"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי, כתב חדשות 2 | צילום: חדשות 2

לפני כשבועיים התקבלה החלטה בממשל האמריקני להוציא את המוג'הדין חאלק מרשימת ארגוני הטרור. ההחלטה פורסמה רק בסוף השבוע האחרון, אך היא חושפת טפח מהנעשה מאחורי הקלעים במלחמה החשאית שמנהל המערב נגד הגרעין האירני. "הארגון לא ביצע פעולות טרור בעשור האחרון ואנשיו נטשו את דרך זו", טענו בלקוניות בוושינגטון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אז מה גרם למהלך המפתיע? על פי פרסומים זרים, חיסול מדעני הגרעין האירנים בוצע על ידי קבוצת מתנגדים למשטר, שנתמכת ומאומנת על ידי המוסד הישראלי. אנשי המוג'הדין חאלק (צבא העם), על פי אותם פרסומים היו אלה שהודרכו, הוכוונו ונשלחו לבצע את המשימה.

המוג'הדין הוכרז בארצות הברית כארגון טרור וכאחראי לרצח אמריקנים בשנות ה-70 וכן בתמיכה בהשתלטות על השגרירות האמריקאית בטהרן, לפני שהסירו את תמיכתם בשלטון האייתולות ב-1980.

חיסול מדעני הגרעין גרם לסרבנות "אפורה" בקרב מדענים נוספים

החיסולים גרמו לסרבנות "אפורה" (צילום: שידורי  הטלויזיה האירנית)
החיסולים גרמו לסרבנות "אפורה" | צילום: שידורי הטלויזיה האירנית

בחמש השנים האחרונות חוסלו חמישה מדעני גרעין בטהרן ופעולות חבלה שונות כוונו נגד מתקנים רגישים הקשורים למחקר ופיתוח של טילים. לפעולות האלה היתה השפעה רבה בקרב קהיליית המדענים האירנים. הדבר השפיע לא רק על אותם חמישה ש"עלו בסערה השמיימה", אלא גם על חבריהם שראו והבינו שכך גם עשוי להראות סופם. הדבר הוביל לתופעה של של סרבנות אפורה - מדעני גרעין שסירבו ליטול חלק בתוכנית הגרעין האירנית, מהלך נוסף שמצטרף לאחרים המאט את המרוץ לגרעין.

ארה"ב, ישראל ואנשי הארגון עצמם מכחישים כמובן את הטענות והאשמות האירניות על מעורבותם החשאית אבל ההחלטה מצביעה על כך שבמשולש אירן-פקיסטן והמערב קורים בשקט לא מעט דברים. ההחלטה משמעותית גם בגלל המאמץ הישראלי להוציא עוד ארגון אחד מרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי - חיזבאללה, שבאירופה עדיין חוששים להחליט בעניינו. אולי גם בגלל שזה עלול להוביל לנקמה אירנית-חיזבאללית נגד מטרות אירופאיות .

בינתיים, בתוך האיחוד כבר מתנהל בעניין ויכוח, שרי החוץ של בריטניה והולנד קראו באחרונה לראשי האיחוד להטיל עיצומים על הארגון הלבנוני בשל תמיכתו בנשיא סוריה באשר אסד הממשיך לטבוח בעמו. בצרפת טוענים כי על מנת שהצעד יתאפשר יש לפתוח בהליך משפטי נגד הארגון - דבר שעשוי לקרות עקב חקירת פיגוע הטרור בבורגס.

וברוח מגילת אסתר שנכתבה בשנת 482 לפני הספירה בפרס - כך יעשה לאיש אשר המערב חפץ ביקרו.

 הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ניר דבורי