ארכיון. (צילום: דו"צ)
כיצד מעודדים גיוס לוחמות? (ארכיון) | צילום: דו"צ

שימו לב לנתון המרשים הבא: השנה רשמו בצה"ל עלייה של 100 אחוזים במספר הבנות הלוחמות בצבא. מאות בנות שהצטרפו ליחידות הקרביות הביאו להכפלת מספר הלוחמות ביחידות כמו האיסוף הקרבי, עוקץ, חובלים, טייס, מג"ב, קרקל, תותחנים וההגנה אווירית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קשה לגייס בנות ליחידות קרביות, בעיקר כי רובן לא רוצה להתחייב לחתימה של שנה שלישית. השנה ביצעו בצה"ל מהלך חדש - ביטול גיבוש לוחמות - המאפשר לכל אחת לנסות ולהיות לוחמת מבלי לעבור את המיונים ש"פולטים" רבות החוצה מהמערך הקרבי. אבל זה רק חלק מהפתרון.

בימים אלו מתקיים דיון על הצעת התיקון לחוק שירות הביטחון, שיכול להיות בעל השלכות היסטוריות על מעמד הנשים בצה"ל ובחברה הישראלית. ההצעה קובעת כי משך השירות של גברים יקוצר מ- 36 ל-32 חודשים ובמקביל יוארך משך השירות של הנשים מ-24 ל-28 חודשים. המשמעות הינה, כי הפער בין שירות הגברים והנשים יקטן משנה לארבעה חודשים בלבד.

הפתרון הוא פשוט - תיקון חקיקתי, והוא מתבצע בכנסת. לכן, הצעת התיקון הנדונה כעת מהווה הזדמנות להסרת חסם זה. השוואה או צמצום הפער של משכי השירות של גברים ונשים תאפשר לשבץ נשים בתפקידים משמעותיים, מבלי שהדבר יהיה תלוי בהתנדבותן. בהתאם, הצבא יוכל לתכנן ולתקנן נשים לתפקידים אלה.

היכן חברות הכנסת?

יש רק בעיה אחת בדיונים השונים שהתקיימו בכנסת: נוכחותן של חברות הכנסת שואפת לאפס. נכון, אותן חברות כנסת שרצות לכל מצלמה ומתראיינות בלהט לכל אתר אינטרנט ועיתון פשוט מדירות את רגליהן מהדיונים החשובים. זה לא באמת מעניין אותן. איפה הלחימה לשוויון? איפה הלהט הפמיניסטי? איפה הרצון לחולל לשינוי משמעותי שיכול להביא לשילוב טוב יותר של נשים בצבא, שיקל על צה"ל בשנים בהן אחת מכל שתי בנות כלל לא מתגייסת לשירות בצה"ל. נראה שאת הח"כיות זה פשוט לא באמת מעניין. הכול פופוליזם, הכל מהפה לחוץ, אין באמת עשייה, אל תסמכו עליהן כשתצטרכו אותן ברגע האמת.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי, כתב לענייני צבא וביטחון | צילום: חדשות 2

ככה לא עושים שינוי חברים. ככה מקבעים את הישן והגרוע, ככה לא מתקדמים לחברה בריאה יותר. גורמים בכירים בצה"ל שמלווים את הדיונים מספרים שהופתעו מאוד לגלות את הרפיסות של אותן ח"כיות שלא נראה שהנושא הזה באמת חשוב להן. הפער הזה בין האמירה לביצוע הוא לפעמים בלתי נתפס. תדע כל אם עבריה ששולחת את בנותיה לצבא מי הן חברות הכנסת שפוגעות בעתידה של ביתן.

חבל. בשביל זה בחרנו אותן. גם בשביל זה, והנה יש הזדמנות אמיתית לשינוי. פתיחת הדרך לשילוב משמעותי יותר של נשים בצה"ל תביא לכך ששמירת מעמדן תהיה אינטרס של המערכת ובכך תביא לקידומן, הן בצה"ל והן בחברה הישראלית בכללותה. ודווקא אלה שאמורות להוביל את המהלך הזה ולקבע אותו בחוק, לא נוקפות אצבע.