"'דיק פיק' זה לא מצחיק": בשנים האחרונות נראה שהאינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו - אנו גולשים שעות ארוכות ברשתות החברתיות ובאותה נשימה הופכים חשופים יותר ויותר לסכנות הטמונות בהן. סקר חדש של איגוד האינטרנט הישראלי שפורסם היום (חמישי) חושף נתונים מדאיגים: 1 מתוך 4 גולשים מספר שהוטרד מינית ברשת, כשליש מהמשיבים סיפרו שביקשו מהם לשלוח חומרים אינטימיים ברשת.

הסקר, שנערך באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה, בחן את תפיסות הציבור ועמדותיו בנוגע להטרדות מיניות באינטרנט. 98% מהמשיבים סיפרו שהם עושים שימוש יום-יומי באפליקציות ובאינטרנט, 93% הדגישו שלדעתם אין הגנה מספקת ברשת על קורבנות פגיעה מינית.

צ'אט בטלפון יציל חיים? (צילום: By oatawa, shutterstock)
"14% הפיצו תמונות וסרטונים אינטימיים", אילוסטרציה | צילום: By oatawa, shutterstock

כשליש מהמשיבים הצהירו כי פנו אליהם באינטרנט או באפליקציות באמירות מיניות שגרמו להם לאי נוחות. אחוז הנשים שהתבקשו לשלוח תמונות או סרטונים אינטימיים גדול פי שניים מאחוז הגברים (30% לעומת 16% בהתאמה). כמו כן, 28% סיפרו שביקשו מהם לשלוח חומרים אינטימיים, 14% הודו שאכן עשו זאת בפועל.

פילוח לפי מגזר

מעניין לראות כי השיעורים הללו משתנים בין המגזרים- כמות המשיבים מהמגזר הערבי שלא ידעו להגיד האם מה שעברו עונה על הגדרת הטרדה מינית גדול יותר מפי 2 (24%) מאשר שיעור המשיבים מהמגזר היהודי שלא ידעו אם מה שעברו עונה על הגדרת הטרדה מינית (10%).

93% מהמשיבים: "אין הגנה מספקת ברשת על קורבנות פגיעה מינית"

תוצאות הסקר נחשפות

כ-6% מהמשיבים הצהירו כי חוו סיטואציה בה מישהו הפיץ סרטון או תמונה שלהם בעלי אופי מיני ללא רשותם. גם נתון זה גבוה יותר במגזר הערבי - ועומד על 15%.

מקום לאופטימיות?

1% בלבד מהמשיבים הודו כי שלחו תמונות או סרטונים אינטימיים של מישהו אחר ללא רשותו. כמו כן, כמחצית מהנשאלים הצהירו כי הם חושבים על ההשלכות העתידיות לפני שהם שולחים תמונה או סרטון, 12% טענו שאינם נוהגים לשלוח תמונות או סרטונים. לצערינו, שיעורים אלו יורדים בקרב צעירים: רק 38% מהצעירים שהשיבו לסקר מסרו שהם חושבים על ההשלכות בטרם שליחת תמונה או סרטון.

אין מספיק הגנה

פחות מעשירית אחוז מהמתלוננים שחוו הטרדה מינית ברשת התלוננו על כך. מבין אלו שבחרו לא להתלונן על כך, 92% השיבו כי הסיבה לכך הייתה שלא האמינו שהמשטרה תעזור. 25% הסבירו שלא רצו להיחשף. כמו כן, רק 4% אמרו שלדעתם ההגנה ברשתות החברתיות מספיקה לצורך שמירה על קורבנות פגיעה מינית, זאת לעומת רוב מובהק של 91% שסבורים שההגנה אינה מספיקה.

הפצת סרטוני מין: האם החוק עוזר? (צילום: RF123, חדשות)
1% בלבד הודו שהפיצו בעצמם סרטון אינטימי | צילום: RF123, חדשות

"לצערנו האלימות המינית והפשיעה המינית מקבלת כיום במה מרכזית וזמינה ברשת", מסרה אורנה היילינגר מאיגוד האינטרנט הישראלי: "כולנו פחות מוגנים ובעיקר הנשים. "דיק פיק" זה לא מצחיק, והפצה של תוכן אישי עם אופי מיני, היא פגיעה שקשה למצוא לה נחמה. רק חינוך לאורך שנים והסברה אינטנסיבית וחוצת גילאים. עם הטכנולוגיה של היום - זה חייב להיות כאן ועכשיו".