיתנו בפן המקצועי והאישי".

איך אפשר לעודד נשים נוספות להיכנס לתחום? 

"ראשית, על החברות עצמן להבין שלאיזון מגדרי יש הרבה מאוד יתרונות. נשים וגברים חושבים בצורה שונה. השוני הזה משפיע על האווירה בצוות. בנוסף, ברגע שיש בצוות אישה אחת, את הבאה קל יותר לגייס וכו׳, זה כשלעצמו מנוע צמיחה לא קטן", מסבירה חנית ומדגישה: "הרגלי עבודה והתנהלות בהרבה מקרים שונים בין המינים, הגיוון מאפשר איזון נכון יותר בצוות ובחברה. כל העניין של דיוורסיטי מוכח היום גם מחקרית, חברות בעלות גיוון אתני ומגדרי לרוב מצליחות יותר".

"המצב הוא כבר לא מה שהיה פעם, גם בכוח הנשי בכללי וגם בהייטק", מוסיפה אורית, "בעקבות הקורונה, הרבה חברות עברו למנעד היברידי, כולל "easy", מה שנותן המון בלאנס בין עבודה לבית. צריך גם לעודד את הנשים שכבר נמצאות בהייטק. הרבה מהן חשות את תסמונת 'המתחזה', חוששות שהן לא מספיק טובות, חוששות לטעות או להגיד את הדבר הלא נכון, חוששות איך הריון או חופשת לידה ארוכה תשפיע על הקריירה שלהן או חס וחלילה שהן יצאו האישה הרגישה וה'היסטרית' - והגיע הזמן להיפתר מהסטיגמות המיושנות האלו". מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת זלצבורג בשנת 2022, הוכיח כי בניגוד לתפיסה הרווחת גברים ונשים סובלים באותה המידה מתסמונת המתחזה, אך גברים ידעו להסתיר זאת טוב יותר מהנשים וכי האחרונות נתנו לתחושות להשפיע על ההתקדמות שלהן בעבודה, בעוד הגברים הטיבו להדחיק אותן.

אורית אף לקחה את המשימה הזו על כתפיה: היא חברה בקבוצת "Mobilot", פורום נשי שמעודד ועוזר לנשים אחרות בתחום המובייל, הכולל מנטורינג אישי והרצאות במיטאפים שונים. "בהיותי חברה בפורום נשים שמעודד נשים אנחנו גם עונות לא פעם לצעירות בתחילת דרכן, שלא בטוחות מה הן רוצות ואיך להשתלב בתחום, וגם נשים שלא יודעות איך להתמודד עם סיטואציות כאלו ואחרות במקומות העבודה", היא מספרת.

גם חנית פעילה בתחום מחוץ לדיי ג'וב שלה. היא מנטורית בקבוצת ״נשים בהייטק״ וכן בבקבוצת ״באות״, "בנוסף הקמתי עם חברה את קבוצת 'נשים משלבות נשים במקצועות ההיטק', שמטרתה לייצר נטוורקינג שמקדם נשים למקצועות טכנולוגיים ולא טכנולוגיים בשוק ההיטק", מסבירה חנית וממשיכה, "מידי פעם גם יוצא לי להעביר שיעור או הרצאה בפני נערות דרך עמותת 'שוות'. בסופו של יום אני רוצה לאפשר לנערות להגיע להיות ולעשות מה שבא להן ושהן נהנות ממנו. כדי שזה יקרה, כל האפשרויות צריכות להיות פתוחות בפניהן. וכאן מתחילה המורכבות: פתוחות משמעו לא רק קיימות אלא מזמינות ונראות אפשריות. אם אין לך דמויות לחיקוי אז את לא חושבת שמשהו הוא אפשרי".

"כשאני עושה שיחות בכיתות אני שואלת כמה מנהלים הם מכירים אישית, וחצי מהידיים מורמות. כשאני שואלת על מנהלות יש פחות באופן משמעותי. אם אני אצליח לעבות את השכבה של המתכנתות, כתוצאה מכך תתעבה גם שכבת המנהלות וכו׳. אני חייבת לעשות את זה כדי לאפשר לבנות שלי ולחברות שלהן עתיד מקצועי נוח וקל יותר מזה שהיה לי ולעמיתותי".

מה הפידבק שאת מקבלת מהנערות במפגשים האלו?

"הן תמיד שמחות על ההרצאות ועל השיח. יש שאלה אחת שחוזרת כמעט בכל השיחות הללו ומאוד קשה לי בעצם: 'איך היה לך הכוח?' או 'את לא נשברת לפעמים?'. אני תמיד עונה שאני נשברת ולא תמיד יש לי כח. ושמותר וחשוב להישבר ולקחת כמה ימים לנשום, להתאושש, לנוח ואז להמשיך. אבל עצם זה שקריירה והתקדמות היא מאבק, זה משהו שאני לא רוצה עבורן. הן צריכות לחיות בעולם שבו בכתבת גלובס על "50 המנהלים הטובים במשק", יש יותר מאישה אחת".

יש טיפ שאת חושבת שהיית נותנת היום לחנית של לפני 20 שנה?

"בשנות העשרים שלי הייתי מנהלת צעירה יחסית ונתקלתי בהרבה מאד התנהלות לא ראויה מסוגים שונים. מרואיין שבהה לי בחזה כל הראיון, ראשי צוותים אחרים שישבו איתי בארוחת צוהריים ודיברו על סקס וכו׳. היום הייתי עוצרת את זה במקום. אם הייתי יכולה לומר לה משהו, גם לה הייתי מציעה לעצור את זה. זה הדבר הראשון שמייצר סביבת עבודה רעילה, אבל נראה לי שאת צריכה להיות אישה בת 40 (או לפחות אני הייתי צריכה) כדי פשוט להסתכל על מצב כזה ולומר "זה לא מקובל עלי". אני מקווה שבקרוב זה יהפוך כבר לסטנדרט שכל אישה, בכל גיל, תוכל להציב אותו".

 ככה תתקבלי להייטק 

  1. שלחי קורות חיים, גם אם את מתאימה רק ל-50% מהדרישות - זה בדיוק מה שהגברים עושים.
  2. דברי ב"אני" ולא ב"אנחנו". קחי את הקרדיט על מה שעשית.
  3. שאלי כבר בשלבי הראיונות המוקדמים האם יש עוד נשים בצוות שאליו את מתמיינת.
  4. היעזרי בקבוצות התמיכה השונות וייצרי לעצמך רשת קשרים חזקה.
  5. הגיעי מוכנה - עשי שיעורי בית על החברה אליה את מתמיינת.