מספר 4 ברשימה המאוחדת: גבי אשכנזי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

הפרשה שמכונה "פרשת הרפז" טרם הסתיימה גם אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין החליט לסגור את התיק בעניינו של הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. אני אומר שהפרשה טרם הסתיימה כי נכון להמתין עוד שבוע-שבועיים להודעה רשמית, ומה שעוד יותר חשוב - לנימוקי וינשטיין מדוע לסגור את התיק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם יהודה וינשטיין יסתפק בסגירת התיק או שיקבל את החלטתו זו באמירות ביקורת ערכיות על גבי אשכנזי? את ניסוח נימוקי הסגירה יזין בוודאי ויכוח גדול. כדאי לזכור: לפני שנתיים וינשטיין קיבל את בקשת הפרקליט הצבאי הראשי, ואולי גם גורמים אחרים, והורה על פתיחה מחודשת של התיק, על אף שצמרת משרד המשפטים והפרקליטות, לרבות ניצב סגלוביץ', גרסו שאין מקום לפתיחתו מחדש. כעת וינשטיין, האיש שהורה לפתוח, מורה לסגור והעובדה הזו מדברת בעד עצמה.

יתרה מזאת, לפני שנתיים נומקה פתיחת התיק מחדש בקבלת מידע חדש לכאורה שמצביע על חשדות פליליים. כך פורסם, אלא שגם מן הפרסום הזה לא נותר דבר של ממש כמו רבות מן הטענות שהוטחו באשכנזי - מניסיון "פוטש", דרך ניסיונות לשבש את מינויו של יואב גלנט לרמטכ"ל ועד עסקים משותפים לכאורה עם בועז הרפז. בין היתר גם הוטח באשכנזי שביקש לעצמו שנה חמישית. כל אלה נמחקו ונמצאו כשמועות בלבד, בלי ביסוס, עוד בדוח הראשון של מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
הפרשה טרם הסתיימה | צילום: החדשות

כשנפתחה החקירה מחדש, וכל הנוגעים בדבר הובאו לעדות ביחידת להב 433, פעלו שם חוקרי המשטרה ביסודיות בניסיון לחפש תימוכין להאשמות שהוטחו באשכנזי. בסופו של התהליך הארוך הזה עלו שני דברים: האחד - שיחת תדרוך שערך הרמטכ"ל אשכנזי לשני עיתונאים, במהלכה נגע במשפט קצר אחד בעניין שאפשר (עם הרבה רצון רע) לראות בו סיכון למבצע מסוים. הממצא השני היה שאשכנזי השתהה במשך 46 שעות כשמסמך הרפז נמצא בידיו.

בעניין ההשתהות, גם המבקר וגם המשטרה קיבלו את הסברי אשכנזי בעניין תדרוך העיתונאים. גם ראש הארגון שהמבצע הונח על פתחו וגם הרמטכ"ל לשעבר מופז כתבו ליועמ"ש שהם אינם רואים איזושהי בעיה עם העדכון הזה, שלא ראה פומבי בשום צורה ודרך עד עצם היום הזה.

מתוך כל אלה, נראה שאין למבקר שום אפשרות אחרת אלא לסגור את התיק. מי שתפרו חלק מהאשמות על אשכנזי, המשיכו בסיכול הממוקד הזה והטילו או ניסו להטיל דופי גם ברמטכ"ל גדי איזנקוט ובראש המוסד תמיר פרדו, בניסיון לסכל את מינויים. לשמחתי זה לא צלח וזו ברכה שגדי איזנקוט הוא הרמטכ"ל, כך גם פרדו בראשות המוסד.

הורה לחקור. יהודה וינשטיין (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות)
מה הנימוקים לסגירת התיק? וינשטיין | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות

מעולם לא התנהלה חקירה כל כך מקיפה, שסרקה במסרקות ברזל כל שיחת טלפון, וכל הקלטת נפח (הקלטה של כל שנאמר בחדר כזה או אחר) על אזרח במדינת ישראל. בסופו של דבר עולים פירורים שבוודאי אי אפשר לבסס עליהם אשמה פלילית. הגם שיש פה ושם ביטויים לא ראויים שנשמעו, אבל בעניין הזה צריך לומר שהקלטות כאלה באות מצד אחד של המתרס. מהצד האחר לא נשמעה אף הקלטה וזו סוגיה אחרת שלא נעסוק בה כאן. לצד גבי אשכנזי מעורבים גם עוזרו, אל"מ ארז וינר, ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו. גם כאן, אחרי כל החקירות וההאזנות, נותרו כמה ביטויים לא מוצלחים שראוי היה שלובשי מדים לא יבטאו, אבל לא הרבה יותר מזה. הגיע הזמן שגם עניינם יבוא לכלל סיום.

אז מה היה לנו פה? קמפיין מטורף שנשען על שמועות, חצאי עובדות ואמירות שנזרקו לחלל האוויר בלי שיוצג ההקשר שלהן. זו הייתה תקופה קשה בצמרת הביטחונית של מדינת ישראל. יחסים עכורים בין שר ביטחון לרמטכ"ל הם לא משהו שתומך את המאמץ הביטחוני, ולכן חשוב היה מצד אחד לברר, ומצד שני חשוב היה לעשות זאת במהירות ולכן חבל שזה נמשך שלא לצורך למעלה מחמש שנים ומסתיים בעצם בלא כלום.