חמש שנות ההתערבות הצבאית הניבו רווח צנוע: בסיס אווירי ליד לטקיה ובסיס ימי בטרטוס ולא מעט התפעלות משובה של רוסיה למעמד של שחקנית משפיעה במרחב. הנבואה ההזויה של הנשיא אובמה כי פוטין יסתבך במערכה חסרת תוחלת - התבדתה (ממש כמו כל הנחותיו לגבי אירן והפלסטינים).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אבל חייבים לזכור כמה עשרות מיליארדים שפך הקרמלין: לא פחות מ-60,000 אנשי צבא רוסיים שירתו תקופות שונות בסוריה. יותר מ-90 אחוזים מטייסי הקרב עברו שם וביצעו לעיתים כ-150 גיחות ביממה. שני מיליון טון ציוד ואספקה נשלחו לסוריה בלא פחות מ-3,000 טיסות ובאוניות. בכל עוצבה סורית יושבים קצינים רוסיים. כמובן, שהרוסים ניצלו את הלחימה לניסוי כלי נשק חדשים כמו מל"טים תוקפים מדגם "אורלאן" ורובוטים שמובילים הסתערות יבשתית - אבל לא עלה בידם לשקם את הצבא הסורי כפי שתכננו.

"קאליבר" משוגר מספינה רוסית (צילום: צבא רוסיה)
כלי לחימה רוסים בסוריה, ארכיון | צילום: צבא רוסיה

פוטין מבין יפה שדווקא האמריקנים תחת הניהול התזזיתי של הנשיא טראמפ הצליחו להשקיע מעט מאד ולהפיק הרבה: הם מחזיקים עם פחות מ-1,000 חיילים כרבע משטח סוריה - החלק הפורה של המדינה ושדות הנפט ממזרח לנהר פרת. הכוחות הכורדים שעימם אינם מתפתים לחיזורי הרוסים. בצפון נותנת ארה"ב גיבוי לטורקים לבצוע נתחים נאים מאדמת סוריה ולמנוע את נפילת מחוז אידליב. ואילו מדרום נמצא חיל האוויר הישראלי ומפציץ לעיתים מזומנות. זו תמונת הסיום האמיתית של המלחמה.

ומה הלאה?

משלחות רוסיות בדרג גבוה יוצאות ובאות מדמשק. הדרישה מאסד פשוטה: להעניק ויתורים משמעותיים לגורמי האופוזיציה "המתונים", לשנות את מבנה הממשל עם חוקה חדשה שתוצג למשאל עם עד לסוף חודש מרץ הקרוב, אחר כך בחירות לפרלמנט במאי 2021 ולנשיאות ביולי.

ולדימיר פוטין בביקור פתע בסוריה אצל בשאר אסד (צילום: סוכנות הידיעות הסורית סאנא)
פוטין בביקור בסוריה, בתחילת 2020 | צילום: סוכנות הידיעות הסורית סאנא

לקרמלין אין כרגע מועמד להחליף את אסד ,אבל הם מחפשים במרץ. יותר מזה: שר החוץ לאברוב דורש מאחורי דלתות סגורות "לצמצם" את הנוכחות האירנית - בעיקר בדרום - ואפילו לסלק אותם לגמרי. אסד מנסה להתגונן תוך שהוא מתבצר בעמדה של סרבנות לכל פשרה. אבל ברור לו שפוטין מחכה בקוצר רוח לעשות עסקה עם מי שיישב בבית הלבן. כל עסקה תהיה על חשבונו.

זו הסיבה שאסד שיגר השבוע את ראש המודיעין שלו להתחנף לאמירויות ולהסביר שהגיעה השעה ליזום את חידוש המשא-ומתן עם ישראל. על מה בדיוק? דמשק מבטיחה יותר "גמישות" מבסיבובי הסרק הקודמים. הצעתי –לא לגעת בסחורה המפוקפקת הזו.

צילום לוויין של מטוסים רוסיים בסוריה (צילום: חדשות)
מטוסי קרב רוסים בסוריה, ארכיון | צילום: חדשות