כלי טיס בלתי מאוישים ומערכת הגנה אווירית מתקדמת: אלה הם רק חלק מאמצעי הלחימה שתמכור ישראל למרוקו – כך אנחנו מפרסמים היום (חמישי) לראשונה. עד כה ישראל סירבה להיעתר לבקשות המרוקניות, אך עם התחממות היחסים והתחזקות שיתוף הפעולה בין המדינות זה מתאפשר כעת. ההתפתחויות הללו מגיעות בזמן ששר הביטחון גנץ מבקר במרוקו, ובטור שפרסם הבוקר באחד העיתונים במדינה כתב: "היחסים מבוססים על כבוד הדדי".

נציגי הממשל ברבאט הגיעו לפגישות עם גנץ עם "רשימת מכולת" מכובדת של אמצעי לחימה שביקשו לרכוש: כטב"מים של התעשייה האווירית, מכ"מים של חברת "אלתא", רחפנים, מערכות מתוצרת "סקיי לוק" ליירוט ולנטרול רחפנים והשבחה של מטוסי F5 שנמצאים בשימוש חיל האוויר המרוקני.

מרוקו וישראל
שר הביטחון גנץ בביקור במרוקו

עם זאת, גולת הכותרת בעסקה היא מערכת הגנה אווירית שמייצרת התעשייה האווירית בשם "ברק 8". המערכת מותקנת לרוב על ספינות, אך מגיעה גם בגרסה יבשתית של מערכות נ"מ על הקרקע ואותה ביקשו המרוקנים. בתמורה לכל הדברים הללו, יקבלו התעשיות הביטחוניות בישראל מאות מיליוני דולרים.

המניע לקידום העסקאות מבחינתה של מרוקו הוא המתיחות ההולכת וגוברת מול אלג'יריה השכנה, שלה יש את הצבא הגדול באזור המגרב. רבאט חוששת למצוא עצמה בנחיתות מספרית ואיכותית, ומעוניינת לקזז את הפער הזה. כמו כן, המרוקנים מתמודדים עם איום מבית – הפוליסריו, התנועה שקוראת להכרה בריבונות ובעצמאות של סהרה המערבית.

לנוכח העובדה שהפוליסריו נתמך בין היתר בידי חיזבאללה, שר הביטחון גנץ ונציגי האגף המדיני-ביטחוני במשרדו ישבו אתמול עם שר ההגנה המרוקני, עם הרמטכ"ל ועם ראש שירותי הביון. הבכירים סיכמו על המשך שיתוף הפעולה גם בהחלפת מידע מודיעיני ובסיכול טרור. נוסף על כך, הוחלט לקיים אימונים משותפים בין הצבאות.

גנץ: "הקרב החשוב ביותר הוא למען שלום ויציבות"

שר הביטחון הישראלי התייחס הבוקר לביקורו במרוקו, ובטור שכתב לעיתון המקומי "אחדת מגראביה" כתב: "יום אחד, אשב בסלון עם נכדיי, ואספר להם על הביקור ההיסטורי שבו ייסדנו את היחסים הביטחוניים בין המדינות. היחסים בין מרוקו לישראל מבוססים על כבוד הדדי, שהעמיק בשנים האחרונות והגיע לשיא עם הוצאתם לאור בהסכמי אברהם".

"כרמטכ"ל, נלחמתי בעשרות מבצעים, אבל מעולם לא שכחתי שהקרב החשוב ביותר הוא למען שלום ויציבות. זה יכול לקרות רק אם ישראל תהיה חזקה, אך גם תחזק את יחסיה עם בעלות בריתה. נעבוד עם ידידנו המרוקנים, בתמיכת ארה"ב, כדי לחזק את יחסינו עם שאר מדינות האזור ובהן ירדן, מצרים, המדינות החברות בהסכמי אברהם - וכן עם שכנינו הפלסטינים".

גנץ על שערי העיתונים במרוקו (צילום: מתוך העיתון A LA UNE)
גנץ על שער העיתון המרוקני | צילום: מתוך העיתון A LA UNE

בהמשך התייחס גנץ גם להסכמים שחתמו המדינות: "אחרי שנים של שיתוף פעולה בלתי פורמלי במניעת טרור, לקחנו צעד קדימה את היחסים, הפכנו אותם לרשמיים וחתמנו על הסכם הגנה שיאפשר לנו לשתף מידע מודיעיני ולקיים הכשרות משותפות. השותפות הזו קריטית מול האתגרים האזוריים והאיום על שלום העולם מפני הטרור הפונדמנטליסטי".

"כידוע, ישראל מודאגת במיוחד מהתוקפנות האירנית ושאיפתה להגיע לגרעין צבאי. זוהי חובה על העולם לנקוט פעולות נגד אירן, שהיא לא רק אתגר לישראל, אלא קודם כל סכנה לעולם כולו ולאזור".