"גופות" בשקים כחולים – עם הכיתוב "דיסאינפורמציה הורגת": אתמול (רביעי) נערכה הפגנה מתחת למטה פייסבוק בוושינגטון. המפגינים דרשו שהחברה תנקוט בצעדים חריפים יותר נגד המידע השקרי שמופץ ברשת החברתית על החיסונים, במיוחד כשהנגיף חוזר לגל נוסף במדינות רבות בעולם.

את ההפגנה הובילה קבוצת חוקרים ואקטיביסטים מהארגון “The ‘Real’ Facebook Oversight Board” ("המועצה המשקיפה 'האמיתית' של פייסבוק"), שדורשים לחסום את "מפיצי העל" – מספר מצומצם של חשבונות שאחראי לרוב המידע המוטעה סביב חיסוני הקורונה. "אנשים מקבלים החלטות על סמך המידע שמופץ בפייסבוק. אם החברה לא תפעל כדי להסיר את הפוסטים הללו אלא רק תצמיד להם אזהרה, היא גם אחראית למוות", כך אמרה שירין מיטשל, אחת מחברות הארגון. כזכור, לפני כשבועיים יצא הנשיא ביידן בהתבטאות חריפה ואמר שפייסבוק "הורגת אנשים" – והבהיר שהוא התכוון למפיצי הדיסאינפורמציה ברשת החברתית.

מחאה נגד פייק על חיסונים, מטה פייסבוק בוושינגטון (צילום: Eric Kayne, AP Images)
מחאה נגד פייק ניוז על חיסונים, מטה פייסבוק בוושינגטון | צילום: Eric Kayne, AP Images

לצד המחאה, "המועצה המשקיפה האמיתית של פייסבוק" פרסמה דו"ח שסוקר את הפייק ניוז ברשת החברתית ברבעון האחרון של השנה. מתחקיר הארגון עולה שהפייק ניוז ממשיך לחגוג, למרות שפייסבוק הטילה איסור על הפצת דיסאנפורמציה בנושא החיסונים כבר בפברואר 2021. כך, רק ברבעון האחרון, 83.4 אחוזים מהפוסטים הפופולריים ביותר הגיעו מ-5 פרופילים שמפיצים דיסאינפורמציה: בן שפירו, העורך של האתר השמרני Daily Wire; דן בונג'ינו, פרשן בפוק ניוז ומועמד לשעבר לקונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית; פרנקלין גרהם, אוונגליסט; שון האניטי, מנחה תוכנית בפוקס ניוז; וגם הדף של רשת פוקס ניוז עצמה.

בארגון טוענים שפייסבוק הוכיחה בעבר כי היא יכולה לשנות את האלגוריתם שלה ולגרום לו להציג תכנים אמינים, כפי שעשתה סביב הבחירות לנשיאות בנובמבר – אז הפוסטים הפופולריים ביותר היו של מקורות מבוססים כמו CNN ו"הניו יורק טיימס".

"המועצה המשקיפה" היא לא הארגון היחיד שמצא שרוב המידע השקרי בפייסבוק על חיסונים מגיע מקבוצה מצומצמת של אנשים. כבר במרץ האחרון, המכון למאבק בשנאה דיגיטלית (CCDH) הצביע על 12 פרופילים שאחראים ליותר מ-73 אחוז מהדיסאינפורמציה על חיסונים, וביניהם ג'וזף מרקולה (Joseph Mercola), רופא אמריקני בן 67 שנמצא תחת זכוכית מגדלת של הרשויות בעקבות טיפולים לא מוכחים או לא מאושרים, ופרסם יותר מ-600 מאמרים נגד החיסונים; ורוברט פ' קנדי ג'וניור, האחיין של הנשיא ג'ון קנדי.

בתגובה, דובר מטעם פייסבוק מסר כי החברה לא מסכימה עם הנתונים שמצביעים על כך שרוב הדיסאינפורמציה מגיעה מ-12 פרופילים. "אנחנו חוסמים דפים, קבוצות וחשבונות שעוברים על הכללים. אנחנו החברה היחידה שחברה ליותר מ-80 ארגונים של בודקי עובדות ביותר מ-60 שפות".

בתוך כך, אתמול (רביעי) הבהירה פייסבוק כי תדרוש מעובדיה בארה"ב להתחסן אם ירצו לחזור לעבוד במשרדים, תוך התחשבות בעובדים שלא יכולים לעשות זאת מסיבות שונות, ובהן סיבות רפואיות. מוקדם יותר באותו יום הכריז מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי, על מדיניות דומה – אך הוסיף שהחברה תדחה בחודש את החזרה למשרדים.