"כך אנו נראים", הרס בעזה (צילום: רויטרס)
"כך אנו נראים", הרס בעזה | צילום: רויטרס

תמונה אחת שווה אלף מילים אומרת הקלישאה השחוקה, אלא שנוכח מאות התמונות של אובדן החיים והרס המבנים שזרמו עוד ועוד מעזה המופגזת בקיץ של שנת 2014, במלחמה בת 50 הימים שאנחנו מכנים ״מבצע צוק איתן״, נפער הפה ואין מילים. אין דוח משפטי ראוי שיהיה תקף מוסרית אחרי שיקבע שמותם של 500 ילדים, פציעתם של אלפים והשארתם של רבבות ללא הורים או ללא בית ״עמד בכל דיני המלחמה ובכל סעיפי החוק הבינלאומי״.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מכיוון שכך, ראוי להשתחרר ולו לרגע מהתחושה המקננת בנו ש״העולם תמיד נגדנו״, ש״דוח הוועדה נכתב עוד לפני שהחלה הבדיקה״ ושאר התירוצים השגורים כאן בישראל, שנועדו להדחיק ולא לקחת ברצינות את ה"סלפי" שהציבו בפנינו חברי וועדת האו״ם - השופטת בדימוס מרי מקגוואן-דיוויס מארצות הברית והמומחה למשפט בינלאומי ד"ר דודו דיאנה מסנגל.

"מחבריו ניסו להיות אובייקטיבים". דוח האו
"מחבריו ניסו להיות אובייקטיבים". דוח האו | צילום:

נכון, צה״ל נהג להזהיר אזרחים לפני תקיפה בשורה של אמצעים הם אומרים, מעלונים דרך מסרונים ועד לנוהל הקש בגג. בכל אלה נעשה שימוש, כדי להתריע ולקרוא לאזרחים לעזוב את בתיהם לפני שנופלים פגזי-האש הקטלניים. אבל, הם ממשיכים, לא תמיד ניתן מספיק זמן לקום מהמיטה ולברוח, לא תמיד היה לאן, הם קובעים. מאידך הם מציינים שהחיים של הישראלים בטווח של 15-90 שניות מהמרחב המוגן גם הם בלתי נסבלים. הדוח דוחה את טענות חמאס, שלהבדיל מצה״ל אין לו נשק מדוייק ולפיכך הוא נאלץ לסכן אזרחים.

גורמים משפטיים בכל משרדי הממשלה הרלוונטיים מדגישים כי ״הדוח לא טוב אבל יכול היה להיות הרבה יותר גרוע״. בבחינת לא נעים אבל לא נורא. רבים רושמים לעצמם ציון לשבח על כך שישראל הצליחה להדיח את יושב ראש הועדה ויליאם שאבאס בשל חשיפת עמדותיו המוטות נגד ישראל וראש הממשלה נתניהו, ועבודתו המשותפת עם הפלסטינים. עם זאת הגורמים המשפטיים בישראל חלוקים ביניהם באשר לשאלה אם היה צריך לסייע לוועדה להגיע לחקר האמת. כזכור, ישראל לא רק שלא העבירה לוועדה מסמכים והסברים, היא גם מנעה ממנה להגיע לרצועת עזה, או אפילו ליישובי עוטף עזה לצורך העניין.

מחברי הדוח ניסו להיות אובייקטיבים

שני החברים שנותרו בוועדה הביעו צער רב על כך שישראל לא הציגה את עמדתה בפניהם, ועדיין ניסו לשמור על איזון בין הביקורת שהעלו נגד ישראל לזו שהעלו נגד ה ״ארגונים הפלסטינים ברצועת עזה״. למה אבירי זכויות האדם לא חוקרים את הזוועות של דאע"ש ושל משטר האימה של אסאד אתם שואלים? כי עליהם הם ויתרו מזמן ומאיתנו יש להם ציפיות. הם מאמינים שאנחנו אחרים! לא חיות אדם, כן מוסריים!

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות



דוח האו״ם על צוק איתן הוא לא חיבור על אהבת ישראל. יש בו גם טעויות, אי דיוקים, והגזמות. אבל בכורך הנסיבות מחבריו כן מנסים להיות אובייקטיבים וזה אכן חריג. מכיוון שכך, ראוי להן למערכות השונות בישראל שילמדו את הדוח בפרטי פרטים, יסיקו מסקנות ויפיקו לקחים. כי לא משנה כמה נצעק ונזדעק, כך אנחנו נראים.