האיש הכי חשוב במערכת הבחירות הוא נפתלי בנט. לכאורה הוא הכחלון של הכנסת ה-20 או ליברמן של הבחירות הראשונות ב-2019, אבל בהבדל אחד. בנט שואף להיות לשון המאזניים, אלא שהוא לא מתכוון להטות אותן לטובת אחד המועמדים, אלא לכיוונו. בסביבתו כבר שאלו השבוע אם כבר גלגלו על הלשון את צירוף המילים "ראש הממשלה, נפתלי בנט". 

העניין פשוט למדי. לאף צד אין ממשלה בלי נפתלי בנט. אחרי הבחירות, יושב ראש ימינה יודיע שילך עם הצד שייתן לו להיות ראשון ברוטציה, ויסגור טלפונים - כפי שעשה בעבר והצליח לחלץ את תיק המשפטים לאיילת שקד. להזכירכם, מדובר באיש שקיבל את תיק הביטחון תמורת 3 מנדטים אחרי שהפיץ שמועות שהוא עומד לעבור לצד של גנץ. נתניהו מבין זאת היטב והשבוע כבר התחיל לנסות להחליש את בנט. בריאיון לערוץ 20 הצהיר ראש הממשלה שלא תהיה יותר רוטציה, מאחר ועם ישראל רוצה ראש ממשלה אחד. 

בנימין נתניהו, נפתלי בנט וגדעון סער בכנסת, 2013 (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
בנט רוצה להיות ראשון ברוטציה. עם סער ונתניהו ב-2013 | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

במקרה כזה, גם סער ולפיד יעמדו בפני דילמה קשה. הם יצטרכו להחליט אם ללכת לסבב נוסף, לאפשר לנתניהו להקים ממשלה - או לתת לבנט את מבוקשו. בהקשר הזה יש לציין שסבב נוסף זה לא עניין של מה בכך למפלגת סער. הרי היא קמה כדי להחליף את השלטון, מה תהיה זכות הקיום שלה אם לא תצליח? כל זה נכון ורלוונטי אם בנט ימשיך להיות חזק. סביב ה-13 או 14 מנדטים. השבוע עמד בממוצע על 11 מנדטים וזה לפני שנתניהו באמת עשה מאמץ לנגוס בו. 

אם בנט יהיה חלש ומצומק, הוא צפוי לחבור לנתניהו. אין לו שום אינטרס להצטרף לצמד לפיד-סער ולהמליך אותם. במערכת הפוליטית מעריכים שהוא ילך עם נתניהו אפילו לממשלת מיעוט שתוקם בזכות הימנעות של רע"ם אם האחרונה תעבור את אחוז החסימה. הכול, רק לא לתת לסער את השלטון על מגש של כסף.

נתניהו יכול להציע לבנט את מה שהציע לאורלי לוי, הדבר היחיד שסער לא יכול להציע לו - עתיד. בנט ואיילת שקד היו שמחים להתמזג לתוך הליכוד, או להוביל את מפלגת השלטון הימנית המרכזית, ביום שאחרי נתניהו, ואת זה יכול לתת להם מנהיג הליכוד, הרבה יותר מסער ולפיד - שחקנים צעירים ומבטיחים שבנט יהיה הערת שוליים בממשלתם. 

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
גם לפיד ינסה להחליש את השותף לשעבר לברית האחים | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

בתקווה חדשה מבינים את העניין. הם חייבים את בנט חלש כדי שלגוש נתניהו לא יהיו 61 מנדטים, וכדי שלא יוכל לבוא אליהם ולתבוע רוטציה. במפלגתו של סער רואים בבנט את צינור החמצן האחרון של נתניהו. דמיינו שכבר עכשיו בנט היה מודיע שהוא לא מתכוון לשבת עם נתניהו. האחרון היה הופך כבר עכשיו להיסטוריה. למת פוליטי המהלך בינינו. 

במפלגה של סער משוכנעים שאם יחלישו אותו עוד קצת, בנט יכנס לוורטיגו ויתרסק. לפי הסקרים אצל בנט חונים לפחות 2-3 מנדטים ממחנה "רק לא נתניהו". אנשי סער יעבדו שעות נוספות לשכנע אותם שבנט בכיס הקטן של נתניהו. הם ינסו לשכנע שאי אפשר להאשים את נתניהו במותם של אלפי ישראלים ובאותה נשימה להמליך אותו.  

הם מאמינים שאם אלה יעזבו, ינטשו את בנט גם הבוחרים האסטרטגיים שסבורים שהוא בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה. אם בנט יירד למספר חד ספרתי של מנדטים, הם מעריכים, הדרך למטה כבר תהיה קצרה מאוד. 

מעבר לכך שהיחלשות של בנט יכולה למנוע מנתניהו את המנדט ה-61, סער ולפיד היו מעוניים להקטין אותו כדי שלא יוכל לתבוע מהם רוטציה. בשביל זה צריך לצמצם את "מרחב הלגיטימיות" של בנט ולפיו לדוגמא אי אפשר להיות ראש ממשלה עם 7 מנדטים. אגב, את הטיעון הזה כולנו כבר מכירים מההיחלשות של כחול לבן. הפעם אגב זה לא יהיה קל. בנט יציב כבר שבועות ומחזיק אצלו קהל גדול, שמשוכנע שהוא האדם הנכון להתמודד עם הנזקים הכלכליים של הקורונה. 

השרים שפוטרו, בנט ושקד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
החליפות כבר על הקולב | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

 

זו גם הסיבה שבמפלגתו של בנט לא מתרגשים. הם רואים בישיבה על הגדר יתרון ולא חסרון, והם יתמידו באסטרטגיה הזו עד הרגע האחרון. את המחיר הם כבר שילמו כשהוקמה מפלגתו של סער, וחלק מהמנדטים עברו אליו. הם סבורים שזו התשובה לישראלים שרוצים פוליטיקה שבה בסופה של מערכת בחירות מוקמת ממשלה. בכל מקרה לשיטתם הם כבר ניצחו: הם היחידים שבטוח יהיו חלק מכל ממשלה שתקום, וישאפו גם לעמוד בראש. החליפות שלהם לא רק תפורות, הם כבר תלויות על הקולב ברכב, בדרך לקריית הממשלה.

דפנה ליאל (צילום: N12)
דפנה ליאל | צילום: N12