וו הואן, צעירה סינית בת 26, טוענת שהוחזקה במשך שמונה ימים ב"אתר שחור" סודי שהקימו שלטונות סין בדובאי. טרם מעצרה הייתה האישה במנוסה משלטונות סין לאחר שסייעה לארוסה, לוואנג ג'ינגיו בן ה-19, שנחשב למתנגד משטר סיני ונעצר גם הוא בדובאי ב-5 באפריל.

הואן סיפרה לסוכנות הידיעות AP כי ב-27 במאי היא נחקרה בדובאי על ידי גורמים סינים שהגיעו לבית המלון שבו שהתה ונלקחה לאחר מכן לתחנת משטרה מקומית. לאחר שלושה ימים שבמהלכם הוחרמו חפציה האישיים, היא הועברה לדבריה על ידי גורמים סיניים רשמיים לווילה בת שלוש קומות שהוסבה לבית מעצר.

נשיא סין שי ג'יאנפינג (צילום: רויטרס, חדשות)
מתקני מעצר מחוץ לגבולות סין?, הנשיא שי ג'ינגפינג | צילום: רויטרס, חדשות

הצעירה טענה שהווילה מוקמה ברחוב נטוש שכלל שורות של מתחמים זהים. חדרה היה נעול בדלת מתכת כבדה, ללא חלונות או אפשרות להבחין אם מדובר ביום או לילה. במהלך המעצר היא נחקרה לדבריה בסינית על ידי חוקרים רעולי פנים ואולצה לחתום על מסמכים משפטיים שלפיהם ארוסה הטריד אותה. היא שוחררה ב-8 ביוני רק לאחר שהסכימה לחתום על המסמכים וכעת מבקשת מקלט בהולנד.

עדות ראשונה לקיומו של "אתר שחור" מחוץ לגבולות סין

במהלך המעצר ראתה הואן לדבריה אסירה נוספת, אישה אויגורית (מיעוט מוסלמי שנרדף על ידי שלטונות סין), בשעה שהמתינה להשתמש בשירותים. בהזדמנות אחרת היא שמעה אישה אויגורית נוספת צועקת בסינית "אני לא רוצה לחזור לסין, אני רוצה לחזור לטורקיה". הואן זיהתה את הנשים כאויגוריות, לפי מה שהיה לדבריה המראה והמבטא הייחודי שלהן.

"אתרים שחורים" הינם רשת של בתי מעצר חשאיים שמופעלים על ידי שלטונות סין, שבהם האסירים מוחזקים לרוב ללא אישום ברור או צו בית משפט ואינם זוכים להליך משפטי הוגן. על אף שידוע שבתי מעצר אלה נפוצים בשטחי סין, זוהי הפעם הראשונה שנטען כי בייג'ינג הקימה אתר דומה גם מחוץ לגבולותיה. על פי מומחים בתחום, ישנו חשש ממשי שסין תמשיך להגביר את השימוש בכוחה הבינלאומי כדי לעצור או להשיב לגבולותיה אזרחים ששוהים בחו"ל – בין אם הם מתנגדי משטר, חשודים בשחיתות או משתייכים לקבוצות מיעוט אתני. בשנת 2020 לבדה החזירה סין 1,421 בני אדם לשטח המדינה במסגרת מבצע "סקיינט".

דובאי (צילום: אילן ארנון)
מתקני מעצר באיחוד האמירויות? (דובאי) | צילום: אילן ארנון

כתבי סוכנות הידיעות AP שפרסמו את המקרה לא הצליחו למצוא את מיקומו של בית המעצר או לאמת באופן מוחלט את עדותה של הואן. עם זאת, הם ציינו כי נחשפו לראיות ממשיות כמו חותמות בדרכון שלה, הקלטת שיחה עם פקיד סיני והודעות ששלח בן זוגה לכומר שעזר לבני הזוג בעת המעצר. גורמים רשמיים בבייג'ינג ובדובאי סרבו להתייחס לדיווחים.