ירי ברחובות: המחאה נגד חמאס (צילום: חדשות)
ירי ברחובות: המחאה נגד חמאס | צילום: חדשות

"מה שחמאס הפסידו בעשור שלם ובשלוש מלחמות - היה הרבה פחות ממה שהפסידו בשלושה ימים": כך אמר לחדשות איש שמזוהה עם חמאס בתגובה לדרכים שבאמצעותן ניסו מנגנוני ביטחון הפנים של הארגון לדכא את המחאה נגדם ברצועת עזה. "תבין, זו הייתה מחאה לגיטימית לחלוטין, לא אלימה ולא פוליטית. אנחנו מתביישים בתנועה שלכלכה את המאבק". אז מה קורה בתוך רצועת עזה בימים האחרונים?

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

לקורא הישראלי הציטוטים הללו עשויים להישמע מוזר, אבל גם בשטחים יש תפיסת "טוהר נשק" מקבילה לזו הישראלית - כל חברה והנרטיב שלה, והנשק הזה התלכלך בדם המפגינים. נכון לאתמול המחאה נעצרה, אבל עדיין מוקדם להספיד אותה. מה ששיחק לרעת המפגינים הייתה הברוטליות יוצאת הדופן של חמאס, שניבטה ממעט הסרטונים שיצאו החוצה.

חמאס מאיים: נגיב על הרג הפעיל (צילום: רויטרס, חדשות)
600 פעילים נגד חמאס כבר נעצרו | צילום: רויטרס, חדשות

בעזה מדברים על 600 מפגינים, חלק גדול מהם אנשי פתח וקציני מנגנוני ביטחון לשעבר, שנעצרו מראשיתה. מי שעמד בחזית היו מנגנוני בטחון הפנים של חמאס, אולם גם הזרוע הצבאית, "היהלום שבכתר" חמאס, התערבה כנראה בנעשה. כך למשל, הוכה עאטף אבו סיף, דובר פתח בעזה. התוקפים על פי ההאשמות היו אנשי גדודי אלקסאם - וכעת יש קריאות לבוא איתם חשבון.

היה גם דבר נוסף. קולות שיצאו מישראל, ובעיקר מרמאללה, שחיבקו את המפגינים ועודדו אותם לצאת נגד חמאס, ובכך למעשה צבעו את המחאה בצבעים פוליטיים וחמור מכך - הפכו את המפגינים למשתפי פעולה עם אויבי עזה. 

הזעם על חמאס יופנה נגד ישראל? (צילום: רויטרס, חדשות)
הזעם על חמאס יופנה נגד ישראל? | צילום: רויטרס, חדשות

המתח בין עזה לרמאללה - בדרך לנקודת רתיחה

בארסנל הכלים של חמאס להתמודד עם המחאה ישנו כלי נוסף, פשוט וקל לתפעול שכבר הוכיח את עצמו אין ספור פעמים: הפניית הזעם לכיוון ישראל. כך למשל, ביום הפיגוע באריאל שלשום, יצאו אנשי חמאס לחגוג ולחלק מתוקים דווקא במקומות ההתאספות של המחאה החברתית. כך בעצם מנעו את קיומה.

לאחר שיום שישי האחרון היה הראשון בשנה האחרונה ללא ההפגנות על הגדר, השבוע חמאס כבר מבטיח הפגנות נרחבות. אמש חידשו אנשיו את פעילות יחידות "ההטרדה הליליות" שפועלות סמוך ליישובים הישראלים ונועדו לפגוע בשגרם חייהם של תושבי עוטף עזה. המשט המסורתי אמור לצאת היום, אלא שיש כבר מי שהודיעו שיחרימו אותו, למשל ארגון החזית העממית. וכמו כל אלמנט של פגיעה בלכידות המחאה נגד ישראל ובייצוג של חמאס כמובילה שלה, יש לכך חשיבות. 

רמאללה מצידה לא יושבת בשקט. אוניברסיטת ביר זית הקפיאה את פעילות "אגודת הסטודנטים של חמאס", ובשטחים נשמעים קולות שקוראים למוסדות לימוד אחרים ללכת בעקבותיהם. בימים האחרונים הרשות הפלסטינית פגעה בכמה מוסדות דעווה שמוכרים ככאלה המקורבים לחמאס. המתח בין עזה לרמאללה בדרך לנקודת רתיחה, ובדרך כלל כשזה קורה - מישהו דואג לערב את ישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו