האירוע החריג אתמול (שבת) שבמהלכו יירט צה"ל מעל הים התיכון שלושה כלי טיס בלתי מאוישים של ארגון הטרור חיזבאללה שטסו מלבנון לעבר אסדת הגז כריש הצטרף לשורת אירועים נוספים בצפון. החיסולים והפיצוצים המסתוריים בטהרן, לצד תקיפת מערכות נ"מ בסוריה, בזמן שאיראן מנסה להקים מערך הגנה אווירי בניסיון להגן על האינטרסים שלה במדינה, מצביעים על כך שהזירה הצפונית מתחממת.

בצה"ל מעריכים שהמל"טים נשלחו על מנת לצלם את האסדה - כחלק ממהלך תודעתי בין הצדדים שנועד להשפיע על המשא ומתן המתקדם בין ישראל ללבנון בתיווך אמריקני לקביעת קו הגבול הימי בין המדינות.

אלו ימים רגישים. כניסתו של יאיר לפיד לתפקיד ראש הממשלה במקום נפתלי בנט, לצד חידוש שיחות הגרעין והניסיון האיראני להגביר את האחיזה בסוריה ובלבנון מחייבים לפעול בזהירות. גם רוסיה, שחורקת שיניים באוקראינה, אבל נוכחת באגן המזרחי של הים התיכון ועל אדמת סוריה אינה מרוצה מחוסר הגיבוי שקיבלה מישראל במלחמתה באוקראינה – מה שעשוי לפגוע במאמציה של ישראל לשמר את חופש הפעולה של מטוסי חיל האוויר בשמי לבנון וסוריה. לכל אלה מצטרף ביקורו הקרוב של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל, שצפוי לתת דעתו על ההתפתחויות האחרונות. 

את המערכה הסבוכה בצפון יש לנהל בצורה דיפלומטית, חשאית וקינטית. ישראל תנסה להשפיע ולרסן את היריב - תמיד מתחת לרף המלחמה הכוללת על מנת שלא להתדרדר למערכה רחבה בצפון. רה"מ החדש לפיד צפוי להיפגש עם הרמטכ"ל אביב כוכבי בתחילת השבוע - פגישת עבודה ראשונה בין השניים שנועדה לתאם עמדות וציפיות. לפיד ראה עם בנט עין בעין וצפוי להמשיך את המדיניות שלו בכל הקשור לאופן הטיפול באיומים ובהזדמנויות במזרח התיכון.

יאיר לפיד ונפתלי בנט (צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90 )
לפיד צפוי להמשיך את המדיניות של בנט | צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90

ההצלחה ביירוט המל"טים חשובה – מבצעית ותודעתית. חיל האוויר וחיל הים בנו מערך גילוי ויירוט שעובד יחד וכולל, בין היתר, מכ"מים על היבשה ועל הספינות שחולקים מטרות ביניהם. היירוט מתבצע באמצעות מטוס קרב מסוג ברק או באמצעות מיירט "ברק" מתוצרת התעשייה האווירית שהותקן כבר לפני שנים בספינות הטילים של חיל הים ומוכיח עצמו עד כה.

לשם כך הוא פותח - ליירט כלי טייס, טילי שיוט וטילי חוף ים שיש בידי חיזבאללה. בעולם לוטשים עיניים לעבר המערכות הישראליות, מה שעשוי להיות מתורגם בקרוב לעסקאות ענק של התעשיות הביטחוניות.

"ברק" והמכ"ם החדש שהותקן בספינות חיל הים בונים תמונה של כלי הטיס והשייט במרחב הים ומאפשרים לעקוב וליירט איומים רבים. הספינות הללו נועדו להגן על אסדות הגז מפני חיזבאללה. ההצלחה הנוכחית מסמנת גם לחיזבאללה שהמשימה הזו עלולה להיות קשה לארגון - ולא בטוח שישראל עוד אמרה כאן את המילה האחרונה.

התכוננו למלחמה (צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP, GettyImages)
פעילי ארגון חיזבאללה. מנסים להשיג הישג | צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP, GettyImages

צריך לשאול גם אם ישראל בחרה נכון כשהחליטה דווקא בנקודת הקידוח מול חופי לבנון להציב אסדת הפקה - ולא להתקין באר על קרקעית הים, כפי שעשתה בשדה "לוויתן". למרות שעל פי החוק הבין-לאומי האסדה אינה נמצאת במים לבנוניים - חיזבאללה עשוי לייצר מוקד חיכוך חדש בגבול הימי.

רק לאחרונה העביר שר הביטחון בני גנץ מסר ללבנון ולחיזבאללה ולפיו, בישראל היו רוצים לראות את הלבנונים קודחים ומוצאים גז שכן, זה טוב לכלכלה הלבנונית, לציבור הלבנוני וזה גם גורם מרסן ומייצב.

אסדת הגז כריש (צילום: חברת אנרג'יאן)
אסדת הגז כריש | צילום: חברת אנרג'יאן

בתוך כך, דובר צה"ל, תא"ל רן כוכב, התייחס הבוקר ב"חדשות הבוקר" לאירוע החריג אתמול: "חיזבאללה נחל פה מפלה, יירטנו לו שלושה מטוסים. פעם אחר פעם הוא מנסה לפגוע בנו ואנחנו עומדים במשימתנו. צה"ל פועל בכל מקום - מעל שמי לבנון ולפי פרסומים זרים גם בסוריה ובמקומות אחרים. לא הייתי מבטיח שלא תהיה תגובה - אולי אפילו ההפך".