האם המערכה בין אזרביג'אן לארמניה מאחורינו? עדיין לא בטוח, למרות השיחות על הפסקת אש. כל מעצמה בוחשת על פי האינטרס שלה והסוף עוד רחוק. בינתיים אפשר כבר לנסות ולסכם את המערכה הייחודית הזו, מתוך הבנה שמה שקרה שם, יפגוש גם את ישראל בקרוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כמה שלבים היו למלחמה:

שלב 1 - מאוזן: 

ארמניה ואזרביג'אן ניהלו לחימה כמעט סימטרית, טילי נ"ט מתקדמים (קורנט, כריזנטמה) מתוצרת רוסית פגעו בטנקים ונגמ"שים, וגרמו לנזק כבד לשיריון האזרי. הטנקים האזרים ממוגנים במיגון פסיבי מתוצרת ישראל "חטפו" ונפגעו. לארמנים סוללות הגנה אווירית אס.איי 8 משופר שהפילו מסוקים וכטב"מים אזרים.
 
אומנם שני הצדדים מתבססים על נשק רוסי, אבל האזרים כלקח ממלחמות העבר, קנו בשנים האחרונות נשק ישראלי. כמעט 5 מיליארד דולר השקיעו האזרים במל"טים חמושים, טילי נ"ט מתקדמים ומערכות הגנה אווירית, כולן תוצרת כחול לבן. בכך הם השיגו עליונות טכנולוגית משמעותית על הארמנים.

המלחמה בין אזרבייג'ן לארמניה (צילום: רויטרס)
המלחמה בין אזרבייג'ן לארמניה | צילום: רויטרס

המהלך המשמעותי והחשוב שביצעו האזרים שלקח שבוע, היה תקיפת סוללות הנ"מ הארמניות. חלק נכבד ממערך ההגנה האווירית שלה הושמד, ובכך אפשרו לאזרים חופש פעולה אווירי.

שלב 2:

עכשיו התפנו האזרים לתקיפה באמצעות מל"טים תוקפים או מל"טים מתאבדים מתוצרת תורכיה וישראל, של מאגרי נשק, כוחות צבא, תותחים וגשרים. חלק מהתמונות שהפיץ משרד ההגנה של אזרביג'אן קשות לצפייה, המל"טים תוקפים את הכוחות והכול נראה בצבע על המסכים.

קרבות עזים בין ארמניה לאזרבייג'ן (צילום: reuters)
צילום: reuters

בשלב הזה הוכנסו לשימוש טילים בליסטיים מתוצרת תע"א "לורה", ורקטות מדויקות ארוכות טווח מסוג "אקסטרה" של אלביט. הרקטות השמידו גשרים המחברים את המבולעת נגורנו קרבאך, וסוללות S-300 ארמניות שקיבלו מרוסיה - התקיפות הביאו לנפגעים רבים.

שלב 3: 

ארמניה נואשת להישג ובניסיון להביא לסיום הלחימה, היא החלה לתקוף ערים בסקאדים וטילי קרקע-קרקע מסוג אס אס 22. בנוסף, היא ביצעה ירי על אזרחים אזרים, שהביא להרס רב ופגיעה בנפש. האזרים, התקשו ביירוט, אין להם מערכות כמו "כיפת ברזל" - והנזק על הקרקע היה רב. 

שלב 4:

השלב האחרון מבחינת אזרביג'אן החל: התקדמות על הקרקע, תמרון יבשתי. כיבוש שטח נרחב מנגורנו קרבאך. לחץ על המובלעת בניסיון להכניעה. האזרים השתמשו גם בטילי נ"ט כמו "גיל" ו"תמוז" ישראלים. ושוב נעשה שימוש במל"טים המתאבדים מדגם "אורביטר" שמיוצר על ידי חברת "אירונאוטיקס" הישראלית.
 
זו מערכה אחרת: הרבה מאוד חימוש מונחה מדויק, אש מנגד, שימוש בטילים ורקטות מדויקות, מל"טים מתאבדים ולוחמה אלקטרונית בניסיון לשבש את פעולת המל"טים התוקפים - וירידה במשקל של צבא היבשה.  

חיילים של צבא ארמניה (צילום: reuters)
צילום: reuters

ארמניה עשתה שימוש במוקשים נגד אדם ונגד טנקים שאסורים בשימוש לפי אמנות בין-לאומיות, וגם האזרים עשו שימוש אסור בפצצות מצרר. שני הצדדים כמעט ולא הפעילו מטוסי קרב, ואפשר היה לראות התערבות מעצמתית נרחבת: רוסיה ואירן לצד הארמנים, ישראל ותורכיה לצד אזרביג'אן. רכבות אוויריות ויבשתיות שדחפו נשק לצדדים הנלחמים לאורך כל שלבי הלחימה.

הלחימה (צילום: KAREN MINASYAN/AFP, GettyImages)
אזרבייג'אן-ארמניה | צילום: KAREN MINASYAN/AFP, GettyImages

הלקח ברור: כולם יבקשו עכשיו מערכות הגנה אוויריות נגד רקטות, חימוש מנגד, מערכות תקיפה כמו מל"טים חמושים ומתאבדים. הטנקים נמצאו חשופים. 

 

מומחים מרוסיה, אירן ותורכיה כבר נמצאים באזורי הקרבות כדי ללמוד את מה שהתחולל כאן, גם ישראל עוקבת ומתעדכנת מבני בריתה, האזרים. הלקחים כבר נלמדים וייושמו בקרוב בפיתוח תורות לחימה חדשות ואמצעי לחימה חדשים - הגנתיים והתקפיים. את כל זה נראה בסבבי האש הבאים גם באזורנו. אף אחד לא נשאר מאחור, כולם מחפשים את נקודות התורפה והחוזק אצל היריב.