הוא לא רצה תחילה ולקח זמן לשכנע אותו אבל בסוף התרצה - האלוף יואל סטריק הולך לפקד על זרוע היבשה. פעם תפקיד שאלופים לא ממש רצו בו, ועכשיו מסמן הרמטכ"ל הנכנס אביב כוכבי את התפקיד כמרכזי מבין התפקידים במטה הכללי.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ייעוד הזרוע הוא לשאת באחריות כוללת לארגון ובניית הכוח ביבשה, מרמת החייל ועד רמת הגיס, כהכנה למלחמה, מצבי-חירום ומשימות ביטחון שוטף ולגבש את תפיסת הקרב המשולב של צה"ל. אבל בניגוד לזרוע האוויר והחלל (חיל האוויר) וזרוע הים (חיל הים), לזרוע היבשה ניתנה רק הסמכות לבניין הכוח ביבשה. הפעלת כוחות היבשה בצה"ל נעשית על ידי המטה הכללי באמצעות הפיקודים המרחביים. לכן אלופים לא ששים לכסא הזה.

האלוף הנוכחי החל בכך ויואל סטריק יידרש לקדם זאת בניסיון לחזק את צבא היבשה - הכפפה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה תחת זרוע היבשה. זה אמור לייצר ראייה שלמה של תמרון ויכולות לוגיסטיות ולהשתלב יחד עם זרוע האוויר והים לכדי תמרון ואש משמעותיים ומשפיעים.

לוחמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
לוחמים | צילום: דובר צה"ל, חדשות

זרוע היבשה היא נקודת תורפה בצה"ל, התריע על כך האלוף במיל' יצחק בריק. היא חסרה תמיד במשאבים ותקציבים ובקושי לשמור על רמת כשירות, אימונים ומלאים נאותים. המינוי של סטריק אמור לאותת שכוכבי עושה שינוי - לא רק בתפיסה אלא גם בנראות: אלוף ותיק, כזה שצמח ביבשה מגבעתי דרך רח"ט מבצעים ועד מפקד פיקוד הצפון. הוא נחשב קצין יסודי, רציני שמוביל בשקט תהליכים מורכבים. עשה שני תפקידי אלוף שחתום על התוכניות האופרטיביות של צה"ל לצפון ומי שהוביל את מבצע "מגן צפוני" שנתפס כהצלחה גדולה. יואל אמור למשוך את מז"י קדימה ולמעלה.

המינוי הזה אומר שכוכבי שם על צבא היבשה משקל, ורואה בו מרכיב חשוב בכל מהלך צבאי בדרום או בצפון. הצעד הבא הוא השלמת יכולות התמרון כפי שרואה אותו בחזונו הרמטכ"ל - חזק, מהיר, קטלני וגמיש בין הגזרות. קליטה של טנקים נוספים מסוג מרכבה סימן 4 על מערכות הנשק החדשות והמיגון מפני טילים, "מעיל רוח". גם קליטת נגמ"שים החדשים - הנמ"ר והאיתן. ומערכות נשק שיוסיפו קטלניות ללוחמי החי"ר. הבעיה שזה עולה מילארדים, ובמקביל צריך לשמר ולעלות את רמת האימונים והמלאים במחסנים ובימ"חים.

מאיפה יבוא הכסף? ראש ההמשלה מדבר על תוספת תקציב של 40 מילארד שקלים ל-10 שנים. הבעיה שהוא אינו מייעד בחזונו (הוא גם שר ביטחון) את מרבית הכסף ליבשה אלא דווקא לסייבר, לחיל האוויר ולטילים. בחזונו רואה ראש הממשלה (הוא מדבר על כך בשיחות סגורות) תמרון של כלים לא מאויישים - רובוטים ורחפנים - שיכולים להיכנס לעזה או ללבנון לפגוע במחבלים מבלי לסכן חיי חיילים. נפגעים היא נקודה רגישה אצל הדרג המדיני ולא פעם נזהרו, אולי חששו, ממהלכים קרקעיים נוכח הצגת מספר הנפגעים הצפויה על ידי הצבא.

איך כל זה יפגוש את כוכבי ואת סטריק ומה מכל התוכניות ימומש. הצבא צריך יכולות תמרון משמעותיות, ונראה שלכולם - דרג מדיני וצבאי - ברור שרק תמרון חזק ואלים יביא תוצאות בצמצום ירי הרקטות לישראל ובלעקר את רצון היריב להמשיך ולהלחם. עכשיו הצבא יצטרך להחליט איפה לשים את הכסף, ומה יביא לתוצאה המקווה. ובקיצור לסטריק יש עכשיו כאב ראש חדש. הרמטכ"ל מאמין שמכולם הוא זה שיביא חשיבה בהירה ויצירתית שתאפשר את היכולת החסרה הזו לצה"ל.