המגעים שאותם פרסם הבוקר (רביעי) לראשונה בן כספית היו על השולחן זמן רב, למעשה שנים. יותר נכון, עוד הרבה לפני שהוגש כתב האישום נגד נתניהו, עוד לפני הודעת השימוע לנתניהו, בעיצומן של החקירות נגדו. העסקה הזאת, ככל שתירקם, ברורה. לא יכולה להיות עסקה אחרת, לא תהיה עסקה אחרת. כל זה מבלי לפגוע, חלילה, בעוצמת החשיפה של בן כספית הבוקר.

כבר במהלך החקירה, היו מי שדיווחו שפרקליטו המנוח של נתניהו, עו"ד יעקב ויינרוט, הסביר לו את גבולות הגזרה: מה ניתן לבקש, מה ניתן לקבל, מה הסיכונים, מה הסיכויים. הסדר טיעון עם נתניהו יכול להתקיים רק במתווה הנוכחי – הפרקליטות תמחק את סעיף השוחד בתיק 4000 ותוותר על דרישה, מתחייבת, שהעונש שייגזר על נתניהו לא יכלול רכיב של עונש מאסר בפועל, אלא מאסר על-תנאי שיומר בעבודות שירות של 3 חודשים לפחות. הפרקליטות, מצידה, תצטרך להתחייב לשכנע את בית המשפט כי חרף הודאה והרשעה בשלושה, או לכל הפחות בשני אישומים של מרמה והפרת אמונים מהרף הגבוה ביותר, היא מסתפקת בהרשעה ובעונש של למעלה משלושה חודשי עבודות שירות, שיובילו בעצם להרחקתו של הנאשם נתניהו מהזירה הציבורית למשך 7 שנים. הנאשם נתניהו, מצדו, ייאלץ להודות בעבירות פליליות של מרמה והפרת אמונים, וייאלץ להסכים להכרזה כי במעשיו יש קלון, ולהרחקתו מהחיים הפוליטיים למשך 7 שנים. המשמעות היא סיומה של קריירה פוליטית מפוארת בנסיבות שכאלה.

בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: AFP/Jack Guez/Pool/Anadolu Agency, Getty images)
יסכים לשלם את המחיר? | צילום: AFP/Jack Guez/Pool/Anadolu Agency, Getty images

כמובן שהסכם עם נתניהו יחסוך לפרקליטות סיכון, שקיים בכל תיק, לזיכויו של הנאשם. במקרה הזה, יהיה זה זיכוי מהדהד. הנאשם נתניהו יכול לחסוך לעצמו סיכון עצום שבהרשעה בתיק שוחד שלצדו מאסר ממושך. הסדר טיעון יכול להרחיק ממנו את הסיכון הזה, לשחרר אותו מניהול משפט ארוך ויקר. צריך לזכור, גם אם נתניהו יורשע בסופו של דבר "רק" בעבירות של מרמה והפרת אמונים, סיכוייו להישלח לכלא גבוהים מאוד. כדאי להזכיר את השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני ויו"ר דירקטוריון בנק הפועלים דני דנקנר. כל אלו הודו בעבירות של הפרת אמונים במסגרת הסדר טיעון וריצו עונשי מאסר. גם אם נתניהו יזוכה משוחד בתיק 4000, והדרך לשם עוד ארוכה מאוד, הרי שסביר שיורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים באותו תיק בדיוק. תנאי ההסכם ברורים, גבולות הגזרה ידועים. כעת השאלה היא אם נתניהו יסכים לשלם את המחיר.

מנדלבליט, נתניהו (צילום: N12)
חלון צר עד לכניסת היועמ"ש הבאה, מנדלבליט ונתניהו | צילום: N12

עוד הערה אחת: בעוד חודש יסיים היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, את כהונתו. כידוע, מנדלבליט נמצא בעיצומו של ניקוי שולחן, ועל הדרך מבקש כנראה "לצאת בסדר עם כולם". הסכין כבר מזמן לא בין השיניים, רוח הקרב המפעמת בנלחמים בשחיתות כנראה מעולם לא הייתה לו. מי שצפויה להתמנות, על פי כל ההערכות, למחליפתו של מנדלבליט היא עו"ד גלי מיארה, מי שהייתה פרקליטת מחוז תל אביב אזרחי. המינוי הצפוי צריך מאוד להדאיג את הנאשם נתניהו. מיארה לא ניהלה מימיה תיק פלילי. סביר שהיועצת הבאה תאציל את הסמכות להכריע בעניינים פליליים מורכבים למשנה לפרקליט המדינה ליאת בן ארי, התובעת הראשית בתיקי נתניהו, ולפרקליט המדינה עמית אייסמן, הידוע כפרקליט מחמיר ביותר. לדעתי, כנראה ששני אלו לא יסכימו להעניק לנתניהו את עסקת החלומות, שסביר שהוא יכול לקבל אותה במהלך השבועות הקרובים.