שעון החול הולך ואוזל: בצל הקרעים בקואליציה והקרבות המתמשכים בין הליכוד לכחול לבן, אפשרות הבחירות עולה לאחרונה לא פעם על השולחן. כעת, המערכת הפוליטית נושאת עיניה אל סוגיית התקציב וחוק פסקת ההתגברות. חוסר הסכמה בנושאים אלו תוביל את ישראל אל הקלפי בפעם הרביעית. מדוע מסוכן לקחת עכשיו את ישראל לבחירות?

  1. אתגר הקורונה בחורף. עם כל הכבוד לפרויקטור, ממשלת ישראל צריכה לנהל את המשבר הרפואי והכלכלי הגדול ביותר בתולדות המדינה. בתקופת הבחירות הפוליטיקאים עסוקים בדבר אחד - בחירות. מה גם ששידורי התעמולה וההתקפות הדדיות יפגעו עוד יותר באמון הציבור בממשלה ובהחלטות שהיא מקבלת ותקשה עוד יותר על ניהול המשבר.
    טיפול בחולה קורונה בבית החולים מעייני הישועה (צילום: Nati Shohat/Flash90)
    בדרך למשבר רפואי בחורף הקרוב? | צילום: Nati Shohat/Flash90
  2. בחירות תחת הקורונה עלולות לעוות את רצון הבוחר. קיום בחירות בעיצומה של המגפה, בייחוד אם תחריף בתקופת החורף, הוא פרויקט לוגיסטי מסובך ביותר. מאות אלפי ישראלים עשויים להיות בנובמבר בבידוד ויתקשו להצביע, וייתכן שרבים עוד יותר יוותרו על זכותם הדמוקרטית מחשש להידבקות.
    קלפי מבודדים קורונה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
    מאות אלפי ישראלים עשויים להיות בבידוד | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90
  3. חוסר אחריות כלכלית. בחירות הן עסק יקר - העלות של בחירות רגילות הן מיליארדי שקלים, ובחירות בעיצומה של מגפה יעלו הרבה יותר. בסכום הזה אפשר לפצות ענפים שלמים שנפגעו מהמגפה.
  4. אם יש בחירות - אין תקציב גם בשנה הבאה. אם ישראל תלך עכשיו לבחירות המשמעות היא שהיא תתנהל בלי תקציב ב-2020 וגם ב-2021. התקציב, וחוק ההסדרים שלצידו, הם כלים חיוניים להתאמת המשק לתקופת הקורונה. הפוליטיקאים מסכנים את המשק ואת יכולת התפקוד שלו בשביל שיקולים פוליטיים צרים.
    מליאת הכנסת (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90 )
    בלי תקציב לשנתיים הבאות? | צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90
  5. ממשלת המעבר תתקשה לתפקד. בניגוד לממשלת המעבר בבחירות הקודמות שהייתה הומוגנית ומלוכדת, ממשלת גנץ ונתניהו תהיה משותקת לגמרי - ולא תאפשר פעולה בתקופה הרגישה הזו. על פי החוק נתניהו לא יכול לפטר את גנץ ושריו ולכן הליכה לבחירות פירושה בוודאות שיתוק שלטוני בתקופה של משבר.
  6. ריסוק נוסף של האמון הציבורי בפוליטיקאים. נתניהו התחייב להעביר לגנץ את השרביט "בלי שטיקים ובלי טריקים". זריקת ההסכם ביניהם לפח, אחרי חודשיים וחצי, תאותת שלמילים של ראש הממשלה אין שום משמעות ושהסכמים לא צריך לכבד. בחירות בעת הזו גם נתפסות על ידי חלק מהציבור כניסיון של נתניהו להימלט מהמשפט שצפוי להיפתח בדצמבר, ומכאן - כהקרבת האינטרס הציבורי לטובת האינטרס הפוליטי האישי.
    ההפגנות מול מעון רה"מ בבלפור (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
    אמון הציבור מרוסק. המחאה בבלפור | צילום: פיטוסי , פלאש/90
  7. הקרע בעם. שלוש מערכות בחירות הרעילו את השיח הציבורי, והעמיקו את הקרע בין ימין לשמאל. הקרע הזה בא לידי ביטוי בימים אלה גם בהפגנות הסוערות ברחבי הארץ ובשיח האלים ברשתות החברתיות. בחירות נוספות, שבהן כל צד יעשה הכול כדי לשרוד, עלולות לפרום את המעט שנותר מהרקמה העדינה שמחברת את החברה הישראלית._OBJ
  8. בחירות לא צפויות לשנות את המצב מקצה לקצה. כל הסקרים מראים שתמונת הגושים לא תשתנה באופן דרמטי. בנוסף, אם הבחירות יסתיימו שוב בתיקו, יהיה לנתניהו קשה הרבה יותר להקים ממשלה שכן אף פוליטיקאי לא יסמוך על המילה שלו לקיים רוטציה. במצב כזה הסבב הרביעי יהפוך מהר מאד לחמישי ולשישי.