אמנון אברמוביץ', פרשן (צילום: חדשות)
אמנון אברמוביץ' | צילום: חדשות

שלוש צלעות למשולש שביו של גלעד שליט: החמאס, ישראל והגורמים המתווכים. קשה לקבוע אם מדובר במשולש שווה צלעות או שווה שוקיים, אך אין ספק שכל אחד מהמעורבים אשם (אף אם לא אשמה שוות-ערך) בקיפאון, במבוי הסתום.

בישראל שוררת גישה פקידותית המחויבת להגדרות מקובעות, פורמאליות, של "דם על הידיים". להלן דוגמאות אמיתיות, דוגמאות מהחיים: מפגין צעיר שהשליך אבן ופצע קל ישראלי, הריהו מחבל עם "דם על הידיים", שיש קושי לשחררו. לעומתו, חבר הזרוע הצבאית של החמאס שהשתתף בעשרות פעילויות טרור אלימות שבמהלכן ערך תצפיות וארב, ירה והשליך רימונים אך לא פגע באיש, הריהו כשיר לשחרור מהכלא.

450 שמות העביר כידוע החמאס לישראל כתמורה מבוקשת לשחרור שליט. ביניהם גדולי המרצחים האחראים למעשי טבח המוניים, מחרידים באמת, שהתבצעו בארץ בשנים האחרונות, מאוקטובר 2000 ואילך. ישנם שם כמה עשרות אשר איש לא מעלה בדעתו לשחרר, אך על רבים אחרים יש מה לדבר, או צריך שיהיה מה לדבר. כך סבור שר הבטחון אהוד ברק, כך גורס הרמטכ"ל גבי אשכנזי.

לעומתם, ראש השב"כ יובל דיסקין חושב אחרת, ראש המוסד מאיר דגן מחזיק בדעה דומה. ראש הממשלה אהוד אולמרט מתקשה להתנתק מ"עמדת המערכת" ולהחליט בניגוד לדעתה. "המערכת" במקרה זה היא קודם כל ולפני כולם, שירות-הביטחון-הכללי והעומד בראשו.

ועדת שרים היושבת על המדוכה אישרה עד היום כ-140 שמות מתוך הרשימה. הוועדה מתנועעת בתוך מרחב מונחים צר שנוצר לפני כמעט שש שנים, בחודש יולי 2003, כאשר ממשלת ישראל קיבלה את החלטה 606 שהגדירה "דם על הידיים". ללא החלטת ממשלה חדשה, שתזרים קריטריונים חדשים ותרחיב את מתחם התנועה של ועדת השרים, ייתקשו חברי הוועדה להתקדם.

החמאס מפולג ביחסו לעסקה. ישנו, לצורך העניין, חמאס מדיני, המפוצל לחמאס דמשק וחמאס עזה. קיימת זרוע צבאית, המתנגדת לעסקה. בזרוע הצבאית בטוחים שגלעד שליט הינו נכס השמור לחמאס לטובתו. אפשר, יש יאמרו, שישראל לא עושה מספיק כדי שיחשבו שם אחרת.

כך או כך, החמאס חזר בו מסיכום כתוב והחזיר את המשא ומתן כמעט לנקודת ההתחלה. זה יתרונן היחסי של עסקאות עם החיזבאללה, למשל, שמגלה קשיחות וערמומיות בדרכו לסיכומים, אך משסיכם, הוא עומד במילתו.

הגורם השלישי, הגורם המתווך, המצרים, פועלים בעצלתיים, באדישות, לטעמה של ישראל. לחמאס חשבונות משלו עם המצרים, הוא כועס עליהם מסיבותיו שלו ובסך הכל מאס בתיווכם.

בשבועות האחרונים נעשים מאמצים מחודשים להחיות את המשא ומתן, חלקם ידועים, אחרים פחות, חלקם גלויים, אחרים לא. הבה נקווה שלא ירחק היום וגלעד שליט ישוב הביתה. כי ליותר מאשר תקווה, אין כרגע לצערנו בסיס.