כשאנחנו חושבים על האזנה וריגול, אנחנו מדמיינים אנשים לבושים שחור, עוטים כפפות נכנסים לחדר - קודחים חורים מזעריים ושמים בהם מיקרופונים, ואז כשיעד ההאזנה נכנס לחדר, הם מתחבאים מאחורי הדלת או השולחן ונמלטים מהחלון.

בעידן הטלפונים הסלולרים זה ממש לא כך. אפשר לעמוד במרחק של 3 קילומטרים עם מכשיר המכונה סטינגריי, והוא בגודל ארגז אופנוע או אפילו קטן יותר. המכשירים המקצועיים הם אפילו בגודל של חצי קופסת נעליים. אתר פוליטיקו דיווח שישראל מואשמת שניסתה להאזין לאנשי הבית הלבן באמצעות מכשירים כאלה, ישראל הכחישה את הדיווחים.

סטינגריי הוא מותג של מכשיר ריגול שנקרא IMSI Catcher (אימזי קאצ'ר) שמשמש לריגול עסקי, מסביר אמיר גונן – מנכ"ל אמגון, ניהול סיכוני בטחון וסייבר. הקאצ'ר מתחזה לאנטנה סלולרית. מאחר שהוא קרוב ועצמת השידור שלו גבוהה, הטלפונים בסביבה מתחברים אליו, במקום לאנטנה האמיתית. 

סטינגריי - האזנה בסלולר
סטינגריי

מהרגע הזה, מסביר גונן, אפשר ליירט את השיחות וההודעות, ואפילו להזריק וירוסים לסמארטפון של היעד, והוא בכלל לא ידע שזה קורה. "רוב האנשים לא מבינים בזה ואין להם מערכות הגנה, אבל המערכות הללו קיימות". צריך לחבר אותו למקור מתח (אפשר סוללה) ושתי אנטנות. אבל לא מדובר בתרנים עצומים כמו של אנטנה סלולרית, אלא אנטנה של ראוטר או מכשיר קשר. "אתה יכול לשבת בבית קפה עם לפטופ, להקליט את השיחות ולא להתגלות", מסביר גונן.

גם רשתות הסלולר לא יכולות באמת להתמודד עם זה ולנטרל את האיום, מסביר גונן, כי יש המון סוגים של התקפות.

אם מנסים להאזין לבכיר שלטון, השירות החשאי לא מתמודד עם זה?

"ראשי מדינות ואנשי עסקים שיש להם מידע רגיש בטלפון יכולים להתמודד עם זה, אבל הם לא תמיד מודעים לסוג הזה של האזנה. השירות החשאי בארה"ב, שתפקידו להגן על טראמפ, יכול להשתמש בשיטות להגן על זה, אבל נכנסים שיקולים של עלות מול תועלת ופוליטיקה – ולא תמיד ההגנה יעילה".

האם רק מדינה יכולה לרגל אחרי מישהו בעזרת מכשיר האזנה כזה?

"ממש לא צריך יכולות של מדינה. אתה צריך בין 100 ל-200 אלף דולר, ואתה קונה אחד כזה. האקרים בדארקנט יכולים לייצר לך אחד מאולתר גם בעשרות אלפי דולרים"