חיזבאללה חשב שיתפוס את ישראל לא ערנית ביום שבת וישפיל את ישראל ביומו הראשון של ראש הממשלה החדש. מטרתו הייתה לבצע מפגן סיור אווירי מעל שדה "כריש" ולפרסם תצלומי אוויר שביצע מעל אסדת הקידוח, שעליה הוא מאיים לאחרונה. בכך, ניסה חיזבאללה "להעביר מסר" הן לממשלת המעבר בישראל והן לממשלה השבויה בידיו בלבנון. המסר ממוקד בנושא המחלוקת על הגבול הימי, אך אולי גם קשור לתקיפה האחרונה, כנראה על נכסי איראן וחיזבאללה, ליד טרטוס בסוריה.

אסדת הגז כריש (צילום: חברת אנרג'יאן)
עומדת במוקד האיומים של חיזבאללה לאחרונה, אסדת הגז בשדה "כריש" | צילום: חברת אנרג'יאן

בפועל, צה"ל סיכל את המזימה והוכיח עליונות מודיעינית ומבצעית, והמחיש יכולת רב-זרועית להגן על נכסי ישראל בים התיכון. נסראללה מצידו ניסה, כצפוי, להפוך כישלון מבצעי ל"ניצחון" תודעתי, ופרסם סרטון התגרות שמציג את המידע שלטענתם אספו על האסדה. שופרות התעמולה מלבנון טוענים כי "המסר עבר", וחיזבאללה שומר את מעמדו כ"מגן לבנון", וממשיך לאחוז בגרונה של המדינה המתמוטטת. בפועל, מי שסובל מאי-פתרון מחלוקת הגבול הימי הם תושביה של לבנון - שגז טבעי מהים התיכון יכול להציל את כלכלתם הקורסת. בינתיים, אספקת החשמל בביירות גרועה אף מזו שברצועת עזה.

חסן נסראללה (צילום: ap)
"מעביר מסר": נסראללה מנסה לאתגר את ישראל | צילום: ap

חשוב להזכיר לנסראללה שבין "מגן לבנון" ל"הורס לבנון", הפרידה בעבר ותפריד בעתיד שגיאה אחת שלו באי הבנת הקו האדום של ישראל.

אז מה על ישראל לעשות?

  1. לשמור על קור רוח ועל מדיניות - "הפנקס פתוח והיד רושמת".
  2. להמשיך את הפעילות האסדה בשדה הגז "כריש", לצד מאמצי מודיעין בהגנה ואבטחה רב-ממדית.
  3. דיפלומטית - הגשת תלונה למועצת הביטחון והשעיית המשא ומתן עם לבנון על שרטוט הגבול הימי.
  4. תיגבור טיסות האיסוף בלבנון, שחיזבאללה פועל לאתגר גם אותן.
  5. מהלך אגרסיבי להתרעה - הזדמנות לטיפול בעמדות התצפית של חיזבאללה בגבול הצפון, או אפילו בבניין הכוח של הארגון בתחום ההגנה האווירית ודיוק הטילים.

לפי שעה, מומלץ להסתפק בשלוש האופציות הראשונות, אך המשך תוקפנותה של חיזבאללה יחייב את ישראל למהלכי הרתעה משמעותיים יותר - שכידוע יכולים להוביל גם להסלמה.

מאזן ביניים: לא נאמרה המילה האחרונה

את האירוע בים התיכון צריך לבחון בראיה רחבה יותר: כניסיון לאתגור השליטה הישראלית בשמי לבנון. נסראללה מעוניין ליצור משוואה חדשה ומאתגר את טיסות איסוף המודיעין של ישראל, שהחלו לאחר שחיזבאללה הפר את החלטה 1701.

האלוף במיל' עמוס ידלין
ראש אמ"ן לשעבר, אלוף במיל' עמוס ידלין

האתגור מתרחש בשתי חזיתות:

  1. האיראנים מספקים לחיזבאללה מערכות הגנה אווירית מתקדמות.
  2. חיזבאללה משגר מל"טים לשטח ישראל בגליל ובים.

התקיפה בסוף השבוע, בשעת הבוקר המוקדמות, בסוריה קשורה לאתגור הראשון. הסיכול של המל"טים במים הכלכליים של ישראל קשור לאתגור השני.

במקביל למאמץ הצבאי, בו זכה צה"ל להצלחה מלאה, חשוב לנהל גם מאבק תודעתי מתוחכם. יש לבצע פנייה ישירה לעם הלבנוני, פעילות ברשתות החברתיות והפעלת ממשלות צרפת וארצות הברית במסגרת המענה לאירוע הייחודי של שבת, אך גם לתפקידו השלילי של ארגון הטרור והסכנה שהוא מציב ללבנון, לישראל וליציבות במזרח התיכון. לכולם צריך להיות ברור שאנחנו רק בתחילת האירוע ושלא נאמרה המילה האחרונה. היעד האסטרטגי של ישראל הוא מורכב - הגנה מיטבית על הריבונות הישראלית, עצירת התעצמות חיזבאללה, מילוי מצבר הלגיטימציה, בקרת הסלמה ומוכנות לעימות מלא אם חיזבאללה יבחר להסלים את המצב.

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, עמית בכיר במרכז בלפר שבאוניברסיטת הרווארד