אובמה ומקיין, ארכיון (צילום: רויטרס)
אובמה ומקיין, ארכיון (רויטרס) | צילום: רויטרס

היסטריה בפריים טיים: בסלון עם אובמה. היום, יום רביעי בערב, הקמפיין (העשיר) של אובמה ישדר תשדיר בחירות באורך שלושים דקות, שיתמקד באג'נדה הדמוקרטית. התוכנית תשודר בשעה שמונה בערב, שעון החוף המזרחי, ברוב הרשתות המסחריות הגדולות. מעניין כמה אזרחים ישבו מול המקלטים כדי לשמוע במשך חצי שעה, משפטים ששמעו כבר אינסוף פעמים.

הסקרים: השאלה היא לא האם הם טועים אלא בכמה. האם הגיל, הצבע או השם, מהווים את הנעלם במשוואה. אבל לטוב או לרע, מועמד לא עומד לבדו, יש לו סוללה של יועצים ומומחים ולא פחות חשוב בת זוג. מעבר לכך, רבים שואלים את עצמם לא רק אם הם מוכנים שנשיא שחור ייצג אותם אלא איך הם מרגישים לגבי גברת ראשונה שחורה. מישל היא יותר שחורה מאובמה ולא רק משום שהוא חצי שחור. מישל אובמה, שידועה כאישה חזקה וחכמה, התבטאה במהלך הקמפיין יותר בחריפות מבעלה.

היא בעלת משקל רב בצוות הרחב של האנשים המקיפים אותו (הצהובונים מספרים שמישל הצליחה לדחוק את אפילו את אופרה, התומכת, הספונסרית והמעריצה, מהמעגל הקרוב לבעלה כי חשה שאופרה גונבת לו את תשומת הלב התקשורתית). לעומתה, סינדי מקיין, אשת עסקים ובעלת הון וקשרים בזכות עצמה, מציגה סגנון שונה של רעייה נשיאותית. שתיהן משכילות ועצמאיות - אחת תהיה כנראה יותר דומיננטית מהשנייה בבית הלבן, תלוי את מי מהן אמריקה מעדיפה.

הדימויים: ואיזה נשיא אמריקה רוצה? חכם או חזק? בשבועות האחרונים, ככל שהזמן אוזל, לכותבי הנאומים כמו גם לכותבי הטורים, הבלוגים ומנחי הטלוויזיה ותוכניות הבידור אוזל החומר. בשעה שנאומי שני המועמדים נשמעים כמו שידורים חוזרים ובמקום להעמיק בסוגיות, עברו לדיונים מסוג שונה, לפוליטיקה של מלתחות. על האג'נדה: מסעות קניות, כלכלת מאפרות ומלבישות. מי מבזבז את כספי הציבור, מי רוצה "לחלק אותם לעניים" ומי קונה באינטרנט - היו הסוגיות האחרונות על הפרק.

התמקדות בתמונה אחת שמהדהדת לתמונה אחרת שזכתה בפוליצר לפני 55 שנים, מראה שלמרות החד-פעמיות של הקמפיין הזה מבחינות רבות, ההיסטוריה אכן חוזרת על עצמה. בשבוע שעבר, כשהנושא החם היה העלות ההיסטרית של בגדי המעצבים של פיילין, התפרסמה תמונה של ברק אובמה, כשסוליות נעליו שחוקות ורמזים לחורים ניכרים בהן. בתמונה המקורית, הפוליטיקאי הדמוקרטי, אדלאי סטיבנסון (Adlai Stevenson), סנאטור מאילינוי - כן, קו דמיון שני.

סטיבנסון, שהיה ידוע כפוליטיקאי שנון ומוכשר, הוצג במהלך הקמפיין הראשון שלו בשנת 1952 גם כצנוע, בזכות תמונה בה צולמו סוליות נעליו הבלויות. מספרים, שבאחת מאסיפות הקמפיין, תומך נלהב פנה לסטיבנסון והבטיח שיקבל כל קול של "אדם חושב" בארצות הברית. סטיבנסון ענה: לצערי, אני אזדקק לרוב כדי לזכות. הסנאטור המבריק מאילינוי הפסיד לדווייט אייזנהאוור. האם הרוב המצביע באמריקה הוא האיש החושב? מחוץ לערים הגדולות יש עדיין הרבה אנשים שבטוחים שאובמה מוסלמי. ואולי גם טרוריסט - סוציאל- מרקסיסט וששרה פיילין תציל את אמריקה מהאנטי-פטריוטיזם.

איך נלחמים בבורות? בוחרים את אובמה? איך בוחרים את אובמה באומה של בורות? זהו מעגל הקסמים ממנו מיליוני אמריקנים רוצים להיחלץ ברביעי בנובמבר. בעשרים ואחד החודשים האחרונים מדברים על היסטוריה. בלי כל קשר לתוצאות הבחירות - ברק אובמה והילארי קלינטון עשו היסטוריה בדרך לבית הלבן. כמובן שברק אובמה לא רוצה לעצור שם.

ולסיום - התחזית: מלחמות לא קורות בחורף. גם קמפיינים לא נעים לעשות במזג האוויר הקשה שעובר על החוף המזרחי השבוע. התור לקלפיות ושעות של המתנה מתחילים עכשיו להדאיג את הבוחרים ויותר מכך את המועמדים. לכן קריאות נשמעות מכל כיוון לצאת מהבית, ללכת להצביע ויפה שעה אחת קודם. אחוזי הצבעה מוקדמת היסטוריים כדי להימנע מתורים היסטריים ביום הבחירות הקרב ובא. בג'ורג'יה למשל, כבר הצביעו 21%, בפלורידה מתחו את שעות הפעילות של הקלפיות עד חצות. אולי בזכות ההצבעה המוקדמת, נוכל לקבל תמונת מצב קצת יותר מהימנה, כי כל דבר אמין יותר מהסקרים, אפילו תחזית מזג האוויר.