ההסכם עם מרוקו איננו דומה להסכם עם האמירויות ובחריין. המלך מוחמד השישי עושה צעד גדול לקראת ישראל, אבל מהודעת חצר המלוכה עולה שלפחות בשלב הראשון לא יחתמו הסכמי נורמליזציה ולא יהיו חילופי שגרירים אלא יתרחשו שני מהלכים רבי משמעות אחרים: החזרת מערכת היחסים הפורמלית לרמתה מלפני שנת 2002, כלומר פתיחת נציגויות ומשרדי מסחר. והעניין השני – הפעלת טיסות ישירות בין מרוקו לישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חצר המלוכה המרוקאי עוטף את ההודעה הרשמית הזו בשפע של מילים בדבר מחויבותה של הממלכה לעניין הפלסטיני ולפתרון שתי המדינות לרבות במזרח ירושלים. אין להקל ראש בהישג המדיני הזה, גם אם אסור להתעלם מן הלשון העמומה שבה בוחרים כרגע המרוקאים.

מרוקו נאבקת כבר 45 שנים לקבל הכרה אמריקנית בסיפוח הסהרה המערבית בתחומה. תחילה ביקשה מרוקו להיעזר בישראל ובלובי היהודי בארה"ב כדי להשיג הכרה כזו, אבל אם לומר את האמת עד היום לא עלה בידי מרוקו לקבל הכרה בין-לאומית רחבה לסיפוח הסהרה המערבית ותנועת המרי של התושבים המקומיים, הפוליסריו, הנתמכת על ידי אלג'יריה, זכתה להכרה של עשרות מדינות כשהכריזה בשעתה על הקמת הרפובליקה הערבית של הסהרה.

המרוקאים ידעו שאין להם סיכוי לקבל הכרה מהנשיא ביידן ולכן החליטו, לאחר התלבטות ממושכת, ללכת למהלך הזה בימיו האחרונים של הנשיא טראמפ בבית הלבן. האמריקנים יציעו עכשיו למשל קונסוליה משלהם בפעם הראשונה בעיר דאח'לה שבסהרה – צעד סמלי.

מלך מרוקו מוחמד השישי (צילום: GettyImages-Carlos Alvarez)
מלך מרוקו, מוחמד השישי | צילום: GettyImages-Carlos Alvarez

נזכיר שבחודש האחרון הודיעה תנועת פוליסריו על ביטול הפסקת האש ששררה במשך שנים ארוכות בינה לבין מרוקו. הלחימה של הפוליסריו נגד צבא מרוקו מאז 1975 נקלעה למעשה למבוי סתום אחרי שהמרוקאים – גם בעזרת ייעוץ וציוד מישראל – הקימו חומה של יותר מ-1,000 קילומטרים המקיפה את רוב שטחי הסהרה המערבית ובאמצעותה בלמו את הפשיטות נגדם.

מרוקו היא אולי המדינה הקרובה ביותר לסעודיה מבין כל שאר חברות הליגה הערבית. יש קשרים מסועפים בין שני בתי המלוכה ורבים מן הנסיכים הסעודיים מחזיקים ארמונות מפוארים בערי מרוקו ומהם שגם נישאו לנשים מקומיות. המהלך של מרוקו עשוי להקל על הסעודים לנקוט מהלך דומה. לאמור: לעשות כברת דרך גדולה לקראת נורמליזציה מלאה בלא ללכת עד הקצה. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בירך הערב על ההסכם בין ישראל ומרוקו: "צעד חיובי וראוי למען היציבות ושגשוג האזור כולו"

כאשר מדינה כמרוקו נוקטת במדיניות כזו יש בכך עידוד גדול לא רק לסעודיה, אלא גם למדינות נוספות. קודם כל, מדינות מוסלמיות במרחב הסהרה כמו מאוריטניה, מאלי, וניז'ר. אבל גם מדינות בקרן אפריקה כמו הרפובליקה של ג'יבוטי שהיא חברה בליגה הערבית וסולטנות עומאן.

הצהרת נתניהו על השלום עם מרוקו (צילום: לעמ)
הצהרת נתניהו על השלום עם מרוקו | צילום: לעמ

יחד עם זה, כדאי לזכור שמימוש הנורמליזציה עליה סוכם עם סודן מתנהל בעצלתיים ואם לא יגיעו הדברים לכלל הבשלה בתוך שבועות ספורים עלול ההסכם להיפרם כשטראמפ יעזוב את תפקידו.

המגעים שקדמו להתפתחות הדרמטית נוהלו בשבועות האחרונים על ידי ראש הממשלה נתניהו בשעות הספורות שהוא מתפנה לנושאים המדיניים ובעיקר על ידי ראש המועצה לביטחון לאומי מאיר בן שבת וראש המוסד יוסי כהן. הם בנו על העובדה שבין ישראל לבין מרוקו מתקיימים כבר כמעט 70 שנה יחסים גלויים למחצה שכוללים לא רק תיירות חופשית, אלא גם שיתופי פעולה בתחומי הביטחון והמודיעין.