"סיכויים גבוהים להסכם קבע" (צילום: רויטרס)
מה מסתתר מאחורי הספינים? הדיונים בז'נבה | צילום: רויטרס

בעולם כולו עוקבים בדריכות אחרי הסבב השלישי של שיחות הגרעין בז'נבה שנכנס ליומו השני. מאות עיתונאים נשלחו לכאן ועשרות צוותי טלוויזיה מדווחים בשידורים חיים. רבים עוד יותר מעדכנים סטטוסים בפייסבוק ומצייצים בטוויטר. העדכונים האלה, לפי שעה, על היעדר התקדמות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הבוקר תדרך ראש המשלחת האירנית לשיחות, סגן שר החוץ עבאס ארקצ'י, את העיתונאים חברי המשלחת האירנית בהתפתחויות והמשיך להטוות קו משברי. לדבריו, האירנים איבדו את האמון בתהליך המשא ומתן, ולפני שזה ישוקם לא יתחילו לדון במהות. אבל מעבר לכך, כשיגיעו לדון במהות, הדבר הראשון שיתעקשו עליו הוא זכותה של אירן להעשיר אורניום. הם ידרשו, הדגיש, הכרה כתובה בזכות הזו. יסכימו להתפשר על מידת ההעשרה אבל עצם הזכות, לטענתם, מוקנית להם בתוקף היותם אומה.

אלה גם הדברים שאמר שר החוץ זריף בדרכו לכאן בסרט תעמולה סכריני, ממש כמו המנהיג העליון חמינאי, שהתעקש גם הוא על זכותה של אירן להעשיר אורניום בנאום מול אנשי מילציית הבסיג' הידועה לשימצה. מבלי שוויתר על ההזדמנות להשתלח בישראל במילים ארסיות ואלימות.

הזכות להעשרת אורניום אינה מעוגנת באמנות

חשוב לציין שהדרישה האירנית הזו מופרכת. לאף מדינה אין שום זכות מוקנית להעשיר אורניום ואף אמנה בינלאומית לא קובעת זכות כזו. גורם אמריקני בכיר אמר כאן בז'נבה שהנקודה הזו פתירה לדעתו, אך שר החוץ קרי אמר אחר כך שהדבר לא ייקבע בהסכם הביניים שעליו אמורים לדון עכשיו עם האירנים.

עוד נקודת מחלוקת נוגעת לכך שהאירנים דורשים הקלה בסנקציות על המערכת הבנקאית וייצוא הנפט, בעוד הנשיא אובמה הדגיש שההקלה היחידה שבכוונתו לתת היא בהפשרת נכסים אירנים במערב שמוקפאים בתוקף הסנקציות.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר, שליח חדשות 2 לז'נבה | צילום: החדשות

את המשא ומתן מרכזת מצד המעצמות הממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי קתרין אשטון ומן הצד האירני מפקח שר החוץ מוחמד ג'אוואד זריף. הבוקר הם נועדו לשיחה נוספת בארבע עיניים, כשעל סדר היום הדרכים לגשר על משבר האמון שהתגלע עם האירנים.

עד אתמול בבוקר היו אלה האירנים שהציפו את התקשורת בדיווחים ובספינים אופטימיים על הסכם שהולך ומתגבש. אחרי המפגשים הראשונים השתנה הספין האירני והפך לדיווחים על משבר. מצידה של אשטון הודגש אמש כי "יש התקדמות ניכרת בגישור על חילוקי הדעות", אלא שתרגום המשפט משפה דיפלומטית הוא - "יש בעיות קשות, אנחנו רחוקים מהסכמות".