כבר שבועות ארוכים שלילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ועדי סופר-תאני, מנכ"לית רשת פייסבוק בישראל עובדות יחד על מיזם משותף - האקתון (סיעור מוחות משותף) וירטואלי בנושא האלימות נגד נשים. רגע לפני יציאתו של המיזם לדרך , השתיים נפגשו ושוחחו ביניהן על התחושות לאור המצב הנוכחי, ועל הכאב האישי שמתוכו צמח הרעיון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אחרי שמיכל נרצחה כולנו שאלנו את עצמינו איך זה קרה לנו", סיפרה בן עמי, אחותה של סלה ז"ל. "זה הרגיש כמו להתעורר בסרט אימה". גם סופר-תאני סיפרה על תחושותיה לאור מגמת העלייה במקרי האלימות נגד נשים במהלך התקופה האחרונה. "עד השיחה לא הבנתי עד הסוף עד כמה הבעיה הזו ענקית - זה חייב להיות בסדר היום שלנו כמדינה וכחברה". 

מאז הרצח של מיכל לילי צללה לתוך העולם הזה של אלימות במשפחה, ישבה עם כל מי שהסכים להיפגש איתה ובדרך הצליחה לגייס את המנכ"לים הגדולים בתעשיית ההיי-טק במדינת ישראל - וגם את נשיא המדינה ראובן ריבלין. "אמנם עבור נשים רבות כמו מיכל המיזם הזה מגיע מאוחר מדי, אבל עבור רבות אחרות המיזם הזה יכול להיות מציל חיים".

נאום ריבלין על הקורונה
"המיזם הזה יכול להציל חיים"

השבוע המיזם הגיע לשיאו, לאחר שנערך אירוע הגמר של ההאקתון הוירטואלי שבמהלכו הוצגו מספר מוצרים ואפליקציות שאמורים לסייע לנשים הנמצאות במצוקה כלשהי במערכת היחסים. "אם אני נכנסת לווטסאפ שלי ומסתכלת בשתי ההודעות האחרונות בדרך כלל, ואז מישהו נכנס לווטסאפ שלי ועובר הודעה אחרי הודעה אז האפליקציה תדע לזהות את השינוי זה – ותתריע", כך לפי מוניקה ברקו, מצוות האפליקציה B-A-ware.

יוזמה אחרת מאפשרת הקלטת תמונות ווידאו מבלי שיישמרו על הטלפון, איסוף מידע על עזרה וסיוע ברשת מבלי שיהיה לכך זכר במכשיר וגם שליחת הודעת מצוקה לאיש ביטחון שיוגדר מראש. "אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהטלפון לא יהיה זמין לאישה שנמצאת במצוקה", סיפרה לירז ארזי מצוות האפליקציה "מעטפת". "לכן יש אביזר נלווה שמפעיל תקשורת במגע ודרך האפליקציה אנחנו מזעיקים את מוקדי החירום".

ההאקתון זכה לתמיכה מפתיעה - מהאישה החזקה ביותר ברשת פייסבוק, שריל סנדברג. היא כתבה פוסט בחשבון הפייסבוק שלה ובו הביעה תמיכה במיזם, וסיפרה כי פייסבוק תרמה את הפרס שבו יזכה מי שיגיע למקום הראשון במסגרת התחרות.

מיכל סלה ז"ל ואחותה לילי בן עמי (צילום: באדיבות לילי בן עמי)
לילי בן עמי ואחותה, מיכל סלה ז"ל | צילום: באדיבות לילי בן עמי

אבל למרות היותו של המיזם חריג בנוף ומעורר תקווה להמשך, קשה להתעלם מהעובדה שזה רק חלק מהפתרון - שלא יהיה שלם בלי חקיקה שתעבור בכנסת. "מדינת ישראל יודעת לעצור מחבל לפני שהוא רוצח, אז אנחנו לא יכולים לייצר טכנולוגיה שתגן על אישה בבית שלה?", שאלה בן עמי. "בוודאי שאפשר. וכמו שישראל מובילה בתחום הלחימה בטרור, זה הצעד הראשון של ישראל - בדרך להיות מובילה בתחום הלחימה בטרור גם בתוך הבית".