הודעות ההספד שהופיעו אמש (שישי) בדיווחי התקשורת האירנית חלקו למוחסן פח'ריזאדה שורה של סופרלטיבים, כעמוד התווך במשרד ההגנה, כחלוץ בתחום הפיתוח הגרעיני, כמדען. אבל תואר אחד לא הופיע ברשימות: אבי תוכנית הגרעין הצבאית האירנית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הארכיון הגרעיני שהביא המוסד לישראל, תוכנית גרעין זו התקיימה לפחות עד לשנת 2003. את החשוב שבתאריו של פח'ריזאדה לא חלקו לו בהצהרות הרשמיות על מותו באירן, מטעמים מובנים כמובן. התוכנית שעליה היה מופקד, לפי ארכיון הגרעין האירני שהובא ארצה במבצע של המוסד, הייתה חשאית. אבל שמענו וגם ידענו על האיש עוד קודם לכן. 

מעיון בדוחות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אפשר למצוא כמה אזכורים בולטים שלו בהקשר הצבאי של תוכנית הגרעין – זה שאירן מתכחשת לו בתוקף – מאז תחילת העשור הקודם. מהחומרים ששותפו עם חוקרי גרעין עולה כי תוכנית הגרעין הצבאית "אמאד", שבה היה לו תפקיד מרכזי, הוקפאה בשנת 2003, אך פח'ריזאדה המשיך לפעול לשמירת היכולת לייצר נשק גרעיני בעתיד.

ירון שניידר (צילום: יח"צ)
מה הופקד בידיו של פח'ריזאדה? ירון שניידר על האדם והמיתוס | צילום: יח"צ

בשל האינדיקציות האלה, במשך שנים רבות ניסו פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית לראיין אותו – אך המשטר האירני סירב בהתמדה. מה בעצם הופקד בידיו? לפי דוח הסוכנות לאנרגיה אטומית מתחילת העשור הקודם, פח'ריזאדה היה אחראי על חיבור כל המרכיבים הדרושים להפיכת אנרגיה גרעינית לנשק גרעיני: אורניום מועשר, חומרי נפץ, והסבת ראש נפץ קונבנציונלי לראש נשק גרעיני.

חלק מהפעילות הזאת, לפי הסוכנות, חודשה אחרי העצירה הפתאומית של התוכנית הצבאית, באופן פורמלי, בסוף שנת 2003. פח'ריזאדה הוא שארגן את הפעילות המחודשת. דיוויד אלברייט, חוקר אמריקני שעקב אחרי ההתפתחות התוכנית החשאית, מעריך שפח'ריזאדה המשיך בפעילות החשודה גם אחרי הפסקת תוכנית "אמאד" – דרך מוסדות שניהל ובעזרת תקציב שקיבל מהמדינה.