חיים כהן המנוח, מגדולי השופטים בתולדות ישראל, אמר פעם בהקשר של משפט ותקשורת: למדתי לקרוא היטב ולהאזין בקפידה לתקשורת - ובאותה מידה להתעלם ממנה. שופטיו של נתניהו - רבקה פרידמן-פלדמן, משה ברעם ועודד שחם - יישמו בשבוע שעבר את הפילוסופיה של כהן באופן מרשים ובקור רוח.

מדיווחים ופרשנויות בתקשורת התקבל הרושם שבתי הכלא בישראל יפתחו את שעריהם לרווחה וכל העבריינים ייצאו לחופשי, לפחות אלה שהורשעו מ-2014 ואילך, אז נרכשו תוכנות רוגלה על ידי המשטרה. במקביל, כל המשפטים המתנהלים והתיקים התלויים ועומדים – מתבטלים באחת. אבל שופטיו של נתניהו לא התבלבלו. את "רעידת האדמה", הוויברציות והפסטיבלים הם הותירו לסנגורים, לעיתונים ולאולפנים. הם קבעו שהמשפט ימשיך ויתנהל כסדרו.

בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: אמיל סלמן)
נתניהו ופרקליטיו בבית המשפט | צילום: אמיל סלמן

אין לדעת כרגע האם התובעת בתיק 4000, יהודית תירוש, תספיק לסיים את הבדיקה בעניין הפעלת הרוגלה בתיק. אך אפשר לדעת מה היא תאמר לשופטים: כבודכם, בתיק המונח לפניכם כל הראיות כשרות למהדרין. דברי העדים מדברים בעד עצמם. התנהגות הנאשמים מדברת בגנות עצמה.

הבדיקה המתבצעת, חשובה והכרחית, צריכה לגלות אם הייתה שם תקלה או שיטה, תוכנה מעוקרת שהופעלה בשוגג או רצון להצטיינות ולהיטות יתר של אנשי טכנולוגיה. לעת עתה, אין סימן כלשהו שחומרי חקירה נעו מטכנולוגים לחוקרים לפרקליטים. תחושה בלבד: זה פחות ווטרגייט ויותר השוטר אזולאי, זה יותר חלם ופחות סיציליה.

לחימה בפשיעה, כמו בטרור, מחייבת חקיקה הגורעת מזכויות הפרט ופוגעת בהן. כדאי להיזכר בשינויי חקיקה שביצעה ארצות הברית לאחר פיגוע ה-11 בספטמבר. כך גם מדינות שנאלצו להילחם בפשיעה מאורגנת ובשחיתות ציבורית. מה לעשות, החיים קשים, אין זכות כלשהי שלא נפגמת על ידי חובה כלשהי.

פיצוץ בנס ציונה (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א)
"מצידי שיפעילו עליהם מאה פגסוסים". פיצוץ הרכב בנס ציונה בחודש שעבר | צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א

משטרת ישראל קטנה על הפשע בישראל - במגזר הערבי, בחברה היהודית, אלימות, שחיתות. מישהו שנחרד מהכתבה המעולה של יגאל מוסקו ב"אולפן ששי" אמר לי: "שיפעילו על הפושעים האלה מאה פגסוסים, העיקר שישימו לזה קץ, פחד מוות להסתובב ברחובות". המשטרה זקוקה לאלפי שוטרים נוספים, לכוח אדם איכותי עם שכר נאה ודימוי יאה - לא עם שכר מינימום ובוז ציבורי.

איך הגענו לזה? התשובה פשוטה נורא. פוליטיקאים וטייקונים מצד אחד ועבריינים אלימים מצד שני, מייצרים מלקחיים, אינטרס דו צדדי ורב שנתי - להחליש את המשטרה.

עסקת הטיעון של דרעי - וסיבוב פרסה

סיבוב הפרסה המחפיר שביצע אריה דרעי לאחר אישור הסדר הטיעון איתו – סיבוב חד ואלים יותר היה מבצע נתניהו אילו נחתם הסדר גם איתו - חיזק את הצורך במסמור נאשמים להסדר והתנייתו בדבקותם בו. הבנקים הישראלים הסתבכו לפני שנים אחדות בארצות הברית. הם נחשדו שסייעו לאזרחים אמריקנים להעלים מיסים בסכומי עתק.

אריה דרעי (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
אריה דרעי בהצהרה לאחר עסקת הטיעון | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

לאחר הכנת כתבי אישום נפתח משא ומתן קשוח שבסופו נסגר הסיפור בהסדרי טיעון. בהסדרים נקבע: היה ולאחר ההסדרים תישמע כפירה כלשהי בהסדר או בעובדה מעובדותיו – יבוטל ההסדר לאלתר, יחולטו כל הכספים והאשמים יועמדו לדין תחת סעיפי האישום החמורים ביותר האפשריים.