ארבעים שנה הוא המתין באולם הזה לרגע שבו יקרא הכרוז – "ג'ו ביידן, נשיא ארצות הברית" – והוא יצעד פנימה. מאה ימים אחרי שהושבע זה קרה בפעם הראשונה. יותר משעה הוא עמד שם, אדם בן 79 כמעט, כשהמצלמות ממוקדות בפניו והאוזניים במילים שיצאו מפיו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כמו הנשיאים לפניו, נכנס הנשיא ביידן לאולם אליו מגיעים הנשיאים אחת לשנה כדי לדווח על מצב האומה: לפרט בפני נבחרי העם את מה שעשו ואת מה שהם מתכוונים לעשות, עד כמה התקדמו ומה הבעיות והאתגרים שעדיין ממתינים לפתרון, כדי שהם – נבחרי העם, יעדכנו את הציבור שבחר בהם, שלח אותם לתפקידם ומממן את שליחותם. הפעם, זה קרה במקום שבו התרחשה ה"מתקפה הגדולה ביותר על הדמוקרטיה האמריקאית מאז מלחמת האזרחים" כפי שאמר בפתח הנאום, כשהתייחס לניסיונות של הנשיא שקדם לו, דונלד טראמפ, ושל תומכיו, להפוך את תוצאות הבחירות.

המעמד הוא מעמד מסורתי בפוליטיקה האמריקנית, אבל המערך הזכיר אך במעט את המסורת. ביידן ציין שהוא הנשיא הראשון שהכריז "גברתי יושבת הראש" ו"גברתי סגנית הנשיא". אמר שזה עניין של מהות – שבצורה, כל יושבי האולם הקפידו על מרחק זה מזה, עטו מסכה, לא הוזמנו אורחים לשבת ביציע. הכול התנהל לפי כללי הריחוק החברתי שכופה ההתמודדות עם הקורונה. מחיאות הכפיים נשמעו צנועות ובתום הנאום לא לחץ ידיים עם איש אלא הצמיד מרפק ואגרוף.

ג'ו ביידן, נשיא ארצות הברית (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
צילום: רויטרס, שי פרנקו

ג‘ו ביידן תיאר לאמריקנים מה הוא מתכוון לעשות בתפקיד שהעניקו לו סוף סוף – חלום חייו. הוא לא שיער לעצמו שיגיע לכך בגיל כה מופלג ובתנאים כל כך גרועים. אבל הוא הציג תכנית. סדורה. מאורגנת. קוהרנטית. רואה פני עתיד. כן היו כמה אי-דיוקים, התקשורת האמריקנית האמונה על "היעדר משוא פנים" מיהרה לבצע בדיקת עובדות. אבל סקר CNN שנערך מיד אחרי הנאום בקרב צופים מעלה ששבעה מכל עשרה (71%) חשו אופטימיים יותר בתום הנאום משהיו לפניו.

זה לא הולך להיות קל. ביידן יזדקק לכל המיומנויות הפוליטיות שרכש בארבעים שנות ניסיון, ולעוד-עוד, כדי ליישם את התוכנית השאפתנית שהציג לכלכלה האמריקנית ובכלל. הרוב שיש למפלגה הדמוקרטית בבית הנבחרים הוא זעום ובסנאט הרוב כבר עומד על חוט השערה. ובעוד פחות משנתיים בחירות אמצע הכהונה.

אבל הנשיא ג‘ו ביידן לא בא לייבש ביצות, אלא להפריח את שממת ההרס שהותיר קודמו. הוא רוצה לשקם את אמריקה, את העולם, את מעמדה של אמריקה בעולם. הוא מודע למגבלות הפוליטיות, הוא מודע למגבלות הביולוגיות - גילו המופלג. אבל ג'ו ביידן הוא פוליטיקאי מקצועי, במובן הטוב של המילה. מקצוען.