8 שעות. זה הזמן שלקח לטאליבאן לכבוש את קאבול, בירת אפגניסטן. האמריקנים לא מאמינים באיזו קלות הנשיא האפגני אשרף גאני ברח, ובאיזו מהירות הצבא האפגני נטש את הבסיסים ובהם הציוד שנתנו לו בשווי מאות מיליוני דולרים. ציוד שנמצא עכשיו בידיו של ארגון טרור, שמאמין שלילדות אסור לקבל השכלה ולנשים אסור לעבוד.

הטאליבאן השתלט על אפגניסטן - סיקור N12:

באזורים שנכבשו בימים האחרונים, הוחזרו החוקים שנכפו על ידי שלטון הטאליבאן לפני 20 שנים. עדויות רבות מגיעות על כך שהטאליבאן שוב רוצחים גברים ואז אונסים את נשותיהם ומכריחים אותן "להתחתן" איתם. נשים שהיו עיתונאיות באפגניסטן וניסו לחולל מהפכה של ממש בשנים האחרונות מסתובבות עכשיו עם מטרה על המצח. הגלגל חזר אחורה, ועכשיו תתחיל סגירת החשבונות.

האמריקנים מאוכזבים, כועסים. חושבים כמה כפויי טובה האפגנים, כמה תבוסתנים הם - שבכזאת מהירות נכנעו לגורלם החדש-ישן. הרי נשים שהיו ילדות לפני עשרים שנה וחוו את הדיכוי של הטאליבאן, הן אימהות בעצמן לבנות כיום. איך יכול להיות שהן לא יילחמו על כך שעתיד בנותיהן, שהיה בהישג יד עד לא מזמן, יימחק? איך גברים, שמסוגלים פיזית להילחם בפונדמנטליזם, שהוכשרו לכך, מרשים לעצמם לוותר את הסיכוי היחידי לחיים כאשר הם מבינים היטב את המחיר שייאלצו לשלם על כך שנלחמו לצד האמריקנים, ששיתפו פעולה? ל"בוגדים" בעיני הטאליבאן יש רק גורל אחד - מוות. גם המשפחות שלהם ישלמו את מחיר בגידתם. הם מבינים זאת היטב.

כוחות הביטחון באפגניסטן נגד הטאליבן (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון אומנו במשך 20 שנה - ונעלמו, הפגנה נגד הטאליבן | צילום: רויטרס

היועץ לביטחון לאומי של ביידן ג׳ייק סאליבן התלונן היום (שני) בריאיון ל-CNN על כך שצבא אפגניסטן לא השתמש בהכשרה שניתנה לו במשך השנים ובציוד צבאי בשווי מיליארדי דולרים שנמצא ברשותו, כדי להדוף את הטאליבאן. "כשהגיעה שעת האמת הם החליטו לא להילחם על המדינה שלהם", אמר. ומה לגבי תמונת המצב של המודיעין האמריקני והבנה של השטח? שני עשורים הייתם שם, איך לא היה לכם מושג שזה מה שהולך לקרות?

הכוחות המערביים עוזבים את אפגניסטן (צילום: רויטרס)
שליטה של 20 שנה - הסתיימה תוך 8 שעות, כוחות המערב עוזבים את אפגניסטן | צילום: רויטרס

מה שקשה לממשל האמריקני להבין, ככל הנראה, ממקום מושבו בוושינגטון, זה מה שהבנתי אני בחורבותיה של העיר א-רקה, שהייתה בירת דאעש בסוריה. כשהגעתי לשם ופגשתי את הניצולים ששרדו את הגיהינום, הנחתי שתושבי העיר שחיו תחת שלטון ארגון טרור אכזרי יהיו אסירי תודה לארצות הברית ששיחררה אותם מהמשטר האכזרי. לא כך. הם הדהימו אותי כשאמרו שמבחינתם דאעש והאמריקנים זה אותו דבר. אלה כבשו אותם, ואלה הפציצו אותם ללא הבחנה ולא השאירו בניין אחד בעיר שעמד בשלמותו. לכאורה הם עשו זאת כדי לשחרר את האנשים, אבל בשטח מבחינת התושבים המטרה שלהם הייתה לרשום ניצחון על דאעש, ולא משנה מה המחיר שישלמו חפים מפשע.

אפגניסטן (צילום: hikrcn, shutterstock)
אזרחים עם כוונת על המצח, אפגניסטן | צילום: hikrcn, shutterstock

47% מהאוכלוסיה באפגניסטן חיים מתחת לקו העוני. זאת גם אחת מהמדינות שבהן השחיתות היא הקשה ביותר ונמצאת בכל גוף ממשלתי, לכן הפרויקטים האמביציוזים לשיקום שהקימו ארגונים בינלאומיים וכספי הסיוע הרבים לא הצליחו לעזור. הכול, מהסיבה הפשוטה שהם לא הגיעו אל האנשים שצריכים אותם. לא משנה כמה כסף אמריקני נשפך, והוא נשפך, אפגניסטן הייתה ונשארה אחת המדינות העניות והנחשלות בעולם, מקום שבו הורים מוכרים את ילדיהם בשביל אוכל. 20 שנה של שליטה אמריקנית לא שיפרו את גורלם של רוב האזרחים, אלה שלא חיים בבירה קאבול. אז מה הפלא שהם לא רואים באמריקה את המעצמה שהצילה את העולם, ובייאושם גם לא נשארו להם כוחות להילחם בטאליבאן?

אפרת לכטר (צילום: חדשות 12)
אפרת לכטר | צילום: חדשות 12

אין דרך יפה לצאת מהבוץ האפגני, את זה הבינו נשיאי ארצות הברית כבר מזמן, כשבחרו להוריש את הבעיה הענקית הזאת מממשל לממשל. 20 שנה שבהן משפחות אמריקניות ומשפחות אפגניות שילמו את המחיר הכבד ביותר. עכשיו כולם שואלים, בצדק - בשביל מה כל הדם שנשפך אם תוך שמונה שעות בלבד הגלגל חזר 20 שנה לאחור.