המערכת בפעולה (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מערכת טילי S-300, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

במשך שלוש שנים הצליח ראש הממשלה נתניהו במגעיו עם פוטין להשאיר לחיל האוויר חופש פעולה מול הפעילות האירנית ופעילות חיזבאללה בסוריה, וגם מנע את העברת טילי ה-S-300 לידיים סוריות. כעת, עם החלטת רוסיה אתמול (שני) לצייד את אסד במערכת ההגנה האווירית, התמונה השתנתה - והבלימה של מאמץ ההתבססות האירנית תהפוך ליותר מסובכת ויותר רגישה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יש אבסורד לא מועט בפרשה הזו: סוריה הפילה מטוס רוסי וקיבלה "פרס" - שדרוג למערך ההגנה האווירית שלה. פוטין בבירור מעדיף את הגנרלים הזועמים במשרד ההגנה שלו, והכעס שלהם מובן, וגם את האינטרסים שלו בסוריה - על פני הרגישויות והבקשות הישראליות שבעבר הוא נעתר להן.

הכוחות הרוסיים יעזבו? פוטין ואסד (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
אבסורד: רוסיה נותנת פרס לסוריה | צילום: רויטרס, חדשות

לא מדובר בשבירת כלים של רוסיה מול ישראל, אך הנקודה המשמעותית היא הכרזה רוסית על לוחמה אלקטרונית נגד חיל האוויר הישראלי אם ירצה לתקוף מהים מטרות בסוריה. אני לא זוכר מקרה דומה, וגם אנשים שהתייעצתי איתם לא הצליחו לזכור מתי מדינה הכריזה לוחמה אלקטרונית נגד מדינה אחרת.

הרוסים הצהירו שישבשו מערכות של מטוסים שינסו לתקוף. המשמעות היא פריסת מטרייה, לא רחבה במיוחד או מלאה, על הפעילות האירנית בסוריה. צריך לזכור: את מערכת טילי ה-S-300 יאיישו קרוב לוודאי, לפחות בהתחלה, קצינים וחיילים רוסים - דבר שפוגע באפשרות לתקוף אותה.

אהוד יערי (צילום: חדשות)
אהוד יערי | צילום: חדשות

בשורה התחתונה: ארה"ב מדברת, כפי שבולטון דיבר בחריפות נגד העברת הטילים, אבל השאירה את ישראל לבד: לטפל לבד באירנים, שאת זה חיל האוויר עושה יפה מאוד, אבל גם לעמוד מול הרוסים - שזה היה תפקידם של האמריקנים בעבר.