מיי תלך למשאל עם נוסף? (צילום: רויטרס, חדשות)
5 הערות על המפץ הבריטי | צילום: רויטרס, חדשות

חמש הערות על פרישתה הדרמטית של בריטניה מהאיחוד האירופי: 1. ההחלטה על הפרישה היא האירוע המשמעותי ביותר מאז התפרקות ברית המועצות. לא! אין זו הגזמה! ייקח זמן, אבל הסדר הקיים באירופה ישתנה לגמרי. במקומו יקומו הסכמים חדשים ושונים ביבשת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אנגליה, עם או בלי סקוטלנד וצפון אירלנד, תסגור עניינים עם גרמניה - אולי בלי אנגלה מרקל. הצרפתים, הוגי האיחוד, יקבלו את הדין תוך מחאות זעופות. ספרד ואיטליה ממילא צולעות, והמדינות הסקנדינביות יידעו לצוף. מי שיחטפו חבטה לא נעימה הן מדינות מזרח אירופה, שם פוטין אורב להזדמנויות.

2. הטלטלה באירופה תאיץ את הקצב האיטי שבו צועדות עד כה ארה"ב וסין לקראת סדרה מדורגת של הבנות גלובליות. קודם כל במישור הכלכלי, אבל בו בזמן גם בתחום הסדרים של דו-קיום במרחב האסיאני-פאסיפי ובאשר ל"דרך המשי החדשה", שבייג'ינג מתחילה לבנות במרכז אסיה והלאה לעבר המזרח התיכון. הבנות כאלה יחייבו את כל יתר השחקנים, כולל יפן, רוסיה והודו להתיישר בהתאם.

3. בנתונים אלה, התיאבון לשוט במדמנת העולם הערבי יפחת עוד יותר. ארה"ב ממילא מאבדת תלות בנפט וגז מאזורנו. סין, יפן והודו רק מעוניינות שנתיבי האספקה יישארו פתוחים ולרוסיה (בעצם לגזפרומיסטן) חשוב בעיקר ללפות את גרונה של אירופה ברשת הצנרת שלה. המזרח התיכון שבקריסה יידחק עוד ועוד לירכתיים.

אהוד יערי - פרשן לענייני ערבים (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי - פרשן לענייני ערבים | צילום: חדשות 2

4. וורן באפט קונה מניות "כשהדם זורם ברחובות" - ויש כבר שלוליות גדולות של דם בשווקים. אבל אולי זו רק התחלה של מפולת, ולפנינו מה שמכנים הסוחרים "סכין נופלת". אין זה כנראה הרגע ללוות כדי לרכוש.

5. ישראל תושפע מאד מן התמורות שבדרך. אירופה היא יעד יצוא מרכזי ואם ייבחר טראמפ בנובמבר צפוי זעזוע של ממש גם בארה"ב. הצמיחה המזערית עלולה להיפגע עוד יותר ועד לבחירות אין סיכוי למהלך האפשרי היחיד שעל הפרק: הסדר ביניים נדיב ורחב לכינון מדינה פלסטינית ברוב שטח הגדה המערבית כנגד הסדרי בטחון בלבד.

מסקנה: היכונו למהמורות בכביש, כיסי אוויר וסופות ברקים בשנתיים-שלוש הבאות.