25 שנה חלפו מאז הסכמי אוסלו - ועדיין הוויכוח לגבי תוצאותיו נשאר פתוח. האם אוסלו היה כישלון חרוץ או שבזכותו המצב כיום הוא הנוח והשקט ביותר שידעה המדינה. גם בקרב פרשני החדשות אין קונצנזוס - אהוד יערי, אמנון אברמוביץ' ועמית סגל מסכמים חצי יובל להסכמים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מייד לאחר הטקס ראיינתי את קלינטון ששאל אותי לאחר מכן 'למה אתה ספקני?'", שחזר אהוד יערי. "אמרתי לו 'אדוני הנשיא הבוקר ראיינתי את ערפאת ולא שמעתי מה ששמעתי מסאדת לפני ההסכם עם מצרים'". לטענתו של יערי הבעיה הקשה ביותר של הסכמי אוסלו הייתה שהוא נפתח בהסכמה של המדינה להביא 7 חטיבות של הפתח ממדינות ערב ולאפשר לטרוריסט יאסר ערפאת להיכנס לארץ. לנסות ולקיים משא ומתן לפתרון סכסוך עם ערפאת היה מועד לכישלון מראש.

25 שנים לאוסלו: כישלון? או הצלחה? (צילום: רויטרס, חדשות)
25 שנים לאוסלו: כישלון? או הצלחה? | צילום: רויטרס, חדשות

לדבריו, זו לא הייתה הבעיה היחידה. עצם הבחירה באש"ף כארגון ההנהגה של העם הפלסטיני הייתה טעות. מכיוון שהיה מדובר בארגון טרור רצחני ומושחת מיסודו. "רבין התכוון להציב לפלסטינים אולטימטום כי ערפאת לא התנהג כמצופה", הסביר. "אבל אז הוא נרצח ופרס לא עשה זאת".

אהוד יערי (צילום: חדשות)
אהוד יערי | צילום: חדשות

אמנון אברמוביץ' דווקא חושב שהסכמי אוסלו היו חשובים וטובים. "לא הייתה נאיביות בכלל באותה תקופה", טען הפרשן הפוליטי של החדשות. "רבין ידע שיאסר ערפאת הוא איש תורת השלבים. באוסלו למעשה פתרנו את עצמנו ממימון והחזקת הפלסטינים".

אמנון אברמוביץ' (צילום: חדשות 2)
אמנון אברמוביץ' | צילום: חדשות 2

"אין פלא שנתניהו אימץ את הסכמי אוסלו", אמר אברמוביץ'. "הוא היה בנורבגיה ואמר 'באתי לקדם את הסכם אוסלו'. לא הייתה שום נאיביות. ידענו שאנו מוותרים לרשות על שטחים אבל 90% מהפלסטינים יעברו להיות באחריותם. מי שאין לו פתרון לא יכול להציע ולשפוט, למי שלא רוצה לקרוס למדינה דו לאומית, אין ברירה, אלא שתי מדינות לשני עמים".

עמית סגל (צילום: החדשות)
עמית סגל | צילום: החדשות

עמית סגל התייחס להשלכות הפוליטיות של ההסכמים. "זה לא שהימין עלה אלא שהשמאל ירד", הסביר. "האינתיפאדה הוכיחה שיש מחיר ביטחוני לשהייה בשומרון ומלחמת המפרץ גרמה לתמיכה בפתרון דו צדדי. כלומר, תחילה הייתה תמיכה גדולה בהסכמי אוסלו ואז המשא ומתן התפוצץ והציבור איבד את התמיכה בו".

"אוסלו גרם לעליית המרכז ולא לעליית הימין", טען סגל. "קשה לנבא האם השמאל ישוב להיות גורם מרכזי בפוליטיקה הישראלית אבל שורשי הכישלון מראים שהקשר של רבין ליאסר ערפאת הוא שגרם לנפילה ולחוסר התמיכה של הציבור בהסכמים. ההבטחה הגדולה הייתה שהסכם אוסלו יביא למזרח תיכון חדש, אך הכישלון שלו סימן את מפלת השמאל".