שרקי (צילום: חדשות)
שרקי | צילום: חדשות

המוקש היחיד שמונע הקמה זריזה של ממשלת נתניהו החמישית הוא חוק הגיוס - הסוגיה שמרחפת כבר 25 שנה ברקע הוויכוח הפוליטי בישראל בין הכנסת שמחוקקת לבג"ץ, שפוסל שוב ושוב. המפלגות החרדיות גדלו ובהתאם גם דרישותיהן, אבל גם ליברמן התחזק: הוא אמנם ירד במנדט, אבל הפך ללשון מאזניים. בלעדיו אין לנתניהו 61 חברי כנסת בקואליציה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ובכל זאת, משבר הגיוס, שבסוף הקדנציה הפך לעילת הפטירה הרשמית של הממשלה, הוא אירוע קל הרבה יותר לפתרון בתחילת קדנציה. ואולי הפעם, אם יתקיימו במקביל ההבטחות להעברת פסקת ההתגברות - גם פתרון שיחזיק מעמד קצת יותר זמן מקודמיו, כיוון שבג"ץ לא יוכל לבטל את החוק החדש. 

הנאום התקיף שבו התחייב ליברמן לא לזוז בפסיק מחוק הגיוס והודעת התגובה הנחרצת של יהדות התורה ש"משאירה את מטות הבחירות פתוחים" הם רק שיפור עמדות לפתיחת המו"מ, עוד לפני שבנימין נתניהו קיבל רשמית את המנדט להרכיב ממשלה. השבועות הקרובים כנראה יהיו גדושים תדרוכים ומשברים, אבל בפועל אין הבדל מהותי דרמטי בין הצדדים - אף אחד לא חושב שבניסוח כזה או אחר יגויס תלמיד ישיבה אחד בכוח. המאבק הוא רק על תמונת הניצחון, וכמובן על התיקים.

ליברמן. עולה למתקפה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
ליברמן. משבר קל לפתרון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

אחד מראשי המפלגות שצפויות להרכיב את הקואליציה העריך שהגיוס יועבר בקואליציית 60 צרה ובתמיכה חיצונית של חברי הכנסת הערבים, ורק אחר כך ליברמן יצטרף. בכירים בליכוד מקדמים פתרון אחר שיכבד את ליברמן.

כך או כך, את ממשלת נתניהו החמישית ניתן להקים בחצי שעה של שיחת ועידה כנה - אבל מה הסיכוי שזה יקרה, כשאפשר להמשיך ולהוציא אחד לשני את המיץ?